Mogelijkheden om zonder Kamer van Koophandel geld te verdienen

Bedrijven zijn verplicht om zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Je loopt met het idee rond om producten online aan te bieden. Bijvoorbeeld via je webshop, social media of advertenties. Dropshipping is een goede manier om flink geld te verdienen. Je hoeft namelijk geen voorraad aan te leggen. Maar kan je dropshippen zonder KvK? In de basis niet maar er zijn wat trucjes om het toch zonder KvK te doen.

Het verschil tussen een bedrijf en particulier

Je bent een bedrijf wanneer je staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Zo eenvoudig is het. Maar wanneer je producten verkoopt kan de overheid je ook als bedrijf zien. Dit zijn de kenmerken van een bedrijf:

 • Je neemt deel aan het economisch verkeer
 • Je doet investeringen
 • Je verwacht winst te behalen
 • Deze winst is je bron van inkomen
 • Je loopt financieel risico

Je bent een ondernemer wanneer je zelfstandig goederen levert en jouw winst meemaakt. Dat is in ieder geval duidelijk. Toch zijn er ook particulieren die goederen leveren en hier geld aan verdienen.

Wanneer inschrijven bij de KvK verplicht is

Er zijn best veel particulieren die middels dropshipping geld verdienen. Die staan niet bij de Kamer van Koophandel ingeschreven. Ze onttrekken zich hieraan doordat ze lage winsten maken. Dan ziet de belastingdienst de verkoop als hobbymatig.

Wanneer je op grote schaal dropshipt dan ben je verplicht om je in te schrijven bij de KvK. Je hebt hierboven al kunnen zien wat de kenmerken van een bedrijf zijn. Kijk of je hierbij hoort.

Je doet geen investeringen

Veel bedrijven investeren tijd of geld. Maar met dropshipping is dit nauwelijks het geval. Je investeert geen geld in het aanleggen van een voorraad. Je laat namelijk de leverancier de producten naar jouw klanten verzenden.

Ook investeer je nauwelijks tijd. Ja je moet af en toe wat nieuwe producten aan je webshop toevoegen. Of je past je advertenties aan. En je hebt hier en daar wat contact met klanten. Maar de meeste dropshipping webshops zijn er nauwelijks tijd mee kwijt.

Wanneer je naar deze criteria kijkt ben je eigenlijk geen ondernemer. Dit betekent dat dropshipping zonder KvK zeker mogelijk is. Toch moet je jezelf afvragen of de belastingdienst je niet als ondernemer gaat zien.

Gevolgen niet inschrijven KvK

Dropshippen zonder KvK kan, maar alleen wanneer de belastingdienst het ook accepteert. Stel nu dat de belastingdienst vindt dat je een ondernemer bent. Dit is het geval wanneer je flink wat winst maakt.

Heeft dit gevolgen voor het niet inschrijven bij de KvK? Vaak niet. De belastingdienst bepaalt dat je omzetbelasting (btw) moet afdragen. En dat je inkomstenbelasting moet betalen. Bovendien geven ze je het advies om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

Het is niet zo dat je een boete krijgt omdat je niet bij de KvK staat ingeschreven. Ik heb er in ieder geval nog nooit iets over gehoord. Wel kun je een boete krijgen omdat je geen inkomstenbelasting betaalt of geen omzetbelasting afdraagt. Maar dan krijg je die boete van de belastingdienst, niet van de KvK.

Voordelen van niet inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Dropshipping zonder KvK heeft wat voordelen. Ten eerste staan je gegevens niet geregistreerd. Handig wanneer je redelijk anoniem producten wil verkopen. Bedenk wel dat je als webshop eigenlijk verplicht bent om contactgegevens op de site te plaatsen. Bedrijven zijn ook verplicht om hun bedrijfsgegevens te publiceren.

Wanneer je niet staat ingeschreven bij de KvK ben je geen officieel bedrijf. Je ontwijkt hiermee het verplicht vermelden van je gegevens. Natuurlijk is het wel handig om contactgegevens te publiceren. Klanten moeten immers weten hoe ze contact met je opnemen, bijvoorbeeld met vragen over producten of de levertijd.

Wat kost inschrijven bij de KvK?

Op zich is een inschrijving bij de Kamer van Koophandel niet zo duur. Je betaalt eenmalig inschrijfgeld, dit ligt rond de € 50. Je moet wel bedenken dat je inschrijving gevolgen heeft. Omdat je een bedrijf bent moet je plots aan allerlei regels en wetten voldoen. Dat kan nadelig zijn wanneer je alleen maar middels dropshipping geld wil verdienen.

Ben je verplicht om een webshop te hebben?

Veel mensen die voor dropshipping kiezen verkopen de producten via een eigen webshop. Dat kan en wat mag maar dit is niet verplicht. Je kunt namelijk ook als particulier dropshippen. Of je producten op een andere manier aanbieden. Bijvoorbeeld middels adverteren of social media. Hierbij laat je klanten via de e-mail of telefonisch contact met je opnemen. En je stuurt een betaallink om ze te laten betalen.

Je bent dus niet verplicht om een webshop te hebben. Maar dit kan wel handig zijn. Ben je een bedrijf? Dan is een webshop zeker aan te raden. Hiermee kom je veel betrouwbaarder over.

Als webshop en al helemaal als bedrijf moet je de volgende zaken regelen:

 • Contactgegevens van je bedrijf staan op de webshop
 • Een duidelijke omschrijving van het aanbod
 • Een bedenktijd van minimaal 14 dagen
 • Veilige betaalmethoden

Verder moet je aan klanten laten weten hoe het met de garantie zet. En wat hun rechten en plichten zijn. Je moet dus zeker de volgende documenten op je website plaatsen:

 • Algemene voorwaarden
 • Cookieverklaring
 • Privacyvoorwaarden

Mocht je dit gedeelte lastig vinden, kijk dan eens bij Affiliatevoorwaarden.nl. Voor slechts € 147 krijg je een compleet pakket met alle juridische documenten. Die zijn gericht op affiliate websites waaronder ook dropshipping valt.

Dit pakket is ruim 10 keer goedkoper dan wanneer je al die documenten door een advocatenkantoor laat opstellen. Zeker een aanrader wanneer je met dropshipping of affiliate marketing begint.

Waar je nog meer rekening mee moet houden

Goed, dropshipping zonder KvK is dus mogelijk. En in sommige gevallen gewoon toegestaan. Ik zet het voor jou nog even allemaal duidelijk op een rij, dan weet je waar je aan toe bent. Aan de hand hiervan maak je de juiste keuze.

Niet inschrijven bij de KvK

 • Je doet aan dropshipping maar verkoopt voornamelijk producten aan familie en vrienden
 • Je omzet ligt onder de € 20.000 per jaar
 • Je doet geen investeringen
 • Je wilt dropshipping eerst een tijd uitproberen, bijvoorbeeld voor drie maanden

Wel inschrijven bij de KvK

 • Je verkoopt dagelijks tientallen producten en
 • Je omzet ligt boven de € 20.000 per jaar
 • Je investeert tijd of geld in dropshipping of je webshop
 • Je bent van plan om dit langer dan zes maanden te doen

Dropshippen via Shopify zonder KvK

Shopify is een platform dat je de mogelijkheid biedt om je eigen webshop te bouwen. Het is ook een zeer goed dropshipping platform. Je mag dropshippen via Shopify zonder KvK. Je hebt namelijk de mogelijkheid om het platform eerst een tijd uit te proberen. Je hoeft je webshop pas officieel te maken wanneer je echt met verkopen begint.

Wanneer je dropshipping via Shopify doet en je verkoopt producten en biedt betalingsmogelijkheden aan, dan is een inschrijving bij de KvK verplicht. Hier ontkom je niet aan.

Bedenk dat je als ondernemer ook verplicht bent om belastingaangifte te doen. Sta je ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? De belastingdienst krijgt je gegevens automatisch doorgestuurd. Ze weten dus dat je ondernemer bent. Zorg daarom dat je een goede administratie voert en ook netjes je winst aan de belastingdienst opgeeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.