Bijgewerkt: 28 maart 2023

Barbie oftewel barbiepoppen, gooi ze zeker niet weg. Al helemaal niet wanneer ze uit de jaren 90 of eerder dateren. Oud speelgoed levert namelijk veel geld op. Investeren in Barbie kan nog steeds, waarbij je voor de nieuwere modellen gaat. Kijk maar eens wat deze investering je oplevert.

Oud speelgoed is geld waard

Bij oud speelgoed denken veel mensen aan kapotte of afgedankte speeltjes. Helaas, die zijn vaak nog maar de helft of minder van de oorspronkelijke prijs waard. Of het moet wel om iets heel unieks gaan. Gelukkig is er voldoende speelgoed dat in waarde groeit. Bijvoorbeeld barbiepoppen en originele accessoires.

Barbie uit de jaren 70, 80 of 90 is tot 600% in waarde gestegen. Dit geldt ook voor Barbie uit begin van de 21e eeuw, hoewel de waarde wat minder hoog ligt (tussen de 11% en 50%).

Zo werkt investeren in Barbie

Je wil investeren in Barbie maar weet niet goed waar je moet beginnen. Een verkeerde aankoop resulteert in financieel verlies. Daarom vind je hieronder enkele belangrijke tips.

Tip 1: koop alleen originele barbiepoppen

Met het succes van barbiepoppen komt er ook veel namaak op de markt. De originele Barbie is van het merk Mattel. Dit geldt ook voor het vriendje van Barbie, genaamd Ken. Alle Barbie accessoires moeten ook van hetzelfde merk zijn. Koop dus zeker geen barbiepoppen in Aziatische webshops, dit is voor 99% namaak.

Tip 2: poppen en accessoires die uit de productie gaan

Zodra iets uit de productie gaat is het na ongeveer een half jaar niet meer in winkels verkrijgbaar. Op dat moment neemt de schaarste en ook de vraag toe. Je kunt je voorstellen dat hiermee de prijs stijgt. Wil je op een juiste manier investeren in Barbie, koop dan poppen en accessoires die binnenkort uit de productie worden gehaald.

Het is vaak niet te zeggen wat uit de productie gaat. Maar het is aan te raden om de nieuwe poppen in de gaten te houden. Deze worden gedurende 2 tot 9 jaar geproduceerd, hierna worden ze opgevolgd door nieuwe barbiepoppen.

Tip 3: laat de verpakking gesloten

Hoe verleidelijk het ook is, maak nooit de originele verpakking van een barbiepop open. Zodra je de verpakking openmaakt daalt de waarde met de helft. Het is dus belangrijk dat je de barbiepop inclusief originele verpakking veilig opbergt. Onbeschadigde verpakkingen zijn meer waard dan wanneer er een deukje of scheurtje inzit.

Tip 4: de waarde bepalen

Investeren in Barbie betekent dat je ook de waarde ervan kent. Verwacht geen snel rijk worden methode, maar een pop kan makkelijk 10% tot wel 600% in waarde stijgen. In 2019 werd een in goede staat verkerende barbiepop uit 1959 geveild voor een bedrag van € 4300.

Op Catawiki kom je ook aardig wat barbiepoppen tegen. Een pop die in 1999 uit de productie is genomen en voorzien is van verzegelde doos kost op deze site € 45. Een andere pop uit 2000 kost € 8, ook in de originele doos. Je ziet dus dat je er niet snel rijk mee wordt. Maar wanneer je de juiste Barbie te pakken hebt dan maak je misschien wel een financiële klapper.

Tip 5: zie het vooral als hobby

Je hebt hierboven al kunnen zien dat je niet snel rijk wordt met investeren in Barbie. Je moet het dus vooral als hobby zien. Vanuit dit uitgangspunt wordt het verzamelen en doorverkopen van Barbie er alleen maar leuker op.

Hoe meer je van Barbie koopt, hoe leuker je het gaat vinden. Kijk dus zeker ook voor een Barbiehuis of interessante accessoires.

Investeren vraagt om een lange adem

Het is nog maar weinig mensen gelukt om met een investering in Barbie megarijk te worden. Dan moet je toch wel heel veel barbiepoppen en accessoires op de kop weten te tikken. Bovendien moeten deze allemaal in originele staat zijn, anders zijn ze minder waard.

Investeren in barbiepoppen vraagt ook om een lange adem. Het is echt niet zo dat je vandaag iets aankoopt en dat dit over twee jaar veel geld waard is. Na aankoop van een pop die nog in productie is duurt het 10-20 jaar voordat de waarde met 10% tot 50% is gestegen. In sommige gevallen kan die stijging oplopen tot meer dan 100%, maar dat is een kwestie van geluk hebben.

Conclusie: investeren in barbiepoppen moet vooral als hobby gezien worden. Wil je investeren in ander speelgoed dat veel geld oplevert? Denk dan eens aan investeren in lego, Star Wars of ander nostalgisch speelgoed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.