Bijgewerkt: 27 maart 2023

Op 11-jarige leeftijd werken en hier geld mee verdienen? Dat kan zeker. Helaas mag je met 11 jaar nog niet bij een bedrijf werken. Bij de meeste bedrijven moet je minimaal 13 jaar oud zijn, soms zelfs 15 jaar. Gelukkig zijn er toch wat klusjes die je in ruil voor geld doet. Zo verdien je je eigen zakgeld of spaar je voor een spelcomputer, een nieuwe fiets of iets anders.

In een bedrijf werken

Volgens de wet mag je met 11 jaar niet in een bedrijf werken. Gebeurt dit wel dan is dat kinderarbeid. Toch zijn er wel wat 11-jarigen die in een bedrijf meehelpen. Soms is dit het bedrijf van de ouders, of het gebeurt zonder dat iemand het weet. Wettelijk mag het eigenlijk niet maar er zijn wel meer dingen die niet mogen.

Je kunt ook voor mensen uit de buurt werken. Denk maar eens aan huisdieren verzorgen, de stoep vegen of meehelpen met boodschappen doen.

Minimumloon voor 11-jarigen

Omdat iemand van 11 nog niet mag werken is hier geen minimumloon voor. Het minimumloon gaat pas in voor 15-jarigen.

Ben je 11 jaar dan verdien je tussen de 50 cent en 3 euro per uur. Dit hangt er vanaf wat voor een werk je doet, waar en wanneer.

Een krantenwijk

Aardig wat kinderen van 11 jaar hebben een krantenwijk. Officieel mag dit niet, daarom wordt de krantenwijk vaak op naam van een oudere broer of zus of een van de ouders gezet. De ochtendkrant bezorgen betekent dat je heel vroeg op moet staan. Wanneer je folders bezorgt doe je dit na schooltijd of soms in het weekend. De folders moeten altijd binnen een paar dagen bezorgd zijn.

Iemand zet de folders of de kranten bij jou voor de deur. Je vouwt de folders of kranten zodat je handige pakketjes hebt die door de brievenbus passen. Vervolgens bezorg je de kranten bij de juiste mensen.

Met het bezorgen van folders of kranten verdien je ongeveer € 100 per maand. Dit kan soms weer maar ook minder zijn.

Huisdieren verzorgen of honden uitlaten

Omdat je nog niet officieel in een bedrijf mag werken kun je met 11 jaar ook huisdieren verzorgen. Bijvoorbeeld honden of katten, konijnen, vogels of vissen. Je zorgt voor schone hokken of kooien en dat de dieren eten en drinken hebben. Vaak verzorg je de huisdieren van mensen die veel werken of op vakantie zijn.

Honden uitlaten moet je alleen doen wanneer je er niet bang voor bent. De hond moet niet te sterk zijn zodat je hem goed tegen kunt houden. Er mag nooit iets met de hond gebeuren. Houd hem daarom altijd aan de lijn.

Lege flessen inzamelen en inleveren

Een leuke manier om geld te verdienen is lege flessen inzamelen. Bel bij verschillende huizen aan en vraag of ze nog lege flessen hebben. Wanneer je deze bij de supermarkt inlevert krijg je statiegeld. Het bonnetje met statiegeld lever je bij de kassa in. Je krijgt dan contant geld.

Op kleine plastic flesjes (minder dan 1 liter) zit € 0,15 statiegeld. Op grote flessen zit € 0,25 statiegeld.

Meehelpen in de tuin (tuinieren)

Vooral in de zomer is tuinieren een leuke bijbaan wanneer je 11 jaar oud bent. Je helpt mee met het mooi houden van de tuin. Denk aan bladeren harken, grasmaaien, onkruid wieden of plantjes (om)potten. Maar ook het terras fp de stoep vegen of schoonmaken.

Meestal help je mensen uit de buurt met het mooi houden van hun tuin. Heel soms kan dit ook bij een bedrijf.

Oppassen op je broertje, zusje of een ander kind

Misschien kun je geld verdienen door op je jongere broertje of zusje te passen. Dat kan alleen wanneer je ook weet hoe dit moet. Luiers verschonen kan misschien nog wat lastig zijn maar wanneer dit niet hoeft weet je echt wel hoe je met je broertje of zusje om moet gaan. Zo kunnen je ouders even iets anders doen.

Soms kun je oppassen op een neefje of nichtje of een kind in de straat of uit de buurt. Hierbij is het belangrijk dat je altijd een telefoon bij je hebt. Of dat je de telefoon van iemand anders mag gebruiken. Wanneer er iets is of je twijfelt ergens over bel je direct met de ouders of verzorgers van het kind.

Voor het oppassen verdien je tussen de 2 en 5 euro per uur. Vaak mag je ook iets te drinken en te snoepen pakken. Dat is gratis.

Auto’s wassen

Vind je het leuk om auto’s blinkend schoon te maken? Met auto’s wassen kun je best veel verdienen. Per auto krijg je 4 tot wel 10 euro. Dat ligt eraan of je alleen de buitenkant of ook de binnenkant moet schoonmaken.

Doe voorzichtig wanneer je een auto wast. Wanneer je dit met verkeerde spullen doet of je wrijft te hart dan kunnen er krassen op de auto komen. Vraag daarom altijd welke spullen en schoonmaakmiddelen je mag gebruiken.

Enquêtes invullen of mailtjes lezen

Op sommige websites kun je geld verdienen door een vragenlijst (enquête) in te vullen. Dit verdient tussen de € 0,50 en € 2 per ingevulde vragenlijst. Je kunt ook geld verdienen door mailtjes te lezen, advertenties te bekijken of spelletjes te spelen. Dit worden ook wel spaarprogramma genoemd.

Voor spaarprogramma’s moet je eigenlijk 18 jaar of ouder zijn. Toch zijn er veel kinderen die zich hiervoor aanmelden. Wanneer de website er achter komt dat je geen 18 jaar bent kunnen ze je account sluiten. Het geld dat je al had krijg je niet uitbetaald.

Wil je toch geld verdienen met een spaarprogramma? Laat iemand van 18 jaar of ouder zich hiervoor aanmelden en zorg dat jij het account (en de verdiensten) over kunt nemen.

Moet ik belasting betalen?

Wanneer je 11 jaar bent hoef je nog geen belasting te betalen. Zelfs niet wanneer je 100 euro of misschien wel 200 euro per maand verdient. Heb je een bijbaantje dat op naam van iemand anders staat? Dan moet deze misschien wel belasting betalen. Hierdoor verdien jij minder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.