Deze producten mag je niet dropshippen

Rijk worden met dropshipping of er in ieder geval een mooi inkomen uithalen. Het is een populaire methode en wordt als passief inkomen gezien. Je laat klanten een bestelling plaatsen en koopt deze dan pas bij de leverancier in. Die laatste verzorgt de verzending. Je kunt bijna alles dropshippen, van kleding tot make-up en van planten tot stoeptegels. Toch zijn er wat producten die je niet mag dropshippen.

Voedsel en drank: het mag soms wel maar is niet altijd handig

Dropshipping doe je vaak bij een buitenlandse leverancier. Zo zijn er veel webshops die AliExpress als dropshipping leverancier gebruiken. Het prettige hieraan is dat je voor een paar dubbeltjes iets koopt en voor misschien wel vijf euro doorverkoopt. Tel uit je winst.

Voedsel en drank dropshippen mag alleen wanneer je een leverancier uit de Benelux of Duitsland hebt. Wanneer je wat verder Europa intrekt dan kun je al met bepaalde importeisen te maken krijgen. Al zal dit binnen Europa wel meevallen.

Voedsel of drank vanuit Azië, Amerika of een ander werelddeel over laten komen? Dat kan niet zomaar. Hiervoor gelden strenge regels. Etenswaren dropshippen is daarom niet de allerbeste keuze. En ook niet zo handig want met een lange levertijd kunnen producten bedorven bij de klant aankomen.

Levende dieren: nooit doen

Je mag geen levende dieren buiten de Europese grenzen brengen. Of van buiten Europa naar binnen importeren. Dat is alvast uitgesloten. Buiten het feit dat je sowieso geen dieren moet dropshippen. Het zijn levende wezens met gevoel. Die stop je niet in een doos of kist om vervolgens klakkeloos op het vliegtuig of een boot te zetten.

Wil je toch een dier importeren? Dan moet je dit heel lang van tevoren aanvragen. Het dier moet namelijk eerst in quarantaine om er zeker van te zijn dat het geen ziektes bij zich draagt. Dropshipping met levende dieren is een dure aangelegenheid. Liever niet doen.

Levende planten: twijfelachtig

Levende planten mag je soms als dropshipping verkopen. Kijk dan wel even waar die planten vandaan komen. Zit de dropshipping leverancier in Europa dan is dit geen probleem. Maar alle leveranciers buiten Europa vormen wel een probleem. Dit komt omdat planten ook ziektes kunnen overdragen. Hierdoor moeten ze vooraf streng gecontroleerd worden.

Probeer dus geen planten van buiten Europa naar Nederland of België te dropshippen. Wanneer ze je hierop betrappen ben je de Sjaak en kost het je een hoop geld. Buiten het feit dat de douane de pakketjes in beslag neemt.

Namaakartikelen of nep merkartikelen: absoluut verboden

Houd je nooit bezig met het dropshippen van namaakartikelen. Bijvoorbeeld trainingspakken met een logo dat verdacht veel op Adidas lijkt. Of deodorant met de naam Aks en een verpakking die wel erg veel aan Axe doet denken.

Je hebt geen toestemming om merkartikelen te verkopen, dit kan alleen wanneer je hier afspraken met de merkhouder overmaakt. Dit betekent dat je zonder toestemming ook geen namaak artikelen mag verkopen. Overigens is de kans heel klein dat een merkhouder toestemming geeft om namaakartikelen aan de man te brengen.

Maak je je toch schuldig aan de verkoop van nep merkartikelen? Grote kans dat de merkhouder hiertegen in verweer gaat. Je moet niet alleen je webshop sluiten, ook hangt je een hoge boete boven het hoofd. In het slechtste geval een rechtszaak die zich jarenlang voortsleept. Daar gaat al je spaargeld.

Elektronica: duur wanneer de klant zijn garantie claimt

Het lijkt interessant om elektronica zoals smartphones, televisies of elektrische tandenborstels goedkoop in China of zo aan te kopen. Lekker via je webshop verkopen waarbij je voor dropshipping kiest. De leverancier verzorgt de verzending. Je winstmarge? Soms meer dan 100%. Elektronica is in Aziatische landen namelijk hartstikke goedkoop.

Toch wil dit niet zeggen dat elektronica dropshippen een goed idee is. Je bent als verkoper namelijk verantwoordelijk voor het verlenen van garantie. Ja je dacht vast dat de leverancier dat is, maar jij bent degene die het product aan de klant verkoopt.

Wanneer de klant zijn garantie claimt dan kom je voor hoge kosten te staan. Dat kan best vaak voorkomen want Chinese elektronica is niet altijd van de beste kwaliteit. Bovendien kunnen elektronische artikelen uit China ronduit gevaarlijk zijn. Dit komt omdat ze niet aan bepaalde veiligheidseisen hoeven te voldoen. Het zal niet de eerste keer zijn dat een Chinees apparaat onverwacht doorbrandt. Of misschien wel ontploft.

Babyvoeding: niet toegestaan

Babyvoeding dropshippen is ongeveer hetzelfde als voedsel of drank. Allereerst heb je een gezondheidscertificaat nodig. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat de Europese babyvoeding aan hoge kwaliteitseisen voldoet. Dat is met babyvoeding uit landen buiten Europa nog maar de vraag.

Je wil niet dat de baby’s van je klanten ziek worden of allergische reacties krijgen. Wees hier dus heel voorzichtig mee. Beter kies je voor een veilig product om te verkopen.

Speelgoed voor baby’s of jonge kinderen: potentieel gevaarlijk

Speelgoed dat is China is gemaakt is vaak heel goedkoop. En ook nog eens aantrekkelijk, vaak wordt gebruik gemaakt van vrolijke kleurtjes en interessante materialen. Feitelijk is Chinees speelgoed niet geschikt voor Europese kindertjes. Dit komt omdat het speelgoed niet voorzien is van het CE-keurmerk.

Dit keurmerk bepaalt hoe veilig speelgoed is. Let op want veel Chinese producten hebben een labeltje of etiket met iets van CE erop. Dit lijkt heel erg op het Europese CE- keurmerk. Maar dat is het niet, in dit geval staat CE voor ‘China Export’. Slim bedacht! Maar ondertussen blijft het speelgoed ongeschikt voor de Europese markt.

Wil je toch speelgoed buiten Europa inkopen? Dan is dit op eigen risico. Wanneer een klant door een ondeugdelijk product schade oploopt dan kan jij aansprakelijk worden gesteld. Je kunt je vast wel voorstellen welke gevolgen dit heeft.

Make-up en verzorgingsproducten: klanten kunnen allergische reacties krijgen

Cosmetica zoals make-up, shampoo, zeep en andere verzorgingsproducten wordt in de EU streng gecontroleerd. Het moet aan allerlei veiligheidsregeltjes voldoen. Koop je cosmetica buiten de EU dan is dit niet voorzien van een keurmerk. Er zitten misschien stoffen in die schadelijk zijn voor de huid. Of voor irritaties kunnen zorgen.

Jij als webshopeigenaar bent aansprakelijk voor de producten die je verkoopt. Krijgen je klanten irritaties of ernstige allergische reacties dan heb je een groot probleem. Je moet dit recht zien te trekken. Dat wordt een lastige want de klant kan zelfs een rechtszaak tegen je aanspannen.


GeldKip is een blogger van midden 40. Eigen huis met zonnepanelen (heel milievriendelijk), gezin, bedrijfje én een hond. Droomt van rijkdom en zoekt naar duizend manieren om dat te bereiken. Al die tips en ideeën komen in de blogs tot leven. ✍️Schrijven kost tijd en geld. Daarom staan er in de artikelen soms affiliate linkjes die naar een product of dienst verwijzen. Hiervoor ontvangt GeldKip een vergoeding, waar niet jij maar de adverteerder voor betaalt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *