Bijgewerkt: 27 maart 2023

We komen er niet meer onderuit: geld besparen tips. Steeds meer belasting betalen, steeds hogere lasten, prijzen die de pan uitrijzen. De btw verhogingen in het verleden maakten het er ook niet beter op. Veel mensen moeten zal flink besparen, anders redden ze het niet meer. Waar kun je het beste op besparen?

Niet rondkomen van geld

Alles wordt maar duurder. Ook dit jaar ontkomen we er niet aan. Afgelopen jaren zijn er een aantal maatregelen doorgevoerd, die ervoor zorgden dat we minder te besteden hebben. De zorgpremie is erg hoog, de zorgtoeslag aangepast. De hypotheekrenteaftrek wordt ook steeds meer gekort.

[do_widget id=custom_html-6]

De AOW-leeftijd stijgt steeds meer inmiddels al naar 67 jaar en 3 maanden. Ook wordt er door de overheid ieder jaar bekeken of er bezuinigd kan worden op de toeslagen of op belastingteruggaven.

Voor veel alleenstaanden en gezinnen is het moeilijk om iedere maand weer rond te komen van het inkomen. Door zelf te bezuinigen en zuinig om te gaan met geld, kan het leven iets aangenamer worden.

Geld besparen tips

Met onderstaande geld besparen tips is het makkelijker rondkomen van het maandelijks inkomen. Het is allereerst belangrijk om te weten wat er binnen komt en wat de vaste lasten zijn. Vaste lasten zijn:

  • Hypotheek of huur
  • Gas/water/licht
  • Verzekeringen
  • Vervoer (auto of openbaar vervoer)
  • Studiekosten/ school
  • Noodzakelijke kleding
  • Internet/ telefonie
  • Voedsel en dranken etc.

Niet-vaste lasten zijn uitgaven die niet noodzakelijk zijn om te overleven:

  • Internet en telefonie
  • Abonnement op tijdschrift of krant
  • Uit eten en feestjes
  • Dure (merk)kleding
  • Sieraden
  • Nieuwe meubels
  • (Te) grote auto etc.

Je ziet dat internet en telefonie zowel bij de noodzakelijk als niet-noodzakelijk lasten staan. Dit komt omdat het vroeger een luxe uitgave was, maar tegenwoordig onmisbaar is. We kunnen echter zonder internet of telefonie overleven, al wordt het steeds lastiger om zaken te regelen.

Bespaar op energie en gas

Een van de grootste kostenposten is de maandelijkse energierekening. Bij sommige leveranciers zit gas en stroom in één pakket, bij andere leveranciers is dit apart. Hoe dan ook, er kan wel op bespaard worden. Ledlampen zijn duurder in aanschaf maar besparen enorm op de energierekening. Bovendien hebben ze een enorm lange levensduur.

Bekijk de beste ledlampen

Nog meer geld besparen tips: zet geen overtollig licht aan. Een ruimte die niet gebruikt wordt, hoeft niet verlicht te worden. Apparaten op stand-by laten staan verbruiken een kleine hoeveelheid energie, net als telefoonopladers die men in het stopcontact laat zitten. Koop ook altijd apparaten met het A-energielabel: deze verbruiken de minste stroom.

Het sluiten van deuren en ramen in koude periodes voorkomt een teveel aan stookkosten. Het is voldoende om in de winter één tot drie uren per dag te luchten: sluit daarna het raam weer. Sluit in de avond tijdig de gordijnen of rolluiken om verlies van warmte tegen te gaan. Stook ook niet te hoog. In de meeste woningen wordt veel te hoog gestookt, waardoor de eigen afweer wordt aangetast. Laat het lichaam ook werken. Trek eventueel een warm vest aan over de kleding.

Koken doe je zuinig door een pan niet teveel met water te vullen: aardappelen die net onder water staan, komen ook aan de kook. Laat geen onnodig vuur branden.

Nachtstroom is voordelig wanneer er ook gebruik van wordt gemaakt. Zet ten tijde van de nachtstroom de wasmachine aan. De droger kan beter zoveel mogelijk uitstaan, net als de afwasmachine. De was droogt ook prima buiten in de wind of op de zolder aan het wasrek. Wasverzachter voorkomt het hard worden van handdoeken.

Bekijk de best verkochte wasverzachters

Een stevige wind maakt de handdoeken vanzelf wat zachter. Bovendien is een hardere handdoek ook niet verkeerd. Het schuurt de huid en verwijderd dode huidschilfers. Het resultaat: een gezonde huid.

Het kan niet anders: bespaar op zorgkosten

Steeds vaker wordt de burger gevraagd om zelf voor de zorgkosten te betalen. Er wordt minder vergoed en de premies stijgen. Haal eruit wat erin zit. Informeer altijd vooraf wat de vergoedingen zijn voordat je aan een behandeling begint. Behandelingen die niet vergoed worden, zijn soms niet noodzakelijk. Bedenk of de behandeling dan ook op korte termijn nodig is.

Leg zelf een spaarpotje aan voor zorgkosten: spaar iedere maand een bedrag en zet dit opzij. Gebruik dit bedrag alleen voor onmisbare zorgkosten. Sommige medicijnen die zelf betaald moeten worden, zijn goedkoper wanneer het geen merknaam betreft. Ga ook gerust rondshoppen in de medische wereld: vraag bij verschillende artsen een offerte aan voor een behandeling die niet of maar gedeeltelijk wordt vergoed.

Let ook op met het gebruik van de spoedeisende hulp: dit kan aardig in de kosten lopen. Een pleistertje plakken wordt dan wel een hele dure grap. Soms is het beter om eerst langs de huisarts te gaan. Een van de betere geld besparen tips.

Kleding en voedsel: mag het wat minder?

We kopen teveel voedsel en kleding. Gemiddeld gooien we jaarlijks voor 140 euro aan voedsel weg (jawel, per persoon!). Dat mag best wat minder, daarom onderstaande geld besparen tips.

Voedsel en drank hoeft niet duur te zijn: koop vooral verstandig in. Is iets in de aanbieding? Bekijk dan of het ingevroren kan worden en koop dit groot in. Verdeel het in kleine porties en stop het in de vriezer. Kook nooit teveel of bewaar restjes eten in de koelkast en eet deze de volgende dag.

Ook op dranken kan bespaard worden. Kies voor de goedkopere merken frisdranken. Gebruik een éénkops theezakje eens voor een hele pot thee: laat het zakje gewoon langer trekken. Wees zuinig met koffie. Gebruik een thermoskan en laat het koffiezetapparaat niet op stand-by staan. Gebruik ook liever een fluitketel in plaats van een waterkoker.

Een basis kledinguitzet is goed, maar overdrijf het niet. Ondergoed, een aantal pyjama’s, wat broeken/ rokken en truien/ T-shirts zijn noodzakelijk. Een leuk setje voor een feestje is ook niet mis. Maar het hoeft niet duur te zijn. Steeds meer kledingwinkels springen in op de bezuinigende burger. Voor drie tot vijf euro zijn er leuke truien te koop: voor 8 tot 15 euro koop je een aardige spijkerbroek.

Kinderkleding kan vaak doorgeschoven worden naar jongere broertjes/ zusjes/ neefjes/ nichtjes/ buurkinderen etc. In januari en juni begint vaak de grote uitverkoop in winkels: sla dan je slag en koop goedkoop in. Winterkleding in januari kopen voor een habbekrats? Doen! Want na de zomer komt er weer een winter. Koop kinderkleding daarom een maatje groter.

Nog meer besparen?

Besparen kan op bijna alles: maar houd het wel leuk. In de kou moeten zitten met droog brood en water is geen pretje. Spaar lege flessen op en lever deze eens per kwartaal of per jaar in: ga van dit geld iets leuks doen met het gezin. Uitstapjes zijn vaak duur, maar een boswandeling is geheel gratis en erg leuk voor kinderen. Buitenspeeltuinen kosten vaak niks of slechts een habbekrats. Via websites zijn vaak goedkope maar hele leuke meubeltjes, kleding, fietsen of andere spullen aan te schaffen.

Huisdieren aanwezig? Leg hier ook een apart spaarpotje voor aan: ook dieren kunnen ziek worden. Dieren hoeven geen duur merkvoer te hebben: belangrijker is dat ze de noodzakelijke voedingsstoffen binnen krijgen. Vergelijk daarom eerst goed en vraag eventueel advies aan een ervaringsdeskundige. Geef dieren echter nooit gekookt of anders bereid voedsel voor de mens: dit komt de gezondheid niet ten goede.

De laatste geld besparen tips. Bespaar op abonnementen: ook online valt er, vaak gratis, veel te lezen. Knutsel zelf een leuk verjaardagscadeau in elkaar, bijvoorbeeld in de vorm van zelfgemaakte waardebonnen: “goed voor een dagje tuinieren of klussen in huis”, waarbij je je eigen diensten aanbiedt. Of maak een leuke muziek- cd of foto-dvd. Wees creatief met materiaal en met geld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.