Bijgewerkt: 27 maart 2023

Hier zijn ze dan: de AOW bedragen 2023. Iedereen die in Nederland woont en de pensioengerechtigde leeftijd heeft, krijgt dit basispensioen. De AOW staat los van eventueel extra opgebouwd pensioen. Wat zijn de bedragen voor 2023? Die vind je verderop in dit artikel.

Algemene Ouderdomswet Nederland

Voordat de AOW bedragen 2023 volgen, eerst wat andere info. Of je het nu leuk vindt of niet (je mag doorscrollen).

De Algemene Ouderdomswet, afgekort tot AOW, is een verplichte collectieve ouderdomspensioen. Deze valt onder de volksverzekeringen. Niet iedereen maakt aanspraak op de AOW-uitkering. Zo moet iemand minstens 50 jaar binnen het Koninkrijk der Nederlanden gewoond hebben. Dit geldt niet voor de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Hiermee heeft Nederland een verdrag over sociale zekerheid heeft gesloten. Deze 50 jaar wordt berekend voorafgaande aan de AOW leeftijd.

Voor ieder jaar dat je in Nederland woont of werkt, bouw je 2% van het recht op AOW op. Bij een 50-jarige geschiedenis is dit recht dan ook 100%. Woont iemand 20 jaar in het buitenland, dan gaat hier dus 40% vanaf. Oeps.

Over de AOW leeftijd

De AOW leeftijd werd voor het eerst in de wet van 1956 vastgesteld. Toen lag de AOW leeftijd op 65 jaar. Omdat mensen steeds ouder worden, is de pensioengerechtigde leeftijd aangepast. Dit wordt omhoog geschroefd naar 69 jaar (2040). Mag je dus lekker langer doorwerken. Gewoon, om te belonen dat je langer leeft. Met dank aan het kabinet.

De AOW leeftijd 2023 ligt op 67 jaar + 3 maanden. De AOW leeftijd 2023 ligt op 67 jaar + 6 maanden. Zo wordt dit langzaam verder opgebouwd.

Doorwerken na de AOW leeftijd

Wees gerust: je bent bij het bereiken van de AOW leeftijd niet langer verplicht om te werken. Toch mag dit uiteraard wel. Je moet als werknemer er rekening mee houden dat je na de AOW leeftijd niet meer verzekerd bent tegen werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Mogelijk moet er een nieuw arbeidscontract worden afgesloten. Ondertussen blijft het recht op het ouderdomspensioen bestaan.

AOW bedragen 2023: hier heb je recht op

Je ziet nu de bedragen voor het jaar 2023. Het basispensioen wordt maandelijks uitgekeerd door de Sociale Verzekeringsbank SVB. Via ‘mijn SVB’ kan iedereen zien wat het eigen AOW bedrag is. In onderstaande tabel houdt GeldKip geen rekening met een AOW toeslag. Deze zogenaamde partnertoeslag is sinds 2015 afgeschaft.

De bruto AOW bedragen 2023 zien er als volgt uit:

  • Alleenstaand: € 1.430,80
  • Getrouwd of samenwonend, AOW leeftijd. € 973,86 per persoon.

Dit zijn bruto bedragen zonder heffingskortingen. Weten wat de hoogte AOW netto is? Dit ziet er zo uit:

  • Alleenstaand: € 1.353,11 (zonder heffingskorting: € 1.081,69)
  • Getrouwd of samenwonend, AOW leeftijd: € 920,98 per persoon (zonder heffingskorting € 736,06)

AOW bedragen 2024

Wat zijn de AOW bedragen 2024? Hier gaan we vanaf de tweede helft van 2023 verder op in.

Over het vakantiegeld (AOW 2023)

Net als bij een werkgever ontvangt een pensioengerechtigde ieder jaar vakantiegeld. Gedurende het jaar vindt er vakantiegeld opbouw plaats. Dit ontvang je in de maand mei. De periode waarover AOW vakantiegeld wordt opgebouwd loopt van mei tot en met april. Begint de AOW later dan de maand mei, dan is ook de opbouw van vakantiegeld kleiner. Voor iemand met een partner die nog niet de AOW leeftijd heeft bereikt, bedraagt de hoogte van het vakantiegeld €52,50 bruto per maand. Een alleenstaande ontvangt ongeveer hetzelfde per maand.

Invoering 2 schijvenstelsel en AOW bedragen

Er is in 2021 een tweeschijvenstelsel ingevoerd. Dit betekent dat de oude 3 tarieven verdwenen en vervangen werden door slechts 2 tarieven. Dit heeft geen directe invloed op de AOW bedragen van 2023.

Wanneer vindt uitbetaling plaats?

Wanneer vindt de AOW uitbetaling plaats? Deze datum ligt altijd tussen de 20e en 23e van de maand. Per bank kan dit verschillen. De ene bank maakt het geld eerder over dan de ander.

AOW pensioen in het buitenland

Iemand die in Nederland pensioen heeft opgebouwd en verhuisd is naar het buitenland, heeft nog steeds recht op AOW. In sommige landen is het niet mogelijk om het volledige AOW-pensioen door te betalen. Zo heeft bijvoorbeeld Afghanistan te maken met een exportbeperking. Dit betekent dat de uitkering maximaal 50% van het netto minimumloon bedraagt.

In Bulgarije of de Filipijnen blijft het recht op volledig Nederlands AOW-pensioen bestaan. Hoe een en ander geregeld is staat duidelijk vermeld op de website van de SVB. Bij betaling naar het buitenland kunnen er kosten in rekening worden gebracht. Voor EU en EER  landen betaalt de SVB de kosten. In andere gevallen bedragen deze kosten tussen de 2 en 48 cent per overboeking. De betaaldagen zijn hetzelfde.

AOW wanneer je later in Nederland bent komen wonen

Hoe zit het met mensen die later in Nederland zijn komen wonen of werken? Waarschijnlijk komt een buitenlander niet aan een woonhistorie van 50 jaar. Hierdoor valt de AOW uitkering lager uit. De ontbrekende AOW verzekeringsjaren kunnen vrijwillig worden ingekocht. Dit verhoogt het recht op AOW tot het maximum.

Hoe AOW aanvragen?

Inwoners van Nederland ontvangen automatisch een brief over het AOW-pensioen. Online AOW aanvragen kan met je DigiD. Mensen zonder internet kunnen telefonisch contact opnemen.

Geen brief ontvangen over het AOW pensioen? Deze brief verschijnt ongeveer 5 maanden voor het bereiken van de AOW leeftijd. Bij het niet ontvangen van deze brief is het raadzaam om zelf contact op te nemen met de SVB.

AOW aanvragen kan pas vanaf 5 maanden voor de AOW-leeftijd. Eerder is helaas niet mogelijk.

Het belang van pensioenopbouw

Het basispensioen is geen vetpot. Voor samenwonenden bedraagt dit tot maximaal 100% van het minimumloon. Dit betekent dat een stel het samen met ruim €1500 per maand moet doen. Mensen die hun hypotheek hebben afgelost, komen met het basispensioen vaak goed rond. In alle andere gevallen ontstaan er toch vaak financiële problemen. Daarom is het belangrijk om al vroeg met aanvullend pensioen opbouw te beginnen. Dit kan op verschillende manieren:

  • Iemand in loondienst bouwt automatisch aanvullend pensioen op
  • Aanvullend pensioen voor zelfstandige ondernemers opbouwen
  • Vroegtijdig de gehele hypotheek aflossen
  • Gedurende het leven een mooie spaarpot opbouwen

Wie zich goed voorbereid op de naderende AOW-leeftijd, gaat nog een mooie onbezorgde tijd tegemoet. Helaas houden veel  jongeren geen rekening met de AOW-leeftijd. Wanneer je 30 bent, lijkt dit allemaal nog ver weg.

Niet iedere werkgever heeft een pensioenregeling. De meeste bedrijfstakken zijn hier wel verplicht toe. Is dit niet het geval, dan doet de werknemer er goed aan om te kiezen voor een particuliere pensioenverzekering of lijfrenteverzekering. Ook met beleggen of sparen bouw je een mooi vermogen op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.