Bijgewerkt: 13 december 2023

Met Instagram kun je op verschillende manieren inkomsten genereren. Dit doe je met de inhoud die je op dit platform plaatst. Om in aanmerking te komen moet je pagina en de inhoud aan een aantal regels voldoen. Controleer de status geld verdienen voor Instagram! Ik leg je uit hoe je dit doet.

Het verschil tussen Instagram en Facebook

Misschien wist je het nog niet maar Instagram maakt onderdeel uit van Facebook. Toch is geld verdienen via Instagram wat anders dan wanneer je dit via Facebook doet. De richtlijnen in dit artikel gaan over geld verdienen met Instagram.

Hoe geld verdienen met Instagram werkt

Je kunt op ruim 10 verschillende manieren geld verdienen met Instagram. Denk maar eens aan het promoten van producten, gesponsorde posts, producten verkopen, abonnementen aanbieden of via live video’s. Vooral dat laatste is erg leuk om te doen.

Hoe werkt dit precies? Je kunt advertenties inschakelen voor Instagram video’s. Wanneer jouw video live gaat dan plaatst Instagram hier advertenties bij. Je ontvangt een deel van de advertentieopbrengsten. Een ander verdienmodel is dat kijkers tijdens je livestream een badge kopen zodat jij er financieel wat aan overhoudt.

Niet iedereen kan middels video’s geld verdienen. De video moet in het Engels, Spaans, Frans of Duits zijn. Wanneer je Nederlandstalige video’s maakt dan is het niet mogelijk om hier een passief inkomen mee te verdienen. Video’s moeten een minuut of langer zijn en ze mogen de intellectuele eigendomsrechten niet schenden.

Voldoen jouw (live)video’s aan bovenstaande eisen? Laten we de status geld verdienen op Instagram controleren!

Een professioneel account

Voordat je de status geld verdienen controleert, moet je er eerst voor zorgen dat je een professioneel account hebt. Dit is een account voor makers of bedrijven. Het is vrij makkelijk om je privé account om te zetten naar een professioneel account. Dat doe je als volgt:

 • Open de Instagram-app
 • Ga naar het gedeelte instellingen
 • Tik op ‘account’
 • Tik op ‘Overschakelen naar professioneel account’

Kies vervolgens een categorie die het best bij je bedrijf of activiteiten past. De eerste optie is creator (maker), geschikt voor bloggers, vloggers, auteurs, acteurs, webdesigners, ontwerpers etc. de tweede keuze is business (bedrijf) waarmee je aangeeft dat je een webshop, webwinkel of dienstenaanbieder bent.

Het uitbetalingsaccount instellen

Je kunt pas geld verdienen met Instagram wanneer je een uitbetalingsaccount hebt. Dit moet je eerst instellen. Dat doe je via de Instagram-app:

 • Ga naar je professioneel dashboard
 • Ga naar betalingen
 • Klik op het gedeelte Betalingsmethode bijwerken

Selecteer vervolgens een type uitbetalingsaccount. Dit moet je namelijk aan je professionele account toevoegen. Volg de stappen op het scherm om de instellingen te voltooien. Houd er rekening mee dat je ook nog belasting informatie toe moet voegen. Instagram moet namelijk weten of je belastingplichtig bent.

Uitbetalingen ontvang je op je bankrekening of op je PayPal-account. Dat is dus wat je bij deze stap moet invullen.

Badges inschakelen

De derde stap die je moet voltooien is het inschakelen van badges. Zo zien gebruikers dat je met je Instagram account geld verdient. Een badge instellen doe je als volgt:

 • Open de Instagram app
 • Tik op het plusje aan de onderkant van het scherm (+)
 • Schakel Live in
 • Tik op de optie Badges

Het resultaat is dat de badge tijdens het tonen van livevideo’s is ingeschakeld. Kijkers kunnen tijdens je livestream een badge kopen en daar verdien jij geld aan. Het is een extra functie, naast het tonen van advertenties.

Het partnerbeleid inzake het genereren van inkomsten

Het probleem met Nederlanders is dat ze niet zomaar geld kunnen verdienen via hun live video’s. Dit komt omdat deze functie in Nederland beschikbaar is. Gelukkig is het makkelijk te omzeilen. Door gebruik te maken van een VPN lijkt het alsof je vanuit een ander land actief bent. Hierbij is het belangrijk dat de inhoud van je account en video’s in het Engels, Duits, Frans of Spaans is. Stel de VPN ook vanuit een van deze landen in.

Je mag geen desinformatie of nepnieuws verspreiden. Doe je dit wel dan kun je geen inkomsten genereren. Verder is het belangrijk dat je een natuurlijke doelgroep hebt. Je mag dus geen mensen betalen om jouw video’s te bekijken.

Verder gaat het om het aantal volgers en dat je deze moet behouden. Geld verdienen met Instagram houdt dus veel meer in dan alleen maar wat live video’s plaatsen.

Adverteerdervriendelijke inhoud maken

Wanneer je advertenties bij je video’s toont moet je rekening houden met de inhoud van je video’s. Wanneer de inhoud van je video’s niet aan het beleid voldoet dan zal deze door de meeste adverteerders worden afgekeurd. Hierop worden er minder advertenties bij je video’s getoond. Dit levert minder geld op.

Dingen die je beter niet kan laten zien zijn zaken als ziekte, overlijden, letsel of misbruik. En alle andere fysieke of emotionele problemen. Dit soort inhoud kan soms wel maar alleen wanneer er niet wordt afgebeeld of wanneer de focus hier niet op ligt.

Andere onderwerpen die adverteerders mogelijk afkeuren zijn controversiële maatschappelijke problemen, suggestieve inhoud, aanstootgevende activiteiten en expliciet taalgebruik. Je zou kunnen denken aan naaktbeelden, borstvoeding (twijfelachtig), wapens, geneesmiddelen, alcohol of tabak. Wees ook voorzichtig met het tonen van ernstige wonden of respectloze inhoud.

Dit verdien je op Instagram per miljoen views

Betaalt Instagram een marktconform vergoeding? Daar kun je hele discussies over hebben. De één vindt elke euro mooi meegenomen en de ander vindt dat het slecht betaalt.

Zo rond het jaar 2020 kon je met behulp van Instagram video’s aardig wat geld verdienen. De inkomsten lagen toen op ongeveer $ 1000 per 1 miljoen views. Dat is in 2023 fors gedaald. De inkomsten liggen in 2023 op gemiddeld $ 120 per 1 miljoen views. Dat is een stuk minder dan enkele jaren geleden!

Momenteel verdien je met je video’s op YouTube of TikTok meer dan Instagram. Je moet dus bekijken of je Instagram wel een goed verdienmodel vindt. Maar laat ik eerlijk zijn: elke euro is mooi meegenomen. Wanneer je deze investeert in crypto, aandelen of vastgoed dan bouw je door de jaren heen een prachtig vermogen op.

Het is dat ik niet zo goed ben met video’s maken, anders zou ik dit zeker doen. Tegen geld zeg ik nooit nee!

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.