Een eigen bedrijf terwijl je kind bent, dit wil zeggen dat je jonger bent dan 18 jaar. Het lijkt misschien gek om als minderjarige een bedrijf te starten. Toch kan dit zeker je moet je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Je bent verantwoordelijk voor het werk dat je doet. En je moet belasting betalen. Als minderjarige mag je geen grote beslissingen maken, ook niet wanneer het voor je eigen bedrijf is. Er zijn dus wel wat dingen waar je rekening mee moet houden.

De mogelijkheden om een onderneming te starten

Een minderjarige mag in Nederland en België een eigen bedrijf starten. In veel andere landen is dit ook toegestaan. Toch zijn er een aantal beperkingen waar je rekening mee moet houden.

In veel landen hebben minderjarigen geen rechtspersoonlijkheid. Dit betekent dat ze geen contracten mogen ondertekenen. Niet zo handig want hierdoor kun je geen zakelijke lening afsluiten. Of is het niet mogelijk om een samenwerkingsovereenkomst met een ander bedrijf aan te gaan.

Als minderjarige ben je misschien wel eigenaar van het bedrijf maar kunnen je je niet officieel als eigenaar identificeren punt voor het nemen van grote beslissingen heb je de hulp van je ouders of voogden nodig.

Soms toestemming van de overheid nodig

Gelukkig kun je als minderjarige een eigen bedrijf starten. Wel wanneer je in Nederland of België woont punt in sommige landen heb je als minderjarige toestemming van overheid op een andere instantie nodig voordat je een bedrijf kunt starten. Woon je buiten Nederland of België? Doe dan eerst onderzoek nadere regels en vereisten in jouw land.

Een eigen bedrijf naast school

Tot je 18e ben je leerplichtig. Je kunt niet zomaar van school wegblijven omdat je een eigen bedrijf hebt. Daarom moet je er rekening mee houden dat je na schooltijd met je bedrijf bezig bent. Dat kan dus niet onder schooltijd. Je schoolprestaties mogen er niet onder lijden.

Voor minderjarigen is het goed om er rekening mee te houden dan een eigen bedrijf soms ten koste gaat van de persoonlijke ontwikkeling. Ook ouders moeten hierbij stilstaan. Mogelijk heeft de ondernemende minderjarige extra begeleiding nodig.

Hoeveel mag een kind werken?

Een kind dat een bedrijf start, je ziet het niet zo vaak. In Nederland zijn er ongeveer 3000 minderjarigen met een eigen bedrijf. Dit betekent niet dat je vol zijt met je geschrijf bezig mag zijn. Er zijn wetten en regels omtrent het aantal uur dan een kind mag werken.

In de meeste landen gelden er strenge wetten en regels. Dit beschermt kinderen tegen uitbuiting. Ook krijgen ze hierdoor de kans om onderwijs te volgen en zich te ontwikkelen. Omdat een bepaalde leeftijd mag je helemaal niet werken.

De wetgeving rondom kinderarbeid verschilt per land en regio, dus het is belangrijk om de wetten en regels van jouw specifieke locatie te raadplegen.

Vanaf welke leeftijd mag je een eigen bedrijf starten?

Er is geen minimumleeftijd om een eigen zaak te starten. Dit betekent dat iemand van 2 jaar oud ook al een bedrijf zou kunnen hebben. Heel realistisch is dit niet want een tweejarige is hier helemaal niet mee bezig. De meeste jonge ondernemers starten wanneer ze tussen de 12 en 16 jaar oud zijn.

Als dertienjarige mag je licht werk verrichten waarbij de werkzaamheden niet gevaarlijk mogen zijn. Je moet voor jezelf uitmaken of het werk dat je doet hieronder valt. Je mag in ieder geval nog geen machines beginnen.

Populaire bedrijven onder minderjarigen

Welk bedrijf moet je als minderjarige starten? Ruim 60% van de jonge ondernemers begint in de detailhandel. Het is de verkoop van producten. Dat kan via een webshop, een winkel of een marktkraam zijn. Ook zijn er veel jongeren die voor de media, ICT of zakelijke dienstverlening kiezen.

Het is belangrijk dat je iets doet waar je blij van wordt en energie van krijgt. Je moet het niet doen omdat het misschien veel geld oplevert.

Een rechtsvorm kiezen

Als startende ondernemer ben je verplicht om een rechtsvorm te kiezen. De meeste minderjarigen kiezen voor een eenmanszaak. Hierbij is er één eigenaar. Een eenmanszaak is de meest eenvoudige rechtsvorm. Een andere mogelijkheid is een vof of een bv.

Inschrijven bij de KvK

Elk bedrijf moet zich inschrijven bij de KvK. Wil je als minderjarige een bedrijf starten dan moet je met je ouders naar de KvK komen. Ben je 16 of 17 jaar? Dan kun je een handlichting beide rechte bank aanvragen. Met een handlichting neem je zelf beslissingen, ook wanneer je je wel inschrijven bij de KvK.

Een handlichting kun je alleen aanvragen wanneer je hier toestemming van je ouders of voogd voor hebt. Met een handlichting mag je alles doen wat een andere ondernemer ook mag. Je mag alleen geen hypotheek afsluiten of registergoederen of effecten bezitten.

Je moet belasting betalen

Wanneer je werkt betaal je hier inkomstenbelasting over. Met een bijbaantje is de kans groot dat je heel weinig of geen inkomstenbelasting betaalt. Heb je als kind een bedrijf dan verdien je misschien meer dan je leeftijdsgenoten. Dit betekent dat je mogelijk meer inkomstenbelasting betaalt.

Je betaalt niet alleen inkomstenbelasting maar ook btw. Het is een bedrag dat je over de verkoop van producten of diensten heft. Veel ondernemers zijn verplicht om btw af te dragen. Voor kleine ondernemers (bedrijven die weinig inkomsten hebben) zijn er andere regels. Vraag dit van tevoren na.

Dit kost het om een bedrijf te starten

Niet elk bedrijf dat je wil starten kost geld. Soms kun je met wat spaargeld je bedrijf opzetten. Maar er zijn ook bedrijven waar je veel meer geld voor nodig hebt. Je moet dan een financiering zien te regelen. Dit moet altijd met toestemming van je ouders, tenzij je als 16- of 17-jarige een handlichting hebt.

De kosten van het starten van een bedrijf zijn afhankelijk van verschillende factoren. Bijvoorbeeld het type bedrijf dat je wilt starten, de grootte van het bedrijf en de locatie waar het bedrijf wordt opgericht. Hieronder vind je enkele kostenposten bij het opstarten van een bedrijf:

Inschrijving van het bedrijf. Voor een eenmanszaak betaal je bij de KvK ongeveer € 50 inschrijfkosten. Wanneer je een bv begint dan ben je veel duurder uit. Dit komt omdat je ook naar de notaris moet. De kosten zijn ook afhankelijk van het land.

Kantoorruimte. Misschien heb je kantoorruimte nodig om je bedrijf te runnen. Het is het makkelijkst wanneer je deze kantoorruimte thuis bij je ouders hebt. Maar het kan ook dat je een kantoor moet huren. De prijs hiervoor varieert van enkele honderden tot duizenden euro’s per maand.

Apparatuur en meubilair. Vaak heb je apparatuur of meubilair nodig. Denk hierbij aan een computer, printer, telefoon en een bureau.

Personeel. De meeste jongeren die een bedrijf starten doen dit alleen. Wanneer je personeel wil aannemen moet dit met toestemming van je ouders. Je moet dan rekening houden met extra kosten van salaris, verzekeringen, sociale lasten en andere arbeidskosten.

Marketing en reclame. Je moet klanten bereiken en aantrekken. Daarom moet je investeren in marketing en reclame. De kosten variëren en zijn afhankelijk van de marketingstrategie. Denk hierbij aan het ontwerpen van een website, het laten schrijven van teksten, adverteren en promotiemateriaal.

Het is belangrijk om rekening te houden met deze en andere kosten. Dat bepaalt wat je financiële behoeften zijn voor het starten van een bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.