Bijgewerkt: 27 maart 2023

Je hebt wat spullen op zolder of in de garage liggen waar je vanaf wilt. Verkoop deze op Marktplaats, eBay of Facebook Marketplace. Hoeveel mag je verkopen op marktplaats? Om dit te achterhalen ben ik de wereld van de belastingdienst in gedoken.

Tweedehands spullen verkopen

Die smartphone van 2 jaar terug of de oude eetkamertafel: spullen die nog goed meegaan. Tweedehands spullen staan vaak in de weg, je wilt ervan af. Door ze te verkopen maak je ruimte vrij en houd je er een leuk zakcentje aan over.

Soms heb je iets nieuws dat je wilt verkopen. Iets dat je cadeau hebt gekregen of in een impuls hebt aangeschaft. Ook nieuwe spullen mag je verkopen: gewoon op Marktplaats of vergelijkbare verkoopsites.

Moet ik belasting betalen als ik iets verkoop?

Ondernemers die iets verkopen moeten (bijna) altijd belasting betalen. Moet je als particulier belasting betalen wanneer je iets verkoopt? Dit hangt er helemaal vanaf hoeveel je verkoopt. Zet je een enkele keer iets te koop, dan ziet de belastingdienst dit niet als winst of bedrijfsmatige verkoop. Verkoop je op regelmatige basis iets, dan word je mogelijk als ondernemer voor de inkomstenbelasting gezien. Afhankelijk van de situatie betaal je dus wel of geen belasting.

Hoeveel mag je verkopen op marktplaats?

Wat is nu de grens waarbij je belasting over je verkochte spulletjes betaalt? Er is geen duidelijke grens. Het gaat voornamelijk om de frequentie waarmee je iets aanbiedt. Hieronder twee voorbeelden.

Situatie 1

Je zet je eetkamerset te koop. Drie maanden later verkoop je wat speelgoed waar de kinderen niet meer naar omkijken. Met je verjaardag krijg je een antieke klok cadeau maar vindt deze niet mooi. Ook deze zit je op Marktplaats te koop. Conclusie: je bent niet bedrijfsmatig bezig en hoeft geen belasting te betalen.

Situatie 2

Je bakt zelf taarten of knutselt kerstkaarten. Deze verkoop je regelmatig, al is het naar jouw idee niet veel. Misschien koop je wel goedkoop producten bij AliExpress en verkoopt deze via Marktplaats door. Heb je toch een kleine winst behaald. Conclusie: in al deze gevallen betaal je inkomstenbelasting.

Hobbymatige verkoop belasting: wanneer ben je geen ondernemer?

Je zou denken dat je bij hobbymatige verkoop geen ondernemer bent. Toch ben je sneller ondernemer dan je denkt. Bied je producten gratis aan? Verkoop je iets maar ligt het verkoopbedrag nagenoeg gelijk aan de inkoopprijs? Dan ben je geen ondernemer. De inkomsten hoef je niet te vermelden in de aangifte inkomstenbelasting.

Let wel een beetje op met de term ondernemer. Soms ziet de belastingdienst je niet als ondernemer voor de inkomstenbelasting maar maak je toch winst. Je bent dan een zogenaamde resultaatgenieter. Je moet dan alsnog belasting betalen, maar kunt geen gebruik maken van bepaalde regelingen.

Wanneer je wel ondernemer voor de inkomstenbelasting bent

Verkoop je producten en haal je hier winst uit? Dan ziet de belastingdienst jou als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Soms vallen je inkomsten onder resultaat uit overige werkzaamheden. Dit komt omdat de belastingdienst je niet als ondernemer ziet terwijl je toch winst maakt.

In beide gevallen betaal je inkomstenbelasting. Soms moet je ook btw afdragen. Dit is het geval wanneer je ondernemer bent of wanneer je zelfstandige werkzaamheden uitvoert en hier inkomsten uithaalt. Het is soms lastig om te bepalen wanneer je wel of geen ondernemer voor de inkomstenbelasting of de btw bent. Gelukkig zijn er wel een aantal richtlijnen om te bekijken of je wel of geen belasting moet betalen.

Criteria ondernemer voor de inkomstenbelasting

Maak je een hele kleine winst of zelfs verlies, en dan ben je geen ondernemer. Bepalen anderen hoe en wanneer jij de producten verkoopt, dan ben je ook geen ondernemer.

Van een onderneming is sprake wanneer er een kapitaal aanwezig is en je veel tijd in de werkzaamheden steekt. Daarnaast moet je meerdere opdrachtgevers hebben. Let op: verkoop je regelmatig producten op Marktplaats, dan zijn de klanten jouw ‘fictieve’ opdrachtgevers.

Inkomsten doorgeven aan de Belastingdienst

Heb je al kunnen bepalen of je belastingvrij je spullen mag verkopen? Of dat je toch belasting moet betalen?

Ben je van mening dat je belasting moet betalen, dan moet je de inkomsten aan de belastingdienst doorgeven. Afhankelijk van je situatie doe je dit via resultaat uit overige werkzaamheden of via winst uit onderneming. Zolang je hobbymatig bezig bent, is het beter om je inkomsten als resultaat uit overige werkzaamheden op te geven. De belastingdienst kan na een jaar bepalen of je wel of geen ondernemer bent.

Ziet de belastingdienst je als ondernemer? Dan moet je btw afdragen. Deze btw mag je aan de klant doorberekenen. Koop je zelf iets in, dan mag je deze btw weer aftrekken. Als ondernemer heb je ook recht op verschillende regelingen zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Dankzij deze regelingen betaal je op de eindstreep een stuk minder inkomstenbelasting. Als ondernemer verkopen op Marktplaats kan hierdoor interessant zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.