,

Bijgewerkt: 27 maart 2023

De inkomstenbelasting. Je hebt resultaat uit overige werkzaamheden. Wat is de drempel oftewel wat mag je belastingvrij bijverdienen? Ontdek wanneer je bijverdiensten moet opgeven.

Uitleg resultaat uit overige werkzaamheden

Resultaat uit overige werkzaamheden wordt ook wel inkomsten uit overig werk genoemd. Wat valt hier allemaal onder? Hieronder enkele voorbeelden waarbij je inkomsten uit ander (overig) werk krijgt:

 • Freelancer
 • Gastouder
 • Klussen
 • Artikelen schrijven
 • Postbezorger
 • Krantjes rondbrengen
 • Gastdocent
 • Deelname aan medisch onderzoek
 • Bijles of een cursus geven
 • Poetshulp
 • Bijklussen als tuinman

Eigenlijk alles wat onder eenmalig werk valt óf waarbij je niet officieel in dienst bent.

[do_widget id=text-21]

Wanneer moet je deze inkomsten opgeven?

Verwacht je winst te maken of er iets aan over te houden? Dan moet je alle opbrengsten of inkomsten opgeven. Ook wanneer je een vergoeding voor de reiskosten krijgt.

Je hoeft de inkomsten niet altijd op te geven. Wanneer je er niks aan overhoudt, heb je een negatief resultaat. Bijvoorbeeld: je helpt een familielid met verhuizen. Je huurt een bus, die je zelf betaalt. Het familielid geeft je een vergoeding die gelijk staat aan de huur van de bus. Je houdt er dus eigenlijk (bijna) niets aan over. Dit hoef je dan ook niet op te geven.

Resultaat uit overige werkzaamheden: drempel

Ondanks dat je inkomsten door moet geven, hoef je hier niet altijd belasting over te betalen. Dit wordt ook wel de resultaat uit overige werkzaamheden drempel genoemd. In andere bewoording heet dit belastingvrij bijverdienen. Wat is precies de drempel?

Wanneer het inkomen niet te hoog is, hoef je geen belasting te betalen. Dit heeft te maken met het recht op de algemene heffingskorting. Dit wordt in mindering gebracht op de te betalen belasting.

De drempel ligt in 2019 op ongeveer €6500 per jaar. Over alles wat je hierboven verdient, betaal je inkomstenbelasting.

Bijverdiensten niet opgeven

Je hebt zelf berekend dat je geen belasting hoeft te betalen. Betekent dit ook dat je bijverdienste niet op hoeft te geven? In principe moet je alle bijverdiensten of inkomsten opgeven. Dus ook wanneer je hier op de eindstreep niks over hoeft te betalen. De belastingdienst wil namelijk weten wie inkomsten heeft en hoe hoog dit is. Mogelijk moet je wel de bijdrage ZVW betalen. Nog een reden waarom je het toch op moet geven.

Consequenties en Boete inkomsten niet opgeven

Je wilt het resultaat uit overige werkzaamheden niet aan de belastingdienst opgeven. Heeft dit consequenties? Bij het niet of onvolledig aangifte doen ontvang je een herinnering. Doe je nog steeds geen aangifte, dan verstuurt de belastingdienst een aanmaning. Hierna volgt een verzuimboete. De verzuimboete voor het niet op tijd aangifte doen van de inkomstenbelasting bedraagt €369. Doe je vaker geen aangifte, dan kan dit oplopen tot €5278. Als je niet verzoekt om toezending van een aangifte dan bedraagt de verzuimboete €2639.

Zwart geld en de Belastingdienst

Bij inkomsten uit overige werkzaamheden gaat het vaak om contant geld. Denk maar eens aan betaald krijgen na het klussen, huishoudelijke werkzaamheden of oppassen. Wat moet of mag je met dit contant geld doen? Je mag het direct uitgeven. Toch moet je alles wat je verdient in een jaar, bij elkaar optellen. Dit bedrag valt onder resultaat uit overige werkzaamheden. Dit moet je dus opgeven bij de belastingdienst.

Veel mensen geven dit geld niet op. Dit wordt dan ook wel als zwart geld gezien. Kan de belastingdienst hierachter komen? In veel gevallen niet. Wel kan het voorkomen dat iemand een melding bij de belastingdienst maakt. In dit geval volgt er een onderzoek. Ontdekt de Belastingdienst dat je zwart geld verdient? Dan moet je dit alsnog opgeven. Bovendien krijg je een verzuimboete opgelegd.

Inkeerregeling: alsnog inkomen aangeven

Inkomsten verzwegen? Voorkom een boete met de inkeerregeling. Let op: een boete is niet altijd te voorkomen. De belastingdienst kan echter wel besluiten om deze te verlagen. Een vrijwillige inkeerregeling is alleen mogelijk wanneer de belastingdienst nog geen onderzoek naar jou heeft gestart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.