Goedkoop bier is vaak net zo lekker als de duurdere merken. Je moet natuurlijk wel weten wat je koopt. In dit artikel bespreek ik een aantal goedkope biertjes en de smaak hiervan.

Bekende merken en merkloos bier

Een bekend merk bier noem je ook wel een A-merk. Voorbeelden hiervan zijn Grolsch, Bavaria en Amstel. Merkloze biertjes vind je bij de supermarkt of slijterij onder het huismerk. Deze laatste zijn een stuk goedkoper dan de A-merken. De smaak verschilt ook wel, hoewel dit niet betekent dat merkloze biertjes minder smaken.

Goedkoop bier van een A-merk

Op zoek naar goedkoop bier van het merk Grolsch, Bavaria, Amstel of een van de andere bekende merken? Bekijk hieronder wat je voor dit bier betaalt:

 • Alfa: €2,15 per liter
 • Brand: €2,35 per liter
 • Bavaria: €1,94 per liter
 • Brand: €2,35 per liter
 • Grolsch: €2,35 per liter
 • Heineken: €2,33 per liter
 • Hertog Jan: €2,35 per liter
 • Jupiler: €2,58 per liter

Dit zijn de meest bekende Nederlandse bieren. Houd er rekening mee dat bovenstaande prijzen gemiddelden zijn: het kan best dat het ergens anders goedkoper of duurder is.

Je ziet dat je voor bier van een A-merk vanaf €1,94 p/ liter betaalt. Jupiler is de duurste, gevolgd door Grolsch, Hertog Jan en Brand. Voor het A-merk Bavaria betaal je naar verhouding het minst. Ook Amstel is voor een A-merk relatief goedkoop.

Tip: bekijk het best verkochte bier

Wat kost goedkoop bier van een ander merk?

Er zijn nog veel meer merken verkrijgbaar waaronder Budels, Brouwers en Dommelsch. Wat dacht je ook van Gulpener en Wieckse witte? Deze merken heb je hierboven niet voorbij zien komen. Dit komt omdat deze biermerken wat minder bekend zijn en niet tot de A-merken behoren. Dit betaal je voor het bier van een van de volgende merken (literprijs):

 • Brouwers: €1,33
 • Dommelsch: €1,76
 • Gulpener: €2,06
 • Wieckse witte: €2,77

Je ziet dat andere merken vaak goedkoper zijn, hoewel dit ook van de specialisatie afhangt. Wieckse witte is namelijk een witbier en hierdoor wat duurder dan een normaal pilsje. Brouwers is dan weer een lekker goedkoop biertje en verkrijgbaar bij verschillende supermarkten waaronder de Jumbo of AH. Mochten ze het daar niet hebben, dan heeft de slijterij dit vast wel in het assortiment.

Het goedkoopste bier: absolute prijsknallers

Duitse bieren zijn vaak lekker goedkoop.  Zo betaal je voor Landerbrau Premium €1,31 per liter. Liever een huismerk bier uit een Nederlandse supermarkt? Voor AH basic Premium lager bier betaal je slechts €0,69 per liter. Bij Jumbo vind je Pitt bier, dat €0,67 per liter kost. Bier in blik is vaak goedkoper dan een krat bier.

Hoe smaakt goedkoop bier?

Sommigen proeven heel goed verschil tussen de verschillende biermerken. Anderen hebben hier geen moeite mee of merken het verschil amper op. Smaak is heel persoonlijk. Zo wordt van Grolsch vaak gezegd dat het waterig is en dat Heineken de beste smaak heeft. De Consumentenbond oordeelde dat Heineken en Budels de lekkerste alcoholvrije bieren hebben.

Goedkoop bier (of het goedkoopste bier) is vaak minder intens van smaak. Het kan wat waterig aandoen. Wie alleen maar goedkoop bier drinkt, is niets anders gewend en vind het zelfs lekkerder dan een A-merk.

Het is niet te zeggen of goedkoper bier beter of slechter smaakt. Het blijft een kwestie van uitproberen en accepteren dat iedereen zijn eigen smaak ontwikkelt.

Hoe smaakt bier in het algemeen? Bier is bitter, hierdoor moet je eraan wennen. Hoe een biertje je smaakt is ook genetisch bepaald.

De smaak van speciaalbier

Speciaalbier is in veel verschillende smaken verkrijgbaar. Vaak gaat het om een fruitig aroma van hop, hout ondertonen of citrus. Er kan in principe van alles aan speciaalbier zijn toegevoegd. Veel speciaalbiertjes zijn fris en fruitig of hebben een licht bittere en kruidige afdronk.

Speciaalbier is duurder dan gewoon bier. Gemiddeld betaal je voor speciaalbier tussen de €3 en €6 per liter.

Goedkoop bier in de aanbieding

Wist je dat zowel A-merken als huismerken bier regelmatig in de aanbieding zijn? Zo scoor je goedkoop bier. In de supermarkten maar ook slijterijen gooien het bier in de aanbieding. Met een beetje geluk ontvang je 25% tot 50% korting.

Het lijkt aantrekkelijk om bier in de aanbieding groot in te slaan. Houd echter rekening met de uiterste houdbaarheidsdatum. Bier is over het algemeen enkele maanden houdbaar.

Wat gebeurt er met bier dat over de houdbaarheidsdatum is? Er ontstaat oxidatie en hergisting, waardoor het bier minder fris smaakt. Mogelijk ziet het bier er troebel uit of smaakt het zuur.

Bij bier met een hoog alcoholpercentage is het minder erg wanneer dit over de datum is. Normale biertjes drink je liever niet na de THT-datum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.