Verdien veel geld met de online verkoop van je foto’s

Geld verdienen met fotografie is voor veel mensen een droom. Het bleek jarenlang een lastige markt maar met de komst van digitale fotografie en visuele content ligt er een wereld voor je open. Geld verdienen met fotografie: wat zijn de mogelijkheden? Er zijn verschillende methoden om online geld te verdienen.

Twee verdienmodellen

Als fotograaf kun je op verschillende manieren geld verdienen. Of tenor online of offline is: er zijn twee manieren om geld te verdienen met fotografie.

1. Verkoop van foto’s online

De eerste methode is de online verkoop van foto’s. Dit kan bijvoorbeeld via een stockfotowebsite, zoals Shutterstock of iStock. Hier uploadt je jouw foto’s en verkoopt deze aan bedrijven of particulieren. Het gaat om klanten die op zoek zijn naar visuele content voor hun website, social media of andere doeleinden. Als fotograaf ontvang je een commissie voor elke verkoop die via de website wordt gedaan.

Hoe dit precies werkt, welke platformen geschikt zijn en wat je ermee verdient bespreek ik zo meteen. Eerst vertelt nog even iets over de tweede methode van geld verdienen met fotografie.

2. Freelancewerk

Een andere methode is door freelancewerk te doen. Dit kan bijvoorbeeld door opdrachten aan te nemen voor bruiloften, evenementen of bedrijfsfotografie. Als freelance fotograaf werk je meestal op projectbasis en bepaal je zelf welke opdrachten je aanneemt. Het voordeel van freelancewerk is dat je jouw eigen tarieven bepaalt en flexibel bent in de werkuren.

3. Bewerken kan foto’s

Als derde kun je je richten op het bewerken van foto’s. Dit doe je met behulp van goede software. Voor het bewerken van foto’s heb je veel creativiteit en inzicht nodig. Je maakt van een foto een kunstwerk.

Online geld verdienen met fotografie

Je weet nu wat de meest gebruikte verdienmodellen voor fotografen is. Ik laat je nu zien waar je online geld kunt verdienen met fotografie.

Stockfoto’s aanbieden via een website

Stockfotowebsites zijn een populaire manier om geld te verdienen met fotografie. Je verkoopt je foto’s vaak aan bedrijven, minder vaak aan particulieren. Het is belangrijk om op zoek te gaan naar een betrouwbare en goedbetaalde stockfotowebsite. Hieronder zie je welke websites geschikt zijn.

Shutterstock

Shutterstock is een van de grootste stockfotowebsites ter wereld. Je uploadt je foto’s en verkoopt ze aan klanten over de hele wereld. Als fotograaf ontvang je een redelijke commissie voor elke verkoop die via de website wordt gedaan. Je kunt een enkele foto dus ontelbare keren doorverkopen. Dit levert je een passief inkomen op.

iStock

iStock is een andere populaire stockfotowebsite. Het aanbod foto’s is groot, hierdoor ervaar je veel concurrentie. Maar dit is iets dat je altijd op de grotere stockfotowebsites tegenkomt. Een grote website betekent wel meer kans op klanten.

Adobe Stock

Adobe Stock is een stockfotowebsite die onderdeel uitmaakt van Adobe. De website wordt door mensen van over de hele wereld bezocht. Je hebt hier dus een groot bereik mee.

Bloggen en hierbij je foto’s aanbieden

Als fotograaf kun je ook geld verdienen door te bloggen. Je schrijft leuke blogs en gebruikt je foto’s als visuele content. Voeg een webshop aan je blog toe waar bezoekers je foto’s kunnen kopen.

Een andere mogelijkheid is het plaatsen van affiliate links die naar stockfotowebsites leiden. Zorg dat je foto’s op deze websites te koop zijn.

Een eigen webshop beginnen

Je kunt als fotograaf een eigen webshop starten. In die webshop verkoop je jouw foto’s. Het is aan te raden om je webshop op social media de promoten. Of doe dit via je eigen blog. Met een eigen webshop heb je volledige controle over de prijzen en de verkoop van je foto’s.

Freelancewerk als fotograaf

Je neemt als freelance fotograaf opdrachten aan voor bijvoorbeeld bruiloften, evenementen of bedrijfsfotografie. Maar hoe vind je als fotograaf online werk?

Er zijn verschillende websites waar opdrachtgevers op zoek zijn naar freelance fotografen. Een bekende website is Freelancer.nl of .be. Daar zijn dus twee versies van. Je maakt een profiel aan en reageert op opdrachten die bij je interesses passen. Je kunt ook je eigen diensten aanbieden.

Fotograferen op evenementen

Evenementfotografie is een leuke manier om geld te verdienen met fotografie. Je fotografeert op festivals, concerten of sportevenementen. Ook kan dit op bedrijfsevenementen. Het voordeel van evenementfotografie is dat je jouw portfolio uitbreidt en veel ervaring opdoet

Als fotograaf bij een krant of tijdschrift werken

Als fotograaf vind je online werk bij kranten, tijdschriften en andere media. Het voordeel van werken voor media is dat je jouw werk aan een groot publiek laat zien. Hierdoor kun je in de toekomst samenwerken met andere creatieve professionals.

Foto’s editen

Naast fotograferen kun je ook geld verdienen met het editen van foto’s. Dit doe je bijvoorbeeld voor aan andere fotografen die hulp nodig hebben bij het bewerken van hun foto’s. Maar ook voor particulieren die hun bestaande foto’s willen verbeteren. Ook kun je video tutorials maken en deze verkopen aan fotografen die hun vaardigheden willen verbeteren.

Portretfoto’s maken of bewerken

Er zijn verschillende manieren om geld te verdienen met fotografie. Een van die manieren is het maken of bewerken van portretfoto’s. Die doe je voor bedrijven, particulieren of modellenbureaus.

Heb je ook al eens gedacht aan het werk als portretfotograaf voor bruiloften, verlovingsshoots of familiefoto’s? Een andere optie is het bewerken van portretfoto’s. Je werkt bijvoorbeeld blemishes of andere oneffenheden weg om zo de perfecte portretfoto te creëren.

Lesgeven in fotografie

Heb je veel ervaring als fotograaf? Deel jouw kennis door les te geven. Je kunt workshops voor beginners of gevorderden organiseren. Dit doe je offline, maar ook online via bijvoorbeeld Zoom of andere videoconferentie software. Geef workshops over compositie, belichting of het bewerken van foto’s.

Kleine bedrijven

Probeer als fotograaf samen te werken met kleine bedrijven. Veel van de kleine bedrijven hebben professionele foto’s nodig voor hun website, social media of andere marketingdoeleinden. Het is leuk om samen te werken met lokale restaurants, kledingwinkels of interieurontwerpers.

Conclusie geld verdienen met fotografie

Er zijn best wel wat manieren om geld te verdienen met fotografie. Van het verkopen van stockfoto’s tot het bewerken van foto’s of het geven van workshops, er is altijd iets dat bij jou past. Neem hier de tijd voor het opbouwen van een succesvolle carrière als fotograaf. Natuurlijk kost dit tijd en moeite maar je haalt er veel voldoening uit.

Zorg ervoor dat je online zichtbaar bent en blijft. Onderhoud je portfolio goed, dit trekt nieuwe klanten aan. Deel je werk zeker op social media zodat anderen zien wat je te bieden hebt. Met de juiste instelling kom je als fotograaf heel ver.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.