Bijgewerkt: 27 maart 2023

Bij de meeste bedrijven mag je pas vanaf je 15e werken. Dat is jammer want veel jongeren willen hier al veel eerder mee beginnen. Geen probleem, met wat zoekwerk zijn er zeker leuke bijbaantjes voor veertienjarigen. GeldKip zet de 7 best betaalde bijbaantjes vanaf 14 jaar op een rij.

Werken als 14-jarige

Nu je 14 jaar bent krijg je wat meer vrijheid. Niet alleen thuis maar ook op school. Je maakt steeds meer zelfstandige keuzes, ook met betrekking tot werk. De overheid wil jongeren beschermen en heeft daarom een aantal wetten en regels voor 14-jarigen die een bijbaantje zoeken.

In een van die wetten staat dat je op schooldagen maximaal 2 uur per dag mag werken. In het weekend en in de vakantie mag dit 7 uur per dag zijn. In totaal mag je een schoolweek 12 uur per week werken en wanneer het vakantie is 35 uur per week.

Het minimumloon

Natuurlijk willen werkgevers zo min mogelijk aan personeel betalen. Gelukkig zorgt de overheid ervoor dat je een minimumloon krijgt. Dat minimumloon is afhankelijk van het aantal uren dat je werkt, je leeftijd en ervaring. Werkgevers moeten altijd het minimumloon betalen, meer mag altijd.

Bij sommige werkgevers zit het vakantiegeld in het uurloon. Hierdoor lijkt het alsof je meer verdient maar je krijgt in de maand mei of juni geen vakantiegeld. Het kan ook dat het vakantiegeld apart wordt betaald.

Er is geen wettelijk minimumloon voor jongeren van 14 jaar. De overheid adviseert werkgevers om het minimumloon voor 15-jarigen aan te houden. Dit loon bedraagt € 3,04 per uur (2023).

De leukste bijbaantjes met 14 jaar

Sommige dingen mag je met 14 jaar niet doen. Je mag bijvoorbeeld niet met geld werken dus niet achter de kassa staan. Ook mag je geen dingen optillen die zwaarder zijn dan 10 kg. Wanneer je iets moet duwen of trekken dan mag het niet meer dan 20 kilo wegen. Verder mag je geen vrachtwagens laden of lossen.

Weet je niet wat je allemaal mag en kan doen? Hieronder vind je de leukste bijbaantjes wanneer je 14 jaar bent.

Vakken vullen en een supermarkt of winkel

Een van de leukste en makkelijkste bijbaantjes voor een veertienjarige is vakkenvuller. Dit doe je in een supermarkt of winkel, bijvoorbeeld de Action of misschien wel een kledingwinkel. Een vakkenvuller zorgt ervoor dat de schappen in de winkel altijd gevuld zijn. Zo kunnen klanten makkelijker hun boodschappen doen.

Je haalt de voorraad uit het magazijn en kijkt wat er in het schap of in de winkel bij kan. Soms moet je de producten prijzen, dit doe je met een prijzentang of je plakt er stickertjes op of hangt er kaartjes aan. Dat is afhankelijk van de winkel. Verder ruim je lege dozen en verpakkingsmateriaal op en breng je de voorraad weer terug naar het magazijn.

Een krantenwijk

Vind je het niet erg om in de regen of bij kou naar buiten te gaan? Dan is een krantenwijk misschien iets voor jou. Wanneer je de ochtendkrant wil bezorgen moet je minimaal 15 jaar oud zijn. Met 14 jaar mag je wel folders bezorgen. Dit doe je na schooltijd of in het weekend.

Een vrachtwagen bezorgt de folders en legt deze voor je deur. Je haalt de folders naar binnen en maakt er mooie stapeltjes van. Per adres moet je vaak meerdere folders bezorgen. Het is handig wanneer je de folders vooraf vouwt.

Vervolgens bezorg je de folders in de wijk waarvoor je bent aangemeld. Hierbij let je goed op stickers die op de brievenbus zitten. Bij een NEE/NEE sticker mag je nooit folders door de brievenbus doen.

Naast het bezorgen van folders moet je soms bijhouden hoeveel brievenbusstickers je tegenkomt. Dit hoeft niet elke week, meestal wordt hier één keer per jaar om gevraagd.

Boodschappen bezorgen

Mensen doen steeds vaker online hun boodschappen en laten dit thuisbezorgen. Kleine of niet al te zware boodschappen mag je bezorgen. Dit doe je lopend of met de fiets want je mag natuurlijk nog geen auto besturen. Vraag bij wat supermarkten of ze nog een bezorger kunnen gebruiken. Vooral bij de kleinere supermarkten maak je meer kans.

Bij Kakelvers bezorg je eieren. Je hebt je vaste wijk en vaste klanten, maar er kunnen ook nieuwe klanten bijkomen. Voor elke bezorging krijg je een vergoeding. Hoe meer klanten je hebt, hoe meer je verdient.

Online enquêtes invullen

Sommige veertienjarigen vullen online enquêtes in. Het verdient niet veel, tussen de € 0,25 en € 2 per ingevulde enquête. Maar wanneer je dit meerdere keren per week doet kun je toch aardig wat verdienen. Officieel mag je met 14 jaar geen enquête is invullen, hiervoor moet je minimaal 18 jaar zijn. Toch doen sommigen het, bijvoorbeeld door zich op naam van een oudere broer of zus of een van de ouders in te schrijven.

Komt het bedrijf er later achter dat je 14 jaar bent? Dan word je account gesloten en krijg je het geld niet uitbetaald. Kijk dus even goed of je hier wel tijd in wil steken.

Foto’s maken en verkopen

Heb je een smartphone met een goede camera en kun je mooie foto’s maken? Begin met fotograferen en verkoop deze foto’s. Je kunt van alles fotograferen. Bijvoorbeeld je huisdier, de tuin, huizen, een pretpark of producten. Zolang je maar geen mensen fotografeert, tenzij ze hier toestemming voor geven.

Die foto’s plaats je op een stockwebsite. Telkens wanneer iemand je foto downloadt ontvang je hier een kleine vergoeding voor. Per maand kun je meer dan € 200 verdienen, maar dan moet je wel heel veel en hele mooie foto’s maken.

Honden uitlaten

Wanneer je van dieren houdt dan is honden uitlaten een geschikt bijbaantje. Dit doe je na schooltijd, in de vakantie of het weekend. Dat hangt er helemaal vanaf wanneer de honden moeten worden uitgelaten. Het is belangrijk dat je goed met honden om kunt gaan. Ook moet je nooit met teveel honden tegelijk gaan wandelen. Je moet ze wel onder controle kunnen houden.

Honden uitlaten doe je voor mensen uit de straat of de wijk, niet voor een bedrijf. Wil je liever voor een bedrijf werken? Ga dan eens bij een hondenasiel of een hondenpension langs. Misschien kunnen ze nog iemand gebruiken die met de honden speelt, ze verzorgt of met ze wandelt.

Tuinieren of landbouw

Bladeren harken, onkruid wieden of de stoep vegen. Dit zijn klusjes die bij tuinieren horen. Dit doe je voor particulieren maar kan ook voor een bedrijf zijn. Zolang het werk niet te zwaar is mag je dit als veertienjarigen gewoon doen. Dit geldt ook voor klusjes in de landbouw. Denk hierbij aan aardbeien plukken of prei poten.

Heitje voor karweitje

Kun je geen bijbaan vinden dan kun je altijd terugvallen op heitje voor karweitje. Hierbij doe je klusjes voor anderen, vaak voor mensen uit je omgeving. Denk hierbij aan helpen met opruimen, de afwas doen, oppassen, auto’s wassen of lege flessen inleveren. Je bepaalt zelf hoeveel je wil verdienen. Natuurlijk moet je uurloon of de vergoeding niet te hoog zijn anders wil niemand je inhuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.