Belasting spaargeld 2020: belastingvrij sparen

Goed nieuws: belasting spaargeld 2020 wordt aangepast. Hierdoor kunnen meer dan 1 miljoen mensen belastingvrij sparen. Dit kost de staatskas een hoop geld. Toch is dit een goede keuze: rechtvaardig en het voorkomt dat spaarders hun geld van de bank halen. Je moet wel nog even tot 2022 wachten voordat deze nieuwe regeling in gaat.

Hét moment om in te stappen? Kies je platform.


Spaarrente versus belasting op spaargeld

De belasting op spaargeld is een oude regeling die niet meer past bij de huidige spaarrentes. Vroeger ontving je gemakkelijk 4 tot 5% rente over je spaargeld. In 2019 bedraagt dit amper 0,02%. In sommige landen is er al sprake van een negatieve spaarrente.

De belastingdienst gaat nog steeds uit van een hoog rendement. Over dit (fictief) rendement heft de fiscus 33% – 100% belasting. Dit betekent dat je 1,97% tot 5,60% aan vermogensbelasting betaalt. Een en ander is afhankelijk van het vermogen. Hoe meer spaargeld (of vermogen), hoe hoger het percentage waarmee de Belastingdienst rekent.

Heffingsvrij vermogen 2020

Je hoeft niet over ál je spaargeld belasting te betalen. Er geldt een heffingsvrij vermogen van €30.360 of €60.720 voor iemand met een fiscale partner (2019). Heb je dus een bedrag onder deze drempel op je spaarrekening staan of beleg je hiermee? Lekker doorgaan: je hoeft hier niks over te betalen. Wel moet je bij de aangifte inkomstenbelasting doorgeven of je onder of boven deze drempel uitkomt. De peildatum ligt altijd op 1 januari. Bekijk dus goed hoe hoog je vermogen op 1 januari van dat jaar is. Ps; vergeet de waarde van cryptomunten niet!

Belasting spaargeld 2020

Hoe ziet de belasting op spaargeld voor 2020 eruit? Helaas: er verandert niet veel. De belastingschijven worden wel iets opgerekt. Ook het heffingsvrij vermogen is iets ruimer. Hierdoor betaal je op de eindstreep iets minder vermogensbelasting.

Hoe zit het dan met belastingvrij sparen? De plannen voor belastingvrij sparen gaan vanaf 1 januari 2022 in.

Geen box 3 belasting vanaf 2022

Het is misschien wel de grootste wijziging in de inkomstenbelasting sinds 2001, aldus staatssecretaris Snel. Tot nu toe betaal je belasting over een vermogen boven €30.360 (zonder fiscaal partner). Het maakt niet uit of je vermogen uit spaargeld of aandelen bestaat. Heb je alleen spaargeld, dan ontvang je amper rente (misschien wel helemaal niks). De belastingdienst gaat ervan uit dat je een deel van je spaargeld belegt en wél rendement binnenhaalt. Hierdoor moet je vermogensbelasting betalen.

Deze regeling verdwijnt vanaf 1 januari 2022. Er wordt eerst gekeken naar de werkelijke verhouding tussen spaargeld en beleggingen. Ook openstaande schulden worden meegenomen. Vervolgens kijkt de belastingdienst naar de hoeveelheid spaargeld en berekent een vooraf vastgestelde rente. Hieraan hangt dan een vermogensbelasting aan vast. Dankzij de lage rente betaal je geen tot zeer weinig vermogensbelasting. Voor kleine bedragen doet de belastingdienst namelijk geen moeite: dat scheelt weer in de portemonnee. Oh ja, over spaargeld tot €440.000 betaal je geen belasting meer. Lekker toch?

Nieuw tarief belasting spaargeld (2022)

De regels voor 2020 en 2021 blijven hetzelfde als in het jaar 2019. Voor velen is de regeling erg verwarrend. Hierdoor is niet altijd duidelijk hoeveel belasting je betaalt. Om het allemaal transparant te maken komt er ook een nieuw tarief. Dit tarief gaat tegelijkertijd met de nieuwe fictieve rente in: vanaf 1 januari 2022. Wie belasting over zijn spaargeld moet betalen, komt uit op een tarief van ongeveer 33%.

Nee, die 33% geldt niet over het spaargeld maar over de (fictieve) rente die je ontvangt. Stel dat de vooraf vastgestelde rente op 0,08% uitkomt. Dan betaal je 0,026% rente over het vermogen. Hieronder een rekenvoorbeeld van hoe dit in 2022 uit kan zien.

Henk en Ingrid hebben samen €100.000 aan spaargeld. Er geld een heffingsvrij vermogen van €62.000 (fiscale partners). Over de overgebleven €38.000 moet het stel belasting betalen. De vooraf vastgestelde fictieve rente bedraagt 0,08% tegen een tarief van 33%. Dit betekent dat ze €10,03 aan belasting moeten betalen. Dit is hartstikke verwaarloosbaar. Kortom: sparen vanaf 2022 loont weer! Tenminste, dan moet de spaarrente niet onder de 0% duiken.

Belasting spaargeld 2020 ontwijken

Er zijn wat methoden om de belasting spaargeld 2020 te ontwijken. Omdat 1 januari als peildatum geldt, halen veel spaarders in december een deel van hun spaargeld van de rekening. Let wel goed op, want de belastingdienst is hier alert op. Banken zijn verplicht om ongebruikelijke transacties te melden. Haal je in één keer veel contant geld van de rekening, dan kun je de fiscus op de stoep verwachten.

Je kunt belasting spaargeld 2020 wel ontwijken door vóór 1 januari in grote aankoop te doen. Bijvoorbeeld een nieuwe auto, keuken of complete verbouwing. Wanneer je het geld aan dit soort zaken uitgeeft, hoef je je geen belasting over te betalen. Bewaar de facturen of bonnetjes wel goed, zodat je dit ook kunt bewijzen.

Nog een tip: los vóór 1 januari in deel van de hypotheek af. Dit is vaak voordeliger dan de lage spaarrente in combinatie met de hoge vermogensbelasting.

Alternatief sparen en beleggen

Wie niet kan kiezen voor sparen of beleggen en een minder heftig alternatief zoekt, komt al snel bij deposito sparen uit. Ook investeren in consumentenleningen lijkt het nieuwe sparen/ beleggen te worden. Hier bekijk je alle aanbiedingen op het gebied van deposito sparen en hier kun je investeren in consumentenleningen. Ach, het levert meer op dan die verrekte lage spaarrente.


GeldKip is een blogger van midden 40. Eigen huis met zonnepanelen (heel milievriendelijk), gezin, bedrijfje én een hond. Droomt van rijkdom en zoekt naar duizend manieren om dat te bereiken. Al die tips en ideeën komen in de blogs tot leven. ✍️Schrijven kost tijd en geld. Daarom staan er in de artikelen soms affiliate linkjes die naar een product of dienst verwijzen. Hiervoor ontvangt GeldKip een vergoeding, waar niet jij maar de adverteerder voor betaalt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *