Bijgewerkt: 27 maart 2023

Tips om zonder kapitaal te starten

Een eigen business is voor veel mensen een aantrekkelijk idee. Eigen baas zijn, je eigen visie volgen en je creativiteit de vrije loop laten. Het opstarten van een bedrijf kan duur zijn. Het ontbreken van een startkapitaal is misschien een belemmering voor jou. Gelukkig kun je een eigen bedrijf beginnen zonder geld. Bekijk mijn strategieën.

Maak een duidelijk plan omtrent je bedrijf

Voordat je begint met je bedrijf moet je eerst een duidelijk plan hebben. Dit plan bevat een duidelijke visie over wat je wilt bereiken en hoe je dat wilt doen. Het moet ook een beschrijving bevatten van:

  • De producten of diensten die je aanbiedt
  • Wie je doelgroep is
  • Wat je uniek maakt ten opzichte van de concurrentie

Met een goed doordacht plan ben je beter in staat om je op de belangrijkste taken te richten.

Bespaar kosten en start vanuit huis

Een van de beste manieren om geld te besparen is werken vanuit huis. Hierdoor bespaar je geld op huur- en reiskosten. Het kan dat je in de toekomst op een fysieke locatie gaat werken. Toch helpt het om in het begin vanuit huis te werken. Je bespaart hier maandelijks tot wel € 1000 mee.

Gebruik wat je voorhanden hebt

Een eigen bedrijf beginnen zonder geld? Koop niet direct nieuwe apparatuur of materialen. Het kan best dat je materialen hebt die je voor je bedrijf kunt gebruiken. Bijvoorbeeld een pc of laptop. Maar ook andere zaken die binnen je bedrijf goed van pas komen.

Misschien heb je bepaalde apparaat nodig dat je niet in huis hebt. Maar waarvan de aanschafprijs te hoog is. Dan zijn er twee alternatieven. Ten eerste kun je deze apparatuur huren of lenen. Soms gratis, bijvoorbeeld van vrienden of familie. Of via een verhuurbedrijf waarbij je voor de goedkoopste optie gaat.

Het andere alternatief is de apparatuur of de materialen tweedehands aanschaffen. Hiermee bespaar je tot wel 70% op de kosten. Probeer de kosten altijd laag te houden. Dit helpt je aan een betere start met je bedrijf.

Ga op zoek naar gratis middelen

Niet alles hoeft geld te kosten. Er zijn verschillende middelen waar je gratis gebruik van maakt. Oké, ergens een zeer snelle en gratis PC scoren wordt lastig. Maar er zijn wat hulpmiddelen die het ondernemen er een stuk makkelijker opmaken. En ook nog eens gratis zijn.

Denk bijvoorbeeld aan software die je nodig hebt. Er is veel betaalde software verkrijgbaar. Maar wist je dat voor elke betaalde software ook een gratis versie is? Soms een proefversie, maar er zijn ook ontwikkelaars die gratis versies op de markt brengen. Om zo te concurreren met grotere namen.

Daarnaast kun je aan gratis advies en informatie komen. Bijvoorbeeld over het starten van een bedrijf, je boekhouding, marketing en andere belangrijke zaken.

Voor veel bedrijven is marketing ontzettend belangrijk. Hiermee zet je je bedrijf in de markt. Marketing kan ontzettend duur zijn. Niet wanneer je het allemaal zelf uitvoert. Schrijf goede teksten voor je website, laat je op social media zien en bouw een netwerk op. Hiermee houd je de kosten laag. Je ziet dat voor jezelf beginnen zonder geld best mogelijk is.

Samenwerken met andere ondernemers

Bespaar geld door samen te werken met andere ondernemers. Je huurt bijvoorbeeld samen met een andere ondernemer een ruimte. Of jullie kopen samen materialen in. Een andere optie is samen een cursus opzetten of elkaar op verschillende gebieden helpen.

Zoek ondernemers met een expertise die jij kan gebruiken. Bied in ruil hiervoor jouw expertise aan. Door met gesloten beurs elkaar diensten aan te bieden bespaar je ontzettend veel kosten.

Een zakelijke deal met gesloten beurs noem je een barteldeal. Officieel moet je dit soort dingen aan de belastingdienst opgeven. Zowel jij als de andere ondernemer moet er namelijk btw en inkomstenbelasting over betalen. Toch zijn er veel ondernemers die dit niet doen. Voor de belastingdienst is het namelijk heel lastig te achterhalen of er sprake is van een barteldeal.

Verkoop via online platforms

Je denkt erover om je eigen webshop te beginnen. Hartstikke leuk en het kan ook erg winstgevend zijn. Het vraagt echter wel om een flinke investering. Niet alleen met betrekking tot je tijd maar ook geld. Het bouwen van een website kost geld en ook het onderhouden hiervan.

Wil je onlineproducten verkopen? Maak dan gebruik van een van de verschillende platforms. Bijvoorbeeld Marktplaats, eBay, Etsy of Amazon. Het voordeel van dit soort platforms is dat je een breed publiek bereikt. Vooral wanneer je voor een internationaal platform kiest.

De kosten op dit soort platforms zijn betrekkelijk laag. Je hoeft geen eigen website of webshop te onderhouden. Bovendien profiteer je van de autoriteit en de marketingtechnieken van het platform. Dus wanneer je als online verkoper aan de slag wil dan is een dergelijk platform en zeer goed idee. Later kun je altijd nog je website bouwen.

Kijk eens bij crowdfunding

Je wil een eigen bedrijf beginnen maar hebt geen geld. Toch moet je apparatuur of materialen aanschaffen. Of misschien wel ergens een ruimte huren. Hoe kom je aan geld? Denk eens aan crowdfunding. Het is de ideale manier om geld voor je bedrijf op te halen.

Met behulp van crowdfunding zet je een campagne op om geld te krijgen. Verschillende mensen investeren in je bedrijf, project of idee. Vaak in ruil voor een terugbetaling met rente of aandelen van je bedrijf. Je krijgt het geld dus niet gratis.

Er zijn verschillende crowdfunding-platforms beschikbaar. Dit zijn onder andere Kickstarter en Indiegogo. Ook in Nederland staan er een aantal van dit soort platforms tot je beschikking.

Ga er niet vanuit dat je zomaar geld op kunt halen. Je moet een goed plan aantonen zodat mensen hierin willen investeren. Ook moet je duidelijk maken hoe je het geld terug gaat betalen. Reageren er te weinig mensen waardoor je het doelbedrag niet haalt? Dan word je campagne offline gehaald.

Werk parttime, in combinatie met je werk in loondienst

Het starten van een bedrijf brengt risico’s met zich mee. Je weet van tevoren niet of je bedrijf een succes gaat worden. Hierdoor weet je ook niet of je er wel voldoende inkomen uithaalt. Bovendien kan het in het begin lastig zijn om in je bedrijf te investeren.

Daarom is het een idee om je bedrijf langzaam op te bouwen. Bijvoorbeeld in de avonden en de weekenden voor je bedrijf werken. En doordeweeks in loondienst. Zo heb je een tijdlang de zekerheid van een vast inkomen. Daarnaast werk je aan het opbouwen en uitbreiden van je bedrijf. Totdat er een moment komt dat je volledig voor je bedrijf gaat werken.

Langzaam opbouwen heeft als voordeel dat je elke maand een beetje tijd en geld in je bedrijf investeert. Zonder dat het je gelijk een grote smak geld kost. Misschien vind je het niet zo ideaal om parttime voor je bedrijf te werken. Maar het biedt je meer financiële zekerheid.

Leer jezelf de juiste vaardigheden aan

Veel bedrijven hebben personeel in dienst. Of ze huren zzp’ers in. Als startende ondernemer moet je dit niet doen. Leer jezelf vaardigheden aan en bespaar hiermee op personeelskosten. Volg online cursussen, bekijk YouTube video’s en lees boeken om je kennis uit te breiden.

Met meer vaardigheden kun je meer taken zelf uitvoeren. Hiermee bespaar je ontzettend veel geld. Blijf er wel voor waken dat je niet gestrest of overspannen raakt. Wanneer je bedrijf groeit komt er een moment dat je toch iemand in moet huren. Tegen die tijd is je inkomen ook gegroeid dus is dit goed mogelijk.

Maak gebruik van zakelijke leningen en subsidies

Soms ontkom je er niet aan: je hebt geld voor je bedrijf nodig. Het goedkoopst is wanneer je hier je spaargeld voor gebruikt. Dit is echter ook een risico want wanneer je bedrijf mislukt dan ben je het spaargeld kwijt.

Soms kun je een subsidie krijgen. Vooral voor startende ondernemers is dit beschikbaar. Start je vanuit een uitkering een bedrijf? Dan is er meer kans dat je voor een subsidie in aanmerking komt.

Wanneer het echt niet anders kan sluit je een zakelijke lening af. Doe dit in ieder geval op naam van je bedrijf en niet als een privé lening. Bedenk dat een lening altijd geld kost. Het is dus belangrijk om vooraf naar de totale kosten en de voorwaarden te kijken.

Enkele ideeën om een eigen bedrijf zonder geld te beginnen

Het opstarten van een bedrijf hoeft niet altijd geld te kosten. Lijkt het ondernemen je geweldig? Hieronder toon ik vijf ideeën om een eigen bedrijf zonder geld te starten.

1. Dienstverlening aan huis

Makkelijk, goedkoop en winstgevend. Bied dienstverlening aan huis. Denk bijvoorbeeld aan tuinonderhoud, schoonmaak, klussen of een hondenuitlaatservice. Met dit soort bedrijven heb je hele lage opstartkosten. Ook is de kans groot dat je de benodigde apparaten of materialen al in huis hebt.

2. Freelance werk

Dit is een beetje een breed begrip maar vaak wordt met freelance werk een digitale dienst bedoeld. Bijvoorbeeld schrijven of bloggen voor anderen, programmeren of ontwerpen. Werk vind je op platforms zoals Fiverr of Freelancer. Je hebt niks anders dan een computer en internetverbinding nodig. Het kost je dus niks om hiermee te beginnen.

3. Online verkoop

Vergeet het opstarten en onderhouden van een webshop. Verkoop producten via platforms of sociale media. Een andere goedkope methode is dropshipping. Je koopt geen voorraad in maar laat leveranciers de producten naar jouw klanten verzenden. Hiermee bespaar je een hoop en ga je voor de maximale winst.

4. Voedsel- of drankverkoop

Ben je een keukenprins(es)? Gebruik dit om een van de goedkoopste bedrijven op te zetten. Maak en verkoop je eigen producten. Denk hierbij aan cupcakes, koekjes, smoothies of sapjes. Je verkoopt dit online of misschien wel op een lokale of ambachtelijke markt.

5. Social media beheer

Het laatste idee dat je van mij krijgt is social mediabeheer. Hierbij beheer je de social media-accounts van bedrijven of ondernemers. Je zorgt ervoor dat er regelmatig een nieuwe post online staat. Je reageert op volgers en zorgt ervoor dat het account netjes en geweldig uitziet. Dit werk doe je vanuit huis waarbij je geen investering nodig hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.