Bijgewerkt: 27 maart 2023

Bestel jij ook regelmatig bij Chinese internetwinkels zoals AliExpress (Alibaba)? Dat is verleden tijd. De VVD wil dat Chinese producten een stuk duurder geworden. Voorheen lag het plan om dit te doen in de vorm van verhoogde posttarieven of invoertarieven. Vanaf nu betaal je over elk pakket 21% btw.

De lage prijzen bij Chinese webwinkels

Artikelen van Chinese webwinkels zijn spotgoedkoop. Hoe kan AliExpress zo goedkoop zijn, zeker wanneer je dit vergelijkt met Europese webwinkels? Dit komt door de bedrijfsformule die AliExpress bedacht. Consumenten bestellen duizenden producten tegelijkertijd, rechtstreeks bij fabrikanten. Hierdoor kunnen de fabrikanten grote hoeveelheden producten tegelijkertijd produceren en verkopen. Dit betekent een lagere kostprijs. Voorheen betaalde je voor pakketjes tot €22 ook geen btw. Ook dit drukt de prijs van producten. Hier kunnen Nederlandse en Europese webwinkeliers niet tegenop concurreren.

[do_widget id=custom_html-6]

21% btw AliExpress pakketten

Houd je vast want alles wat je op AliExpress bestelt is belast met 21% btw. Dit is het hoge btw percentage van Nederland. Voorheen hoefde je over pakketjes met een waarde tot € 22 geen btw te betalen.

Is het met deze nieuwe wetgeving nog wel interessant om op AliExpress pakketten te bestellen? Ja, dat is het nog steeds. Stel dat je in een Nederlandse webshop een product ziet dat € 25 kost. Vaak vind je exact datzelfde product op AliExpress voor € 10. Tel hier 21% btw bij op en je betaalt € 12,10. Dat is nog altijd de helft goedkoper dan wanneer je het in Nederland besteld.

Waarschijnlijk gaat dit soort acties ook niet voorkomen dat mensen voortaan in Nederlandse webwinkels bestellen.

Lage verzendkosten

Nog iets waarom we zo graag bij AliExpress bestellen: de lage verzendkosten. In sommige gevallen betaal je zelfs helemaal niets aan verzendkosten. Nou ja, dat idee heb je. De verzendkosten liggen dan verborgen in de verkoopprijs. Hoe kan het dat AliExpress zo goedkoop goederen naar Nederland kan verschepen?

Het Nederlandse postbedrijf PostNL heeft in 2017 een overeenkomst met AliExpress afgesloten. Hierdoor kreeg PostNL het exclusieve recht om de pakketjes van AliExpress in Nederland te bezorgen. De afspraak houdt ook in dat Alibaba, moederbedrijf van AliExpress, lagere verzendkosten betaalt.

Dit gebeurt niet alleen binnen Europa: China betaalt wereldwijd lage pakkettarieven. Dit is het gevolg van internationale afspraken.

VVD wil posttarief afspraken terugdraaien

De VVD is klaar met de concurrentie tussen Chinese webwinkels en Nederlandse shops. Bedoeling is dat de overeenkomst tussen PostNL en China wordt aangepakt. Hiermee gaat Alibaba de normale posttarieven betalen. Dit vermindert in ieder geval de concurrentie met Nederlandse webwinkels. Toch zal dit niet genoeg zijn om de concurrentie helemaal weg te nemen. Zelfs met hogere posttarieven blijft AliExpress spotgoedkoop. Consumenten zullen er dan waarschijnlijk voor kiezen om grotere hoeveelheden goedkope spulletjes in één keer te bestellen. Dit scheelt in verzendkosten, ook al liggen de kosten voor invoer dan hoger.

Het is nog niet te zeggen hoe politiek Nederland dit aan wil pakken. Misschien toch door ook de douanekosten voor artikelen vanuit China te verhogen?

Is AliExpress betrouwbaar?

Dat Nederlanders massaal bij AliExpress bestellen, zegt ook iets over de betrouwbaarheid. Over het algemeen is AliExpress betrouwbaar. De Chinese fabrikanten of webwinkeliers die bij AliExpress zijn aangesloten, ontvangen hun geld pas na een succesvolle aflevering. Mocht je een product niet ontvangen, dan geef je dit aan AliExpress door. Deze stort het geld terug op je rekening.

Producten van AliExpress zijn niet alleen goedkoop maar soms ook van een mindere kwaliteit. Dit is wel iets om rekening mee te houden. Zo kan kleding sneller slijten en zijn andere producten niet altijd goed in elkaar gezet. Onderdelen laten los of het gaat wat sneller stuk. Je garantie claimen is een stuk lastiger, omdat je bij bestellingen uit AliExpress niet te maken hebt met het Nederlands garantierecht.

lees ook: AliExpress producten doorverkopen

Tips bestellen bij Chinese webwinkels

Ondanks deze nadelen bestellen Nederlanders ontzettend veel bij AliExpress. In veel gevallen is de kwaliteit namelijk wél goed. Wil je veilig bestellen, let dan goed op onderstaande tips:

  1. Kijk bij producten altijd naar foto’s van klanten. Dit geeft een veel duidelijker beeld van het product.
  2. Let goed op beoordelingen van klanten. Verkopers met veel positieve beoordelingen staan altijd bovenaan.
  3. Bekijk het aantal verkochte producten. Hoe vaker een artikel verkocht is, hoe populairder dit product en realistischer de beoordeling is.
  4. Wees voorzichtig met verzendkosten. Sommige AliExpress verkopers vragen zeer hoge verzendkosten die zelfs nog hoger dan de verkoopprijs zijn. Zo wordt een goedkoop product wel heel duur. Je kunt gelukkig wel filteren op gratis verzending (free shipping).
  5. Betaal met iDEAL. Zo hoef je niet je creditcard gegevens in te vullen. Mocht er iets misgaan, dan krijg je het geld op dezelfde ban rekening teruggestort.

Nu de Nederlandse politiek de lage prijzen van AliExpress aan wil pakken, is het nóg interessanter om je snel te bestellen. Maak snel je verlanglijstje en bestel spotgoedkope producten bij AliExpress. Shop je graag met korting? Bekijk hier de Superdeals van AliExpress.

Nog een laatste tip: let ook even goed op de douanekosten. Bij pakketjes tot €22 betaal je geen douanekosten of btw. Hierdoor loont het om grote bestellingen in verschillende pakketjes op te splitsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.