Zet je passie om in een winstgevende online onderneming

Is een eigen webshop winstgevend en hoeveel kun je verdienen? Meer dan de helft van de webshopeigenaren heeft een inkomen dat onder de € 10.000 per jaar blijft liggen. Het is dus belangrijk om van je webwinkel een succes te maken. Geld verdienen met een webshop start met onderstaande tips.

Waarom een webshop winstgevend kan zijn

In vergelijking met een fysieke winkel zijn de kosten voor het opzetten en onderhouden van een webshop veel lager. Je betaalt immers geen huur voor een winkelpand en hebt geen kosten voor winkelpersoneel. Met een webshop heb je een wereldwijd bereik. Je bereikt klanten die normaal helemaal niet naar een fysieke winkel zouden komen.

Een webshop kan winstgevend zijn omdat hij altijd open is. Klanten kunnen dag en nacht winkelen, ook tijdens feestdagen.

Nog een voordeel van een online winkel is dat je het gemakkelijk beheert en bijwerkt. Bovendien heb je toegang tot heel veel gegevens en analyses. Dit helpt je om je bedrijf te laten groeien.

Kun je zomaar een webshop beginnen?

Iedereen mag zomaar een webshop starten. Je hebt hier geen speciale opleiding voor nodig. Wel moet je je webshop inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Ook moet je bij de belastingdienst een btw-nummer aanvragen.

Hoeveel geld kun je met een webshop verdienen

Misschien schrok je van de intro: ruim de helft blijft onder de € 10.000 per jaar zitten. Maar voor de andere helft liggen er kansen voor het oprapen. De gemiddelde webshop heeft een omzet van 30.000 tot 300.000 euro per jaar.

Minder dan 10% heeft een jaaromzet van meer dan € 100.000. Laat je hier niet door ontmoedigen. Wanneer je serieus bent dan kun je veel geld verdienen met je webshop. Hieronder de belangrijkste tips.

Verkoop unieke producten

Het is heel belangrijk dat je unieke producten verkoopt. Dit betekent dat ze niet overal verkrijgbaar zijn. Denk aan gepersonaliseerde producten of handgemaakte artikelen. Het is soms lastig om te ontdekken wat unieke producten zijn. Dit is namelijk afhankelijk van de markt, de doelgroep en de trends. Hieronder een overzicht van populaire unieke producten.

  • Handgemaakte producten
  • Gepersonaliseerde producten
  • Vintage of antiek
  • Unieke voedingsmiddelen en dranken
  • Nieuwe technologie
  • Duurzame producten
  • Hobby- en sportproducten
  • Schoonheidsproducten (vooral biologisch)
  • Educatieve producten

Focus op een specifieke niche

Richt je webshop op een specifieke niche en word een expert op dat gebied. Zo zorg je dat je jezelf onderscheidt van je concurrenten. Concentreer je op een specifiek product, een marktsegment of een doelgroep.

Je kunt bijvoorbeeld producten en marketingstrategieën afstemmen op de behoeften en interesses van de doelgroep. Bied klanten een unieke en gepersonaliseerde winkelervaring. Hiermee win je het vertrouwen van klanten en bouw je een loyale klantenkring op. Zorg dat jij je onderscheidt van je concurrenten.

Bied gratis verzending aan

Gratis verzending is een effectieve manier om je omzet te verhogen. Je verbetert de klanttevredenheid (ook niet onbelangrijk). Bied gratis verzending bij aantal bestellingen boven bepaald gedrag. Hierdoor zijn klanten meer geneigd om grotere bestellingen te plaatsen. Ook voelen ze zich waardevol omdat ze een gratis service ontvangen.

Kijk ook eens naar korting bij het bundelen van producten. Natuurlijk kost het jou als webshop in eerste instantie geld. Maar je compenseert de kosten van gratis verzending door het verhogen van de winst. Zorg wel dat je bij deze methode rekening houdt met je winstmarges.

Gebruik upselling en cross-selling

Upselling en cross-selling zijn slimme strategieën om de gemiddelde orderwaarde te verhogen. Upselling is dat je de klant een beter (duurder) product aanbiedt. Cross-selling is dat je gerelateerde producten aanbeveelt.

Wanneer je deze strategieën tijdens het afrekenen toepast dan zijn klanten geneigd om meer of iets anders te kopen. Dit leidt tot een hogere omzet. Zorg wel dat je deze strategie tactvol toepast. Beveel alleen producten aan die meerwaarde hebben voor de klant.

Gebruik kortingscodes en promoties

Bied kortingscodes en promoties aan. Dit doe je bijvoorbeeld via een nieuwsbrief of social media. Hiermee trek je klanten naar je webshop. Ook zorgt dit ervoor dat ze meer of terugkomen.

Denk eens aan kortingscodes tijdens speciale dagen, zoals black Friday of Valentijnsdag. Maar je kunt ook aan seizoensgebonden aanbiedingen denken (winter of zomer). Zorg dat de kortingscodes en promoties winstgevend blijven. Ze moeten zeker geen druk op je winstmarges leggen.

Verkoop op meerdere platforms

Verkoop je producten op meerdere platforms. Denk hierbij aan Marktplaats, Amazon, eBay en Etsy. Hiermee bereik je een groter publiek. Dit verhoogt de omzet maar zorgt ook voor een grotere naamsbekendheid voor je webshop. Veel van deze platforms hebben een betrouwbare reputatie. Hierdoor vertrouwen klanten jouw producten meer.

Houd er rekening mee dat het verkopen op platforms extra werk en kosten met zich meebrengt. Je moet inventarissen beheren en commissies en andere kosten betalen. Bekijk vooraf welke platforms het meest geschikt zijn.

Maak gebruik van influencer marketing

Meer geld verdienen met een webshop? Werk samen met influencers. Dit is een krachtige manier om je producten te promoten. Influencers hebben een grote en betrokken groep volgers op social media. Ze hebben veel invloed op hun publiek.

Kies altijd een influencer die bij je merk en doelgroep past. Ook is het belangrijk dat de influencer een oprecht hechte relatie met zijn of haar volgers heeft. Maak vooraf afspraken over de samenwerking. Bijvoorbeeld over het soort content en welke vergoeding hier tegenover staat.

Het is belangrijk om de promotie en de resultaten te meten en te analyseren. Dan weet je of de samenwerking ook zinvol is. Vooral in het begin is het nuttig om met verschillende influencers samen te werken.

Optimaliseer je SEO

Optimaliseer je webshop voor zoekmachines. Dit levert een grote bijdrage aan het vergroten van je online zichtbaarheid. Potentiële klanten vinden je makkelijker. Pas verschillende SEO-technieken op je webshop toe. Zo zorg je ervoor dat deze hoger in de zoekresultaten van zoekmachines verschijnt.

Enkele belangrijke SEO-technieken zijn het gebruik van de juiste zoektermen in je content en het optimaliseren van de productbeschrijvingen en afbeeldingen. Daarnaast is het belangrijk om de laadsnelheid van de website te verbeteren. Ook kan het helpen om kwalitatieve backlinks te krijgen.

SEO is een continu proces. Het is niet iets dat je eenmalig doet. Ontwikkel daarom een goede SEO-strategie en evalueer deze regelmatig. Schakel eventueel een professionele SEO tekstschrijver of een SEO marketeer in.

Bied klantenservice van hoge kwaliteit

Zorg voor een uitstekende klantenservice. Allereerst is het belangrijk dat klanten je op verschillende manieren kunnen bereiken. Bied verschillende contactopties zoals e-mail, telefoon of live chat. Daarnaast moeten klanten snel antwoord op hun vragen krijgen.

Bij klachten is het belangrijk om dit goed en snel op te lossen. Geef in ieder geval binnen een redelijke termijn antwoord en laat de voortgang van de oplossing zien.

Wees altijd eerlijk over de producten, levertijden, prijzen en eventuele beperkingen. Klanten waarderen het als je open en transparant bent.

Heeft de klant iets besteld? Stuur een e-mail met een tracking-nummer zodat de klant zijn bestelling kan volgen. Of houdt de klant via de e-mail op de hoogte. Achteraf vraag je om feedback en gebruik je deze om de klantenservice te verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.