Goed nieuws: belasting over spaargeld van 2023 is gebaseerd op realistische rendementen. Hierdoor kunnen meer dan 1 miljoen mensen belastingvrij sparen. Dit kost de staatskas een hoop geld. Toch is dit een goede keuze: rechtvaardig en het voorkomt dat spaarders hun geld van de bank halen.

Spaarrente versus belasting op spaargeld

De belasting op spaargeld was lange tijd een oude regeling die niet meer bij de huidige spaarrentes pastte. Vroeger ontving je gemakkelijk 4 tot 5% rente over je spaargeld. In 2019 bedroeg dit amper 0,02%. In sommige landen was er in dat jaar sprake van een negatieve spaarrente.

De belastingdienst ging nog steeds uit van een hoog rendement. Over dit (fictief) rendement hief de fiscus 33% – 100% belasting. Dit betekende dat je 1,97% tot 5,60% aan vermogensbelasting betaalde. Een en ander is afhankelijk van het vermogen. Hoe meer spaargeld (of vermogen), hoe hoger het percentage waarmee de Belastingdienst rekent.

Gelukkig zijn de regels nu anders. Ontdek hoeveel belasting je over je sp[aargeld betaalt.

Heffingsvrij vermogen 2023

Je hoeft niet over ál je spaargeld belasting te betalen. Er geldt een heffingsvrij vermogen van €57.000 of €114.000 voor iemand met een fiscale partner (2023). Heb je dus een bedrag onder deze drempel op je spaarrekening staan of beleg je hiermee? Lekker doorgaan: je hoeft hier niks over te betalen. Wel moet je bij de aangifte inkomstenbelasting doorgeven of je onder of boven deze drempel uitkomt. De peildatum ligt altijd op 1 januari. Bekijk dus goed hoe hoog je vermogen op 1 januari van dat jaar is. Ps; vergeet de waarde van cryptomunten niet!

Belasting spaargeld 2023

Hoe ziet de belasting op spaargeld voor 2023 eruit? Ten opzichte van vorig jaar is het heffingsvrij vermogen iets ruimer. Hierdoor betaal je op de eindstreep minder vermogensbelasting.

Box 3 belasting vanaf 2023

Het was misschien wel de grootste wijziging in de inkomstenbelasting sinds 2001, aldus staatssecretaris Snel. Tot 2020 betaalde je belasting over een vermogen boven €30.360 (zonder fiscaal partner). Het maakte niet uit of je vermogen uit spaargeld of aandelen bestond. Had je alleen spaargeld, dan ontving je amper rente (misschien wel helemaal niks). De belastingdienst ging ervan uit dat je een deel van je spaargeld belegde en wél rendement binnenhaalde. Hierdoor moest je vermogensbelasting betalen.

Deze regeling verdween vanaf 1 januari 2022. Er wordt eerst gekeken naar de werkelijke verhouding tussen spaargeld en beleggingen. Ook openstaande schulden worden meegenomen. Vervolgens kijkt de belastingdienst naar de hoeveelheid spaargeld en berekent een vooraf vastgestelde rente. Hieraan hangt dan een vermogensbelasting aan vast. Dankzij de lage rente betaal je geen tot zeer weinig vermogensbelasting. Voor kleine bedragen doet de belastingdienst namelijk geen moeite: dat scheelt weer in de portemonnee. Oh ja, over spaargeld tot €57.00 p.p. betaal je geen belasting meer. Lekker toch?

Nieuw tarief belasting spaargeld (2023)

Sinds 2022 rekent de belastingdienst met een fictieve rente. Hierover betaal je vervolgens 32% belasting.

Nee, die 32% geldt niet over het spaargeld maar over de (fictieve) rente die je ontvangt. De fictieve rente in 2023 bedraagt 0,36%. Het maakt hierbij niet uit of je een hogere of lagere ontvangt. In het rekenvoorbeeld hieronder zie je hoe er met fictieve rente wordt omgegaan.

Henk en Ingrid hebben samen €200.000 aan spaargeld. Er geld een heffingsvrij vermogen van 114.000 (fiscale partners). Over de overgebleven € 86.000 moet het stel belasting betalen. De vooraf vastgestelde fictieve rente bedraagt 0,36% tegen een tarief van 32%. Dit betekent dat ze € 99,07 aan belasting moeten betalen. Dit is hartstikke verwaarloosbaar. Kortom: sparen loont weer! Tenminste, dan moet de spaarrente niet onder de 0% duiken.

Belasting spaargeld ontwijken

Er zijn wat methoden om de belasting spaargeld te ontwijken. Omdat 1 januari als peildatum geldt, halen veel spaarders in december een deel van hun spaargeld van de rekening. Let wel goed op, want de belastingdienst is hier alert op. Banken zijn verplicht om ongebruikelijke transacties te melden. Haal je in één keer veel contant geld van de rekening, dan kun je de fiscus op de stoep verwachten.

Je kunt belasting spaargeld wel ontwijken door vóór 1 januari in grote aankoop te doen. Bijvoorbeeld een nieuwe auto, keuken of complete verbouwing. Wanneer je het geld aan dit soort zaken uitgeeft, hoef je je geen belasting over te betalen. Bewaar de facturen of bonnetjes wel goed, zodat je dit ook kunt bewijzen.

Nog een tip: los vóór 1 januari in deel van de hypotheek af. Dit is vaak voordeliger dan de lage spaarrente in combinatie met de hoge vermogensbelasting.

Alternatief sparen en beleggen

Wie niet kan kiezen voor sparen of beleggen en een minder heftig alternatief zoekt, komt al snel bij deposito sparen uit. Ook investeren in consumentenleningen lijkt het nieuwe sparen/ beleggen te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.