Belastingvrij vermogen 2020

Over het belastingvrij vermogen 2020. Wie spaargeld of vermogen heeft betaalt in sommige gevallen vermogensbelasting. Gelukkig is er ook zoiets als een belastingvrij vermogen. Dit is het heffingsvrij vermogen dat is vrijgesteld van belasting. Hoeveel dit is, hangt ervan af of je alleenstaand of een fiscale partner hebt.

Hét moment om in te stappen? Kies je platform.


Belasting betalen over vermogen

De belastingdienst gaat ervan uit dat je voordeel uit vermogen haalt (rente of dividend). Wat wordt precies onder vermogen verstaan? Dit zijn sparen, beleggingen en waardevolle bezittingen. Ook cryptomunten (cryptocurrency) behoort tot het vermogen.

Hoe moet je de waarde van het vermogen vaststellen? Hiervoor kijk je naar de waarde op 1 januari. Het maakt hierbij niet uit of 1 januari op een maandag, woensdag of zondag valt. De waarde op 1 januari moet je in datzelfde jaar doorgeven aan de belastingdienst. Heb je cryptomunten? Bepaal de waarde op 1 januari. Gebruik hiervoor de website CryptoCompare of CoinMartketCap. Het is niet duidelijk waar de Belastingdienst de koersen vandaan haalt, maar de kans is aanwezig dat dit via een van deze grote websites is.

Hoeveel contant geld mag je in huis hebben? Er geldt een vrijstelling van €534 per persoon. Met fiscale partner mag je samen €1068 contant in huis hebben, zonder dat je dit hoeft op te geven. Let op: dit geldt ook voor cadeaubonnen of spaarzegels. Zolang de totale waarde niet boven de vrijstelling contant geld uitkomt, is er iets aan de hand.

Heb je schulden, dan mag je deze van de waarde van bezittingen aftrekken. Stel dat de bezittingen een totale waarde van €60.000 hebben. De schulden bedragen op 1 januari €10.000. Dit bedrag trek je van de bezittingen af. Het totale vermogen bedraagt dan €50.000.

Vermogen fiscale partner en minderjarige kinderen

Wie een fiscale partner heeft, moet diens bezittingen meetellen. Dit geldt ook voor bezittingen van een minderjarig kind. Heeft de fiscale partner of het minderjarig kind schulden? Dit mag weer van de waarde van de bezittingen worden afgetrokken.

30% belasting over vermogen, klopt dit wel?

De belastingdienst verklaart dat je 30% inkomstenbelasting over voordeel uit vermogen betaalt. Dit lijkt veel, maar klopt dit wel? Nee hoor, in de praktijk ligt dit anders. Het is zo dat je niet daadwerkelijk 30% over de grondslag sparen en beleggen kwijt bent. Het gaat hier namelijk over het voordeel oftewel de rente die je met sparen en beleggen behaalt. Hier berekent de Belastingdienst 30% over.

In werkelijkheid betaal je 0,58% – 1,68% belasting over je vermogen. Stel dat je over €10.000 spaargeld belasting moet betalen. Je valt dan in de 1e schijf met betrekking tot belastingpercentages. Over deze €10.000 betaal je €58 belasting. Dit valt dus ontzettend mee. Moet je over €100.000 vermogensbelasting betalen? Dan krijg je met 2 verschillende belastingpercentages te maken. In totaal betaal je over een ton ongeveer €790 vermogensbelasting. Gelukkig is er nog het belastingvrij vermogen 2020, waardoor je minder belasting betaalt.

Belastingvrij vermogen 2020

Je hoeft niet altijd vermogensbelasting te betalen. Belastingvrij vermogen betekent dat er een heffingsvrije grens is. Hoe hoog deze grens is, hangt er weer vanaf of je wel of geen fiscaal partner hebt. Dit zijn de grenzen met betrekking tot het belastingvrij vermogen 2020:

  • €30.846
  • €61.692 voor fiscale partners

Hebben jullie samen €50.000 aan spaargeld, dan geldt voor jullie het belastingvrij vermogen 2020. Je moet het vermogen wel opgeven, maar je betaalt geen vermogensbelasting.

Stel dat het totale vermogen op €70.000 neerkomt. De eerste €61.692 valt onder het belastingvrij vermogen. Over de overige 8308 euro betaal je wel belasting. Dit is 0,51%: in totaal betaal je dus €42,37 aan vermogensbelasting.

Heffingsvrij vermogen ouderen

Ook voor ouderen geldt het belastingvrij vermogen. Daarnaast was er voorheen de ouderentoeslag box 3. Hierdoor nam het heffingsvrije vermogen toe.  Dit betekende minder vermogensbelasting betalen. De hoogte van de ouderentoeslag was afhankelijk van het inkomen en het vermogen.

Nu geldt de ouderenkorting 2020. Dit is een heffingskorting voor AOW gerechtigden. De Belastingdienst kijkt hierbij het verzamelinkomen. Mogelijk hebben ouderen ook recht op alleenstaande ouderenkorting. Dit heeft allemaal niets te maken met het belastingvrij vermogen. Is een en ander niet helemaal duidelijk? Vraag de boekhouder/ accountant om advies.


GeldKip is een blogger van midden 40. Eigen huis met zonnepanelen (heel milievriendelijk), gezin, bedrijfje én een hond. Droomt van rijkdom en zoekt naar duizend manieren om dat te bereiken. Al die tips en ideeën komen in de blogs tot leven. ✍️Schrijven kost tijd en geld. Daarom staan er in de artikelen soms affiliate linkjes die naar een product of dienst verwijzen. Hiervoor ontvangt GeldKip een vergoeding, waar niet jij maar de adverteerder voor betaalt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *