Bijgewerkt: 13 december 2023

Inkomstenbelasting over social media verdiensten betalen.

Steeds meer mensen verdienen via Instagram geld. Of via een van de andere social media platformen. Het maakt niet uit hoe je geld verdient, wel wat je ermee doet. Wat veel mensen niet weten is dat de belastingdienst vroeg of laat aan je deur staat. Ze willen hun deel van de opbrengsten. Omdat geld verdienen met Instagram populair is leg ik uit hoe het met de belastingdienst zit.

Inkomsten uit overige werkzaamheden

Wanneer je geld verdient met Instagram zal dit vaak als inkomsten uit overige werkzaamheden worden aangemerkt. Waarom? Omdat je dit meestal niet als ondernemer verdient. En ook niet omdat je bij Instagram in loondienst bent.

Inkomsten als ondernemer

Het kan ook dat je als ondernemer geld met social media verdient. Dit is zeker niet onmogelijk! Het maakt voor de belastingdienst wel degelijk verschil of het om inkomsten uit overige werkzaamheden gaat, of wanneer je ondernemer bent. Het verschil zit hem in de hoogte van de inkomstenbelasting.

Als ondernemer krijg je met nog veel meer zaken te maken. Je moet bijvoorbeeld facturen aanleveren en mogelijk btw afdragen. Dat hangt er wel weer vanaf op welke manier je geld verdient. Is dit rechtstreeks via Instagram, dan zorgt Instagram voor een financieel overzicht. Maar wanneer je producten of diensten promoot voor bedrijven of merken dan verstuur je dit soort bedrijven een factuur.

Je verstuurt ook een factuur naar je opdrachtgevers of afnemers wanneer je op een andere manier via Instagram geld verdient. Dat kan van alles zijn, van de verkoop van Instagram accounts tot social mediabeheer.

Geld verdienen met Instagram en de belastingdienst: zo zit dat

Sommigen moeten belasting betalen wanneer ze geld verdienen met social media. Terwijl anderen nog geen euro af te dragen. Hoe zit dat ook alweer?

Allereerst iets over de verplichting tot aangifte inkomstenbelasting. In sommige gevallen ben je namelijk verplicht om deze aangifte te doen. Bijvoorbeeld wanneer je een bedrijf hebt of een eigen woning (koopwoning) hebt. In dit soort situaties moet je bijna altijd belasting betalen. Dan verplicht de belastingdienst je om jaarlijks aangifte te doen.

Wanneer blijkt dat je geen belasting hoeft te betalen of geld terugkrijgt dan is die verplichting er niet. Logisch, de belastingdienst heeft natuurlijk het liefst dat jij vergeet om belastinggeld terug te vragen.

Laten we eens gaan kijken wanneer je inkomstenbelasting moet betalen.

Je verdient geld met Instagram en hebt nog andere inkomsten

Ben je ergens in loondienst, heb je een uitkering, ben je ondernemer of verdien je op een andere manier geld? Doe je dit naast geld verdienen met social media? Dan moet je vrijwel zeker belasting betalen. In dit soort situaties is het dan ook verstandig om aangifte inkomstenbelasting te doen.

Wanneer Instagram de enige inkomstenbron is

Het kan dat je helemaal geen uitkering ontvangt, geen ondernemer bent en ook nergens in loondienst werkt. Je verdient alleen geld met Instagram, verder niks. In dit geval is het twijfelachtig of je inkomstenbelasting moet betalen.

Je krijgt namelijk met de zogenaamde regeling ‘belastingvrij bijverdienen’ te maken. In 2023 kun je € 10.738 bijverdienen zonder dat je er belasting over betaalt. Maar let op, dit krijg je alleen wanneer je recht hebt op de arbeidskorting. Dit betekent dat het duidelijk moet zijn dat je arbeid verricht. Dit is het geval wanneer je:

  • Loon van een werkgever ontvangt
  • Winst uit een onderneming haalt
  • Resultaat uit overige werkzaamheden hebt

Wanneer een van deze drie situaties op jou van toepassing is krijg je arbeidskorting. Dan kun je ongeveer € 10.738 belastingvrij bijverdienen.

Wanneer je ondernemer bent

Als ondernemer kun je met Instagram geld verdienen of een passief inkomen genereren. Als ondernemer heb je extra fiscale voordeeltjes. Je maakt gebruik van de zelfstandige aftrek en de MKB winstvrijstelling. Als startende ondernemer kun je ook nog eens gebruik maken van de startersaftrek.

Het komt erop neer dat je als ondernemer minder inkomstenbelasting betaalt. Oftewel: je kunt meer belastingvrij verdienen. Waar de grens ligt? In 2023 op ongeveer € 29.500. Met een winst van € 29.500 betaal je alleen een inkomensafhankelijke bijdrage zwv. Deze bedraagt € 1142. Wanneer je meer verdient betaal je meer zwv-premie én moet je inkomstenbelasting betalen.

Wanneer je aangifte inkomstenbelasting moet doen

Vroeger moest je voor 1 mei bij belastingaangifte doen. Tegenwoordig krijg je hier langer de tijd voor. Wanneer je aangifte 2022 doet dan moet dit voor 14 juli 2023 bij de belastingdienst binnen zijn. Dit geldt in ieder geval wanneer je verplicht belastingaangifte moet doen.

Heb je geld verdiend met Instagram maar nog nooit eerder een brief van de belastingdienst ontvangen? Dit betekent dat de belastingdienst je niet verplicht om je aangifte te doen. Maar wanneer je passieve inkomsten hebt moet je hier wel inkomstenbelasting over betalen. Alleen weet de belastingdienst helemaal niet dat je passieve inkomsten hebt gegenereerd.

In dit geval is het verstandig om tijdig aangifte te doen. Toch heb je nog tot vijf jaar de tijd om alsnog de belastingaangifte in te vullen. Houd er wel rekening mee dat je dan mogelijk rente moet betalen. En doe dit alleen wanneer je geen aangiftebrief van de belastingdienst hebt ontvangen.

Kun je na 1 mei nog belastingaangifte doen?

Ja hoor, ook na 1 mei kun je nog gewoon belastingaangifte indienen. Wel is het zo dat de belastingdienst dan langer nodig heeft om je aangifte te beoordelen. Wanneer je geld terugkrijgt dan duurt het dus langer voordat je het op je bankrekening hebt staan.

De Instagram inkomsten niet opgeven

Sommige kiezen ervoor om hun Instagram inkomsten niet aan de belastingdienst door te geven. Eigenlijk zou je dit wel moeten doen. Maar wanneer je zeker weet dat je geen belasting hoeft te betalen, dan is dit niet nodig.

Verdien je minder dan € 10.700 per jaar, waarbij je alle inkomsten bij elkaar hebt opgeteld? Dan heeft het geen zin om belastingaangifte te doen.

Ondernemers kunnen veel meer belastingvrij verdienen. Maar ze zijn wel verplicht om de aangifte inkomstenbelasting te doen. Daarom ontvangen ondernemers altijd een aangiftebrief. Hierin staat wanneer ze aangifte moeten doen. Lukt dit niet tijdig dan kun je als ondernemer uitstel aanvragen. Wanneer je te laat bent en je hebt geen uitstel aangevraagd dan krijg je een boete.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.