Zet je spaargeld om in een actieve en nuttige belegging. Een garagebox kopen en deze verhuren, wat levert dat op en waar moet je aan denken? Het is gemakkelijker dan je denkt.

De vraag naar garageboxen

Heb je zelf een garagebox, dan staat deze waarschijnlijk vol met tuinmeubels, huisraad, fietsen, gereedschap etc. Misschien past je auto er nog bij. Een garagebox is écht handig en eigenlijk zou iedereen er een moeten hebben. Helaas pindakaas, de meeste woningen zijn niet standaard uitgerust met een garage. Wie zijn rommel of kostbare spulletjes op wil slaan, moet uitkijken naar de huur van een garagebox. Geloof me, hier is veel vraag naar.

[do_widget id=custom_html-6]

De vraag is vaak groter dan het aanbod. Mocht er al een box te huur staan, dan is deze binnen no-time verhuurd. Hangt natuurlijk ook een beetje van de locatie af. In Amsterdam is het moeilijk om garageboxen te vinden, terwijl boer Harm uit de polder ze niet verhuurd krijgt.

Beleggen in garageboxen: dit kost het (en levert het op)

Een spaarpotje is leuk, maar je moet niet te veel spaargeld hebben. Dit gaat je uiteindelijk vermogensbelasting kosten. Helaas staat dit niet in verhouding met het rendement dat je ontvangt, dat in 2021 minder dan 0,1% bedraagt. Je kunt het spaargeld beter omzetten in inkomen, en kiezen voor koop en verhuur van een garagebox. Maar ja, levert het ook wat op? Je bent tenslotte hier om een echte geldkip te worden.

De aankoop van een garagebox is een flinke investering. Reken op een aanschafprijs van € 10.000 – € 50.000. Ook hier bepaalt de locatie de prijs, net als de grootte van de box. Aanwezigheid van elektra heeft een meerwaarde.

Verhuren levert je tussen de € 75 en € 500 euro per maand op. Oeps, dat zijn wel hele grote verschillen. De vraag is dus of je hier uiteindelijk rijk van gaat worden.

Passief inkomen en oudedagsvoorziening

Het verhuren van een garagebox valt onder het passief inkomen. Je hoeft er weinig voor te doen (werken) en ontvangt maandelijks toch een inkomen. Beleggen in garageboxen maar ook rente op een spaarrekening valt hier onder. Inmiddels ben je erachter dat het spaarrendement je niks meer oplevert. Daarom kwam je op het idee om een garagebox te kopen en te verhuren.

Naast een passief inkomen kun je de garagebox ook als oudedagsvoorziening zien. De garage behoudt altijd een bepaalde waarde. Mocht je op je oude dag behoefte hebben aan wat extra geld dan verkoop je de garagebox gewoon. Nederland wordt steeds krapper dus de vraag naar garageboxen zal alleen maar groeien.

Hoe zit het met belasting betalen?

Een garagebox kopen om te verhuren brengt ook een aantal juridische en belastingtechnische kwesties met zich mee. Laat ik eerst beginnen bij het minst leuke gedeelte: belasting betalen. Hoe dit zit, hangt een beetje af van het feit of je zakelijk of particulier verhuurt. Als ondernemer krijg je te maken met zaken als btw, bedrijfsbezittingen (onroerend goed) en winst uit onderneming. De verhuur van garageboxen is soms vrijgesteld van btw. Dan betaal je als ondernemer natuurlijk ook nog inkomstenbelasting, net als iedereen.

Ben je particulier, dan valt de garagebox in box 3. Tenminste, als deze niet bij de woning hoort. Dat zal voor jou vast wel het geval zijn. Huur die je ontvangt hoef je niet op te geven. Ook hoef je geen rekening te houden met btw. Zo gemakkelijk is het.

Het juridisch plaatje

Dek jezelf goed in en stel een huurcontract op. Vermeld hier zeker het volgende in:

  • Huurprijs
  • Contractduur
  • De huur is indexeerbaar (je kunt deze dus verhogen)
  • De opzegtermijn (ook vanuit jouw kant gezien)
  • Doel van de garagebox (niet voor bewoning, mogen er wel/ geen gevaarlijke stoffen in opgeslagen worden etc.)
  • Aansprakelijkheid (jij bent niet aansprakelijk voor schade of diefstal)
  • Brandverzekering (je kunt verplichten dat de huurder een brandverzekering afsluit)

Denk ook aan rommel en wie hier verantwoordelijk voor is. Dat zal toch meestal de huurder zijn, tenzij je niks te doen hebt en de rommel zelf wilt opruimen. Ben je niet zeker over je huurcontract, vraag dan eens advies aan een verhuurmakelaar. Deze kan de verhuur ook voor jou regelen. Wel zo gemakkelijk, alleen betaal je hier uiteraard wél iets voor.

Het rekensommetje

Hé aanstormende geldkip, heb je al berekend hoe snel je je investering terugverdient? Even ervan uitgaande dat de garagebox je enige vermogen is én je hier € 30.000 voor hebt betaald. Voor de vermogensbelasting geldt een vrijstelling van € 30.306 per persoon (2019). Je betaalt dus helemaal niks aan belasting. De huur hoef je niet op te geven. Die is helemaal voor jouzelf.

Heeft de garage € 30.000 gekost en verhuur je deze voor € 175 per maand? Dan heb je deze in net geen 172 maanden terugverdiend. Dit zijn 14 jaar en 4 maanden. Bruto. Netto duurt het wat langer, minimaal 17 – 18 jaar.  Daarna hou je een garage over met een waarde van ongeveer € 30.000 euro. Plus nog eens de huur. Oftewel: in minimaal 17 jaar is je investering verdubbeld.

Maar goed, stel dat je de garagebox na drie jaar zat bent en weer verkoopt. Met een beetje geluk voor exact dezelfde prijs. Dan heb je drie jaar lang huur ontvangen. Totaal € 6.300. Dat is je winst. Nou ja, exclusief de kosten voor koop/ verkoop. En natuurlijk de kosten voor onderhoud én gemeentelijke belastingen. Netto zal je winst uitkomen op ongeveer € 4.000.

Conclusie: garagebox kopen en verhuren is lucratief!

Je hebt deze conclusie waarschijnlijk zelf al getrokken, maar ik wil het best nog even benadrukken. Pak het slim aan en het geld stroomt binnen. Er zit wel een addertje onder het gras: de waarde van garageboxen kan niet alleen stijgen, maar ook dalen. Daarnaast kan er altijd schade ontstaan, waarbij de huurder onvindbaar is. Goed om over na te denken en je hierop voor te bereiden. Voor de rest: een prima idee om een echte geldkip te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.