Bijgewerkt: 13 december 2023

Bedrijven maken gretig gebruik van online marketing. Affiliate marketing is hier een vorm van. Affiliates promoten producten of diensten van adverteerders. Dit doen ze in ruil voor commissie. Voor bedrijven ideaal: ze betalen alleen wanneer de affiliate voor omzet zorgt. Aan de andere kant kun je hier als affiliate aardig mee verdienen.

Resultaatgerichte marketing

Er zijn verschillende vormen van marketing. Die kun je indelen in resultaatgerichte- en niet-resultaatgerichte marketing. Bij die laatste kun je denken aan het delen van blogs of sociale media posts, bedoeld om kennis met het publiek te delen. Maar ook brandingcampagnes of het ontwikkelen van een merkidentiteit.

Resultaatgerichte marketing is bedoeld om direct omzet te genereren. Bijvoorbeeld online adverteren of e-mailmarketing. Affiliate marketing valt ook onder resultaatgerichte marketing. De adverteerder wil hiermee een hogere omzet behalen. Daar heeft hij jou, de affiliate voor nodig.

Hoe werkt affiliate marketing?

Bij Affiliate marketing is er sprake van een samenwerking tussen adverteerder en de affiliate. Meestal zijn er meerdere affiliates die met een enkele adverteerder samenwerken. Maar jij als affiliate kunt ook met meerdere adverteerders een samenwerkingsverband aangaan.

Wil je een passief inkomen verdienen? Dit betekent dat je inkomsten realiseert die niet in verhouding staan met de gewerkte uren. In het begin ben je misschien ontzettend veel aan het werk en verdien je weinig. Maar naarmate de tijd verstrijkt hoef je nog maar een uurtje per dag te werken en kun je er een fulltime inkomen uithalen. Niet altijd maar er zijn zeker mensen die dit lukt.

Affiliate marketing is een van de beste manieren om een passief inkomen te creëren. Hieronder zie je hoe affiliate marketing werkt.

Een affiliate platform/netwerk

In de basis draait affiliate marketing om het actief promoten van producten of diensten. Dit doe je voor één of meerdere adverteerders. Vaak kom je met die adverteerders via een affiliate platform in contact. Het platform regelt dat jij advertentiemateriaal krijgt. Ook houdt het platform bij hoeveel omzet jij voor de adverteerder realiseert. Vervolgens krijg je via het platform betaald.

Het is ook mogelijk om rechtstreeks met een adverteerder samen te werken. Wel vraagt het wat meer technische kennis, vooral vanuit de adverteerder. Daarom vertrouwen veel adverteerders liever op een affiliate platform (netwerk).

Advertentiemateriaal publiceren

Ben je aangemeld bij een affiliate netwerk? Dan moet jij je nog eens apart aanmelden bij een of meerdere adverteerders. Meestal kijkt adverteerder eerst of jouw website wel bij zijn aanbod aansluit. En bedrijf in auto-onderdelen zal een website over zwangerschapsyoga niet zo snel als affiliate accepteren.

Wanneer je eenmaal door de adverteerder geaccepteerd bent, krijg je advertentiemateriaal aangeboden. Dit advertentiemateriaal plaatsje op je website of op sociale media. Vaak heb je keuze uit verschillende soorten advertentiemateriaal zoals banners, afbeeldingen, video’s of normale linkjes.

De affiliatelink

Eén ding is belangrijk: je promoot het product of de dienst middels een unieke affiliatelink. Achter dat linkje hangt jouw gebruikers-ID. Op die manier kan het netwerk of de adverteerder bijhouden of en hoeveel bezoekers je naar de website van de adverteerder doorstuurt. Maar ook of deze bezoekers een aankoop doen.

Verdiensten op basis van commissie

Het bijzondere aan Affiliate marketing is dat je geld verdient op basis van commissie. Dit betekent dat je alleen betaald krijgt wanneer je omzet voor de adverteerder realiseert. Bijvoorbeeld wanneer een bezoeker op jouw website het affiliatelinkje klikt en vervolgens op de website van de adverteerder een aankoop doet.

Het hoeft niet altijd om het realiseren van omzet te gaan. Sommige adverteerders willen dat je leads genereert. Een lead is een potentiële klant met een aankoopintentie. Maar hij hoeft niet direct aan te kopen. Voor het leveren van een lead krijg je soms ook betaald.

Daarnaast kan het om inschrijvingen voor een nieuwsbrief gaan, of het aanvragen van een offerte. Bijvoorbeeld een gratis e-book downloaden. Je ziet dat je dus niet altijd omzet hoeft te realiseren, maar dit zal in veel gevallen wel zo zijn.

Hoe hoog is de commissie? Meestal bedraagt dit tussen de 2% en 4% van de verkoopprijs. Wanneer iemand via jouw affiliatelinkje een product van € 100 aankoopt, dan ontvang jij twee tot vier euro aan commissie.

Prijs betaald per duizend vertoningen of per klik

Iets dat vaak binnen affiliate marketing voorkomt is betaald krijgen per duizend vertoningen. Dit verdienmodel kom je eerder op een advertentienetwerk tegen, zoals Google Adsense.Betaald krijgen per duizend vertoningen valt onder CPV (kosten weergaven).

Iets vaker zie je het CPC-model binnen Affiliate marketing, hoewel ook dit model niet zo populair is. CPC staat voor Cost Per Click oftewel kosten per click. Voor elke keer dat een bezoeker op jouw affiliate link klikt, ontvang je hier een vergoeding voor.

Zo moeilijk is affiliate marketing

Vaak wordt gedacht dat Affiliate marketing moeilijk is. Maar wanneer jij je bij een netwerk aanmeldt, wordt alles voor jou geregeld. Je hoeft alleen maar een samenwerkingsverband met één of meerdere adverteerders aan te gaan. Vervolgens bepaal je zelf of en wanneer je producten of diensten promoot. Hierbij maak je gebruik van de speciale affiliatelink. Meer hoef je niet te doen.

Het kan wel een uitdaging zijn om voldoende verkeer naar je website te trekken. Je weet: zonder verkeer zal niemand op jouw affiliatelinkje klikken. En heb je dus ook geen omzet of inkomsten. Bij affiliate marketing is het dus heel belangrijk dat je voldoende kennis van SEO hebt. Maar ook van social media, want verschillende sociale media kanalen ondersteunen je website.

Hoeveel kun je met affiliate marketing verdienen?

Sommige websites beloven dat je meer dan € 10.000 met affiliate marketing kunt verdienen. In theorie is dit zeker mogelijk. De praktijk wijst uit dat er maar weinig mensen zijn die dit weten te realiseren. Dit heeft namelijk een aantal oorzaken:

  • Het verkeerd toepassen van advertentiemateriaal
  • Een concurrerende niche uitkiezen
  • Te weinig kennis omtrent SEO en social media
  • Niet willen investeren in een cursus of opleiding
  • Niet willen investeren in het promoten van je website

Het gevolg is dat concurrenten boven je in Google staan. Ze trekken meer verkeer aan en behalen een hogere omzet of hogere inkomsten. Dat kan voor jou heel frustrerend zijn, maar ergens is het je eigen schuld. Geld verdienen met affiliate marketing gaat niet vanzelf. Wanneer je niet in actie komt dan blijven je inkomsten aan de lage kant.

Tips voor affiliates

Zie je het wel zitten om middels affiliate marketing een passief inkomen te verdienen? Hieronder vind je nog een aantal praktische tips. Lees ze goed door, misschien helpen ze je op weg.

Kies altijd voor een adverteerder die kwalitatief promotiemateriaal aanbiedt. Gaat het bijvoorbeeld om afbeeldingen die erg vaag zijn, dan zou ik die zeker niet op de website moeten plaatsen.

Maak liever geen gebruik van teksten die door adverteerders zijn geschreven. Het probleem is dat adverteerders geen rekening houden met jouw doelgroep. Hierdoor komt de kern van de boodschap niet duidelijk genoeg over. Creëer daarom altijd zelf teksten en plaats hier promotiemateriaal bij.

Bezoekers vinden het interessant wanneer je jouw eigen ervaringen deelt. Probeer het product dat je promoot eerst uit en laat zien hoe het werkt. Hiermee ben je behulpzaam, en dat vinden bezoekers fijn. Dit vergroot de kans dat anderen iets aankopen. Zorg dat je affiliate-link duidelijk in het artikel zichtbaar is. Plaats het linkje achter een gekleurde knop of zorg dat de hyperlink als zodanig herkenbaar is.

Veelgemaakte fouten

Een van de meest gemaakte fouten binnen affiliate marketing is denken dat je hier binnen een jaar rijk mee bent. In de praktijk valt dit vies tegen. Hierdoor gooien veel affiliates na enkele maanden de handdoek in de ring. Hartstikke zonde want je bent al aardig op weg, het is nu nog een kwestie van doorzetten.

Een andere veelgemaakte fout is advertenties plaatsen die niet bij de inhoud van je website passen. Veel affiliates kijken alleen naar de hoogte van de inkomsten. Natuurlijk is een commissiepercentage van 50% heel interessant. Maar wanneer het product niet bij de inhoud van je website aansluit, dan zal geen enkele bezoeker interesse tonen.

Het advies is dan ook om alleen advertenties te plaatsen die bij de inhoud van je website en de interesses van je doelgroep passen. Zo schrik je geen mensen af.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.