Heb jij schrijfambities en droom je van het uitgeven van je eigen boek? GeldKip helpt je op weg. Een boek uitgeven in eigen beheer is mogelijk vanaf 1 exemplaar. In dit artikel een duidelijke uitleg over een eigen boek schrijven en uitgeven. Ook zie je hoeveel je hiermee verdient. 

Stappenplan boek schrijven 

Hoe doe je dat eigenlijk, een eigen boek schrijven en uitgeven? Speciaal hiervoor heb ik een stappenplan opgesteld. Hieronder de handleiding boek schrijven voor beginners. Gevorderden mogen natuurlijk ook meedoen. 

[do_widget id=custom_html-3]

Stap 1: het doel 

Wil je een boek schrijven over jezelf (biografie) of wordt het een roman, thriller of iets anders? Bedenk eerst het doel van je boek. Wie of wat wil je hiermee bereiken? 

Stap 2: boek schrijven – inspiratie 

Het moeilijkst bij het schrijven van een boek is de inspiratie. Zelfs wanneer je het verhaal in grote lijnen klaar hebt, kan het je alsnog aan inspiratie ontbreken. Wees hierop voorbereid en zorg dat je altijd voldoende inspiratie hebt, ook voordat je de eerste letter hebt geschreven. probeer het volgende: 

  • Bezoek een café, pretpark of supermarkt en kies een interessant persoon uit. Volg wat diegene doet. Hoe reageert de persoon op zijn of haar omgeving en gebeurtenissen? Dit geeft je vaak nieuwe inspiratie. 
  • Bedenk personages die overeenkomen met mensen uit jouw omgeving. Gebruik echter nooit de echte namen van jouw inspiratiebronnen. 
  • Kijk ook eens op social media rond. Wat hebben anderen te vertellen? 

Stap 3: boek schrijven cursus 

Volg een schrijfworkshop of een cursus. Vooral een online cursus is erg handig. Tijdens deze cursus leer je alles over personages, locaties, dialogen en natuurlijk de plot van het verhaal. Zo word je een creatieve en veelzijdige schrijver. 

Is het volgen van een cursus niets voor jou omdat het te duur is of teveel tijd vraagt? Bestel dan het boek durf te schrijven van Carry Slee. Voor nog geen €17 ontvang je een boek vol tips en tricks van een van de meest bekende schrijfsters van Nederland. Daar kun je in ieder geval mee vooruit! 

Naar het boek Durf te schrijven 

Stap 4: het echte werk – schrijven 

Een eigen boek schrijven en uitgeven kost heel veel tijd. Reserveer zoveel mogelijk tijd voor het schrijven van jouw boek. Hoe meer je schrijft, hoe beter je op gang komt. Bovendien ontwikkel je hiermee kwaliteit. 

Stap 5: inspiratie in je verhaal lijn toepassen 

In stap 3 heb je geleerd hoe je inspiratie opdoet. Deze inspiratie neem je nu mee in je verhaallijn. Bij veel schrijvers ontstaat de verhaallijn al schrijvende. Schrijf je liever volgens een vast patroon, werk je verhaallijn dan als eerste uit. 

Stap 6: laat een ander jouw verhaal lezen 

Pas tijdens het herschrijven komt je boek echt tot leven. Voordat je hieraan begint, laat je af en toe je familie of een goede vriend meelezen. Deze leest namelijk vanuit een heel ander perspectief. Neem de tips van anderen ten harte en ga hiermee aan de slag. 

Stap 7: redigeren 

Na het herschrijven is het tijd om je verhaal te laten redigeren. Hierbij kijkt een professional naar de zinsbouw en haalt er taal- en spelfouten uit. Belangrijk, want een slecht geschreven boek zal niet verkopen. 

Stap 8: het boek publiceren 

Er zijn verschillende manieren om jouw boek te publiceren. Als beginnende schrijver is het vaak moeilijk om een uitgever te vinden die je boek wil publiceren. Bovendien betaal je de uitgeverij ook nog eens een flink deel aan commissie. Geef je boek liever in eigen beheer uit. Hierdoor bepaal je zelf de verkoopprijs en houd je de regie in eigen handen. 

Een aanrader is Brave New Books. Hierbij publiceer je tegen lage kosten je eigen boek. Hoe meer boeken, hoe goedkoper. Bovendien heb je de mogelijkheid om jouw boeken direct via bol.com aan te bieden. Ook Solentro is een goed, vooral omdat je hier niet alleen boeken maar ook fotoalbums en nog veel meer laat drukken. 

Bekijk de mogelijkheden op Solentro 

Hoeveel kan je verdienen met een boek? 

Houd er rekening mee dat veel schrijvers niet stinkend rijk worden. Wanneer je jouw boek bij een uitgeverij publiceert, ontvang je ongeveer 10% van de netto verkoopprijs. In eigen beheer houd je meer over. Publiceer en verkoop je bijvoorbeeld via Brave New books/ bol.com, dan verdien je tussen de €2 en €8 per verkochte boek. Dit is echter een gemiddelde en hangt af van de totale kosten en de verkoopprijs. 

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf te publiceren en daarnaast ook zelf te verkopen. Maak je eigen website en promoot je boek op social media. Hierdoor hou je per boek veel meer over. 

Ga jij je eigen boek schrijven en uitgeven? Dan ontvang je hier nog wat korte tips: 

  • Het gemiddelde boek bevat 300 pagina’s 
  • Bii drukken per verkoop (POD – printing on demand) wordt er pas een boek gedrukt nadat er een bestelling is geplaatst 
  • Vooraf boeken laten drukken is een goedkopere optie 

Succes met je allereerste boek? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.