Bijgewerkt: 28 maart 2023

Besparen op budgetbeheer

Dat vind ik altijd zo dubbel: je wil beter met je geld omgaan en moet hiervoor betalen. Want dat is wat een budgetcoach doet. Die helpt je om je financiële zaken op orde te krijgen. Hoe fijn zou het zijn om een gratis budgetcoach te vinden? Ik keek of dit mogelijk was en weet je, ik heb het gevonden!

Dit doet een budgetcoach

Eerst moet je weten wat een budgetcoach is en waarom je zo iemand inschakelt. Samen met de budgetcoach werk je naar grip op je financiële situatie. Je kijkt niet alleen naar je inkomsten maar vooral naar je uitgavepatroon. Vaak heb je jezelf gewoonten aangeleerd waardoor je teveel geld uitgeeft.

Misschien heb je door de jaren heen schulden opgebouwd. Een budgetcoach helpt bij het opstellen van een plan om van deze schulden af te komen. Ook ontvang je advies voor het verbeteren van je kredietwaardigheid.

Het is fijn om met een budgetcoach samen te werken. Maar wel duur. Kijk maar eens wat het kost.

Dit betaal je

Een sessie met een budgetcoach is niet goedkoop. Gemiddeld betaal je tussen 75 en 150 euro per uur. Hier en daar kan het goedkoper maar dan nog kost het veel geld. Sommige coaches werken met pakketten. Hierbij ontvang je meerdere sessies tegen één vaste prijs. Dat kan zeker voordeliger zijn.

Het verschil tussen budgetcoach en budgetbeheer

Ik hoor mensen soms zeggen dat een budgetcoach hetzelfde is als budgetbeheer. Nee want deze twee dingen zijn toch echt verschillend. Een budgetbeheerder neemt je financiële zaken over. Zo iemand kijkt wat er binnenkomt en verdeelt dit geld over alle belangrijke rekeningen. Zoals de energierekening, huur of hypotheek en zorgverzekering. Daarnaast ontvang je wekelijks budget dat bedoeld is voor je boodschappen.

Je kiest voor budgetbeheer wanneer je er financieel niet zelf uitkomt. Bijvoorbeeld door te hoge schulden. Je neemt een budgetcoach in de armen omdat je nog enig overzicht hebt en je problemen zelf op wil lossen.

Zowel een budgetcoach als budgetbeheer moet je zelf betalen. Hier zijn geen subsidies voor.

Gratis budgetcoach: de mogelijkheden

Heb je geldzorgen? Blijf er niet mee zitten. Hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans dat je er financieel goed vanaf komt. Helaas is het heel lastig om een gratis budgetcoach te vinden. Ze willen allemaal geld verdienen. Ze profiteren van jouw financiële problemen. Eigenlijk zijn budgetcoaches niks anders dan geldwolven.

Loopt er dan nergens in Nederland een gratis budgetcoach rond? Sommige budgetcoaches bieden je een gratis (online) gesprek aan. Dit gesprek duurt 20-30 minuten en je hoeft er niks voor te betalen. Tijdens dat gesprek ontdek je wat een budgetcoach is en of het ook bij je past. Natuurlijk wil zo iemand dat je hem of haar inhuurt. Dus er zit wel degelijk een commercieel idee achter.

Oké, een gratis budgetcoach vinden wordt moeilijk. Maar ik zou Geldkip niet zijn als ik niet een paar geweldige ideeën voor gratis coaching heb.

Via je werkgever

Heb je een werkgever die blij is met jou? Laat weten dat je in financiële problemen zit. Soms wil de werkgever je helpen en betaalt voor een budgetcoach. In andere gevallen wil d e werkgever dit gedeeltelijk betalen of je een voorschot op salaris geven, zodat je het zelf kunt bekostigen. Het kan ook dat je een budgetcoach krijgt in ruil voor overwerk. Probeer een deal met je werkgever te maken.

Het SOOB Subsidiepunt

Voor de transport- en logistieke sector heb je een of andere stichting, SOOB genoemd. Werknemers in deze branche komen in aanmerking voor subsidie. Bijvoorbeeld voor een budgetcoach. Werknemers met financiële problemen kunnen dus een gratis budgetcoach krijgen. Maar alleen wanneer de werkgever bij deze stichting is aangesloten en er dus voor betaalt.

Vergoeding door de gemeente

Heel soms wordt een budgetcoach vergoed door de gemeente. Bijvoorbeeld omdat je flink in financiële problemen zit. Meld je bij de gemeente waar je woont en geef aan dat je hulp nodig hebt. De kans dat de gemeente budgetcoaching wil betalen is niet zo groot, maar niet geschoten is altijd mis.

Zelfstudie budgetcoaching

Je kunt natuurlijk ook je eigen budgetcoach worden. Moeilijk? Nee, hieronder heb ik 15 dingen op een rij gezet die je van een budgetcoach zal leren. Door je hierin te verdiepen krijg je meer grip op je financiële zaken.

1. Inzicht krijgen in je huidige financiële situatie

Je moet weten hoeveel je elke maand aan inkomsten ontvangt, ook wanneer het om een uitkering of toeslag gaat. Of misschien wel belastingteruggave. Daarnaast breng je in kaart wat je uitgaven zijn. Zo krijg je een idee van je financiële situatie.

2. Prioriteiten stellen in je uitgaven en financiële doelen stellen

Sommige dingen zijn belangrijk, zoals het betalen van je zorgverzekering, huur, hypotheek en energie. Andere zaken kunnen best nog even wachten. Denk maar eens aan de sportschool of abonnement op een tijdschrift. Je moet prioriteiten stellen en financiële doelen maken. Is het echt wel nodig om een abonnement op de sportschool te nemen of kun je ook buiten sporten?

3. Een realistisch budget opstellen en volgen

Je zet eerst de meest belangrijke zaken op een rij. Dat zijn dingen zoals huur of hypotheek, energie, water, noodzakelijke boodschap en natuurlijk noodzakelijke verzekeringen. Hiervoor stel je realistisch budget op. Vervolgens kijk je naar andere dingen zoals vervoer (heb je een auto?), abonnementen en minder belangrijke verzekeringen. Stel voor jezelf een realistisch budget op en houd je hieraan.

4. Manieren vinden om geld te besparen

Iets wat een budgetcoach je zal leren is geld besparen. Er zijn veel dingen waarop je kunt besparen. Ga zuiniger met energie om, tweedehands en ga voor goedkope huismerken die in de supermarkt vindt. Laat de auto vaker staan of maak er een deelauto van.

5. Leren omgaan met schulden en deze afbetalen

Eigenlijk zou je geen leningen af moeten sluiten. Toch is dit soms nodig, bijvoorbeeld voor aankoop van een woning of het volgen van een studie. Leer met leningen en schulden omgaan. Probeer elke maand extra op je schulden af te lossen. Begin altijd met schulden waar de hoogste rente aan vasthangt.

6. Verminderen van stress en zorgen over geldzaken

Wanneer je geldproblemen hebt kan dit stress met zich meebrengen. Probeer de nodige ontspanning te zoeken. Laat de zorgen omtrent geldzaken een beetje los. Je zou merken dat je dan veel makkelijker met je financiën omgaat.

7. gebruik maken van financiële hulpmiddelen zoals apps en budgetplanners

Je hoeft het niet alleen te doen. Er zijn heel veel hulpmiddelen voor het beheren van je financiën. Bijvoorbeeld een app voor je smartphone of een fysieke budgetplanner.

8. Automatische besparingen en betalingen

Zorg dat je besparingen en betalingen automatisch verlopen. Neem bijvoorbeeld een slimme thermostaat die zich uitschakelt zodra je de woning verlaat. Om slimme verlichting. Zorg ook dat je rekening automatisch betaald worden. Zo loop je nooit achter de feiten.

9. Het opbouwen van een spaarrekening

Het is heel belangrijk om maandelijks iets te sparen. Voor later, een leuke vakantie maar ook in geval van nood. Probeer 5% van je inkomen te sparen. Lukt dat niet? Ga dan voor 2% maar zeker niet minder. Wees heel consequent wanneer het op sparen aankomt. Sla geen maand over!

10. Vermijd onnodige uitgaven en impulsaankopen

Je hebt helemaal geen gratis budgetcoach nodig, met mijn tips ga je het redden. Vermijd onnodige uitgaven en impulsaankopen. Ga nooit met honger naar de supermarkt. Ga je de stad in? Laat je pinpas thuis en neem contant geld mee. Dan kun je nooit meer uitgeven dan je gepland had maar eens

11. Het herkennen van slechte financiële gewoonten en deze aanpakken

Misschien geef je geld op social media uit, door anderen een cadeau te sturen om iets aan te kopen. Of je gaat naar de Action voor wat balpennen en je komt met twee winkelkarren naar buiten. Je weet dat het slechte financiële gewoonten zijn en toch blijf je het doen.

Het is tijd om deze slechte gewoonten aan te pakken. Het begint met herkenning en erkennen dat je een probleem hebt. Dat maakt het makkelijker om je slechte gewoonte af te leren. Beloon jezelf wanneer je het een tijdje goed hebt gedaan. Niet door geld uit te geven maar door een heerlijke maaltijd die je kookt of een warm bad bij kaarslicht.

12. Leer hoe je onderhandelt over financiële zaken, zoals leningen en verzekeringen

Een budgetcoach zal je leren hoe je onderhandelt over leningen, verzekeringen en andere financiële zaken. Dit kun je jezelf aanleren. Sluit niet de eerste beste verzekering af. Vergelijk ze goed met elkaar, online is dit heel makkelijk.

Dit geldt ook voor het afsluiten van een lening. Sowieso zou je geen lening af moeten sluiten. Maar wanneer Het echt noodzakelijk is dan vergelijk je verschillende aanbieders met elkaar. Rente en looptijd, alsmede het leenbedrag bepalen hoeveel je uiteindelijk terugbetaalt.

13. begrijp belastingen en belastingvoordelen

Nederlanders laten elk jaar miljoenen aan belastingvoordeel liggen. Weet welke belastingen je betaalt en waarom. Onderzoek waar je belastingvoordeel uit kunt halen. Vraag eventueel een accountant of belastingadviseur om hulp. Het is een eenmalige investering maar je haalt er heel veel informatie uit. Uiteraard kun je ook online naar dit soort zaken zoeken.

14. Verhoog je kredietwaardigheid en vermijd schadelijke financiële situaties

Een budgetcoach zal er alles aan doen om je kredietwaardigheid te verhogen. Laat die budgetcoach maar zitten want zo doe je dat:

Betaal je rekeningen op tijd

Leer hoe je financiële doelen bereikt

Je wil een huis kopen of een bedrijf opzetten. Daar is geld voor nodig. Leer hoe je dit soort financiële doelen kunt bereiken. Dat doe je door je inkomen te verhogen en elke maand sparen. Soms door slimme beleggingen.

Je ziet dat zelfs een gratis budgetcoach niet nodig is: met bovenstaande tips werk je aan je financiële gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.