Het leven is al duur genoeg, en dat geldt helemaal voor de boodschappen. Voor €50 heb je nog lang geen volle kar. Dat was vroeger wel even anders! Besparen op boodschappen is een slimme manier om met je geld uit te komen. In dit artikel 8 tips om het beste uit je boodschappenlijst te halen.

Consumentenprijzen: zijn boodschappen duurder geworden?

Alles wordt ieder jaar duurder. Wanneer prijzen stijgen, noemen we dit inflatie. Met dezelfde hoeveelheid geld kun je minder kopen. De inflatie lag in 2018 op 1,98%. Wat betekent dit precies?

Stel je ging in 2017 met precies €100 naar de supermarkt. Hier heb je boodschappen van gehaald: totaal €100. Een jaar later koop je precies dezelfde boodschappen en wat blijkt? Het is 1,98% duurder geworden. Je moet voor dezelfde boodschappen geen €100 maar €101,98 betalen.

Boodschappen worden dus ieder jaar duurder. Toch zijn de gemiddelde prijzen lang niet zo hoog als in het jaar 2000, sommige producten waren toen duurder dan nu. Om je een idee te geven, laat ik je zien wat een brood in de volgende jaren kostte:

  • 1800: €0,12
  • 1850: €0,09
  • 1900: €0,05
  • 1950: €0,17
  • 2000: €1,29
  • 2010: €1,17
  • 2018: €1,16

Producten als hamlappen, rijst en suiker zijn in de periode 2000 – 2019 goedkoper geworden. Kaas, eieren en koffie zijn juist duurder geworden.

8 tips om te besparen op boodschappen

Aan inflatie kun je helemaal niets doen. Gelukkig kun je wel besparen op boodschappen. Dit doe je door bewust om te gaan met je boodschappenlijst en de keuzes die je maakt. Weten hoe je dit doet? Hieronder vind je de 8 beste tips. Leer ze goed uit je hoofd, dan betaal je volgende keer een stuk minder.

1. Maak een boodschappenlijst

Heel ouderwets maar het werkt nog steeds: een boodschappenlijst maken. Supermarkten proberen hun klanten te verleiden tot impulsieve aankopen. Daarom staan de lekkere producten altijd op de kopse kant en bij de kassa. Hoe vaak heb jij al iets gekocht dat je eigenlijk helemaal niet mee wilde nemen? Voorkom dit en maak een boodschappenlijst. Ga naar de supermarkt en koop alleen datgene wat op je lijstje staat.

2. Hamsteren tijdens aanbiedingen

Supermarkten stunten regelmatig met flinke kortingen. Twee producten voor de prijs van één of 50% korting: dat is echt een koopje. Gebruik je een bepaald merk tandpasta, shampoo of een lang houdbaar product en is dit voor de helft van de prijs? Sla hier een grote voorraad van in. Ik heb soms 20x dezelfde shampoo op voorraad, allemaal ingekocht tegen 50% korting. Zo kan ik maanden vooruit zonder teveel te betalen. Het werkt echt!

3. Een maaltijdplan voor de hele week

Koop niet klakkeloos wat producten die je later weg moet gooien. Bedenk in het weekend wat je de volgende week gaat eten. Je hoeft niet elke dag te koken, maar weet wel wat je eet. Zo kun je voor een week lang boodschappen doen en weet je zeker dat je geen producten weggooit. Handig: veel producten kun je invriezen. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kun je ook een maaltijdplan voor een halve week opstellen en 2x per week boodschappen doen.

4. Check je voorraadkast

Jaarlijks gooien we voor 40 kilo aan voedsel weg (per persoon). Wat ontzettend zonde! Ik maak mij er ook schuldig aan: ik kwam laatst een blik sperziebonen tegen die 3 jaar over datum was. Stond gewoon in mijn voorraadkast. Check daarom regelmatig je voorraadkast. Wat niet meer zo lang houdbaar is, moet als eerste op. Gebruik dit product als uitgangspunt voor een maaltijd. Deze tip sluit dus heel goed aan bij tip 3: het opstellen van een maaltijdplan.

5. Kliekjesdag: creatieve maaltijd

Heb je deze week een aantal keer gekookt, dan houd je altijd wel iets over. Een halve krop sla, een verdwaalde tomaat, wat eieren en een stuk kipfilet. Wist je dat je van deze restjes een lekkere kip-maaltijdsalade maakt? Plan iedere week een kliekjesdag. Maak een creatieve maaltijd van overgebleven restjes. Vries overgebleven maaltijden in: handig voor in het weekend. Zo hoef je niet te koken en is er toch wat te eten in huis. Doen wij altijd.

6. Ga niet met honger naar de supermarkt

Heb je een lege maag, ga dan zeker niet naar de supermarkt. De kans is namelijk groot dat je met veel te veel (overbodige) producten thuiskomt. Dit zijn vaak ook nog eens ongezonde producten zoals chips, chocolade, koekjes en andere zoete of vette etenswaren. Niet goed voor je portemonnee, maar zeker ook niet voor de lijn. ☹

7. Online winkelen: de goedkoopste supermarkt

Raar maar waar: online winkelen kan je veel geld besparen. Uit onderzoek blijkt dat Picnic de goedkoopste supermarkt is. Zowel hun A-merken als de huismerken zijn veelal goedkoper dan bij andere supermarkten. Bovendien bezorgen ze bestellingen vanaf €25 helemaal gratis. Dit bespaart niet alleen een hoop op de boodschappen maar ook op benzinekosten (en tijd). Picnic werkt via een speciale app. Je moet je eerst aanmelden, waarna Picnic bekijkt wanneer ze jou in kunnen plannen op hun route. Ben je eenmaal ‘binnen’, dan kun je zo vaak bestellen als je wilt.

Tip: wanneer jij je via deze link bij Picnic aanmeldt, ontvang je ook nog eens €5 gratis boodschappen.

8. Let goed op de kiloprijs

Sommige producten lijken goedkoper, maar zijn ze dat ook wel? Kijk heel goed naar de kiloprijs. Grootverpakkingen zijn naar verhouding goedkoper. Huismerken zijn ook altijd goedkoper dan A-merken. Wees bewust van wat je koopt. Eet je veel groente en fruit? Loop dan eens over de wekelijkse markt rond. Je zult merken dat groenten en fruit hier veel goedkoper is. Ga je naar de boer, dan ben je nog goedkoper uit. Combineer dit met een wandeling door de frisse buitenlucht, zo hoef je ook niet naar een dure sportschool.

Heb jij nog leuke tips om te besparen op boodschappen? Hieronder kun je reageren. Ik ben erg benieuwd welke tips jij hebt.

Ads: 123 Lens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.