Bijgewerkt: 27 maart 2023

Met gratis parkeren bespaar je een hoop op de parkeerkosten. 4 uurtjes shoppen in Amsterdam of Maastricht kan met betrekking tot parkeren al snel oplopen tot meer dan € 30. Je bent natuurlijk geen echte GeldKip wanneer je niet op zoek bent naar gratis parkeren. Ontdek waar dit in de grootste steden kan.

Zo duur is parkeren in de grote steden

In dorpen en kleine steden zijn er altijd wel plekken waar je gratis kunt parkeren. Soms moet je hier wel wat voor omrijden en parkeer je buiten het centrum. Met een wandeling van 10-15 minuten ben je in het centrum.

Gratis parkeren in de grote steden is vaak heel erg lastig. Vooral wanneer je er onbekend bent kom je al snel bij een parkeergarage of parkeerplaats uit. Dit kost het je om in de bekendste grote steden te parkeren:

 • Maastricht: € 2 tot € 5 per uur
 • Amsterdam: € 6 tot € 8 per uur
 • Eindhoven: € 3 tot € 5 per uur
 • Utrecht: € 4 tot € 6 per uur
 • Scheveningen: € 4 tot € 6 per uur
 • Den Bosch: € 3 tot € 5 per uur

In sommige steden kun je goedkoper parkeren door verder af een parkeerplek te zoeken en gebruik te maken van een speciale transfer of het openbaar vervoer. Let er ook op dat in sommige straten een maximale parkeerduur van 30 minuten of 60 minuten geldt.

Parkeerschijf verplicht

Bij gratis parkeren is het vaak wel verplicht om een parkeerschijf achter het raam te leggen. Zorg altijd dat je een (reserve) parkeerschijf bij je hebt.

Gratis parkeren in de grote steden

Hoe leuk is dat, gratis parkeren in de grootste steden van Nederland. In veel gevallen is dit niet mogelijk. Behalve wanneer je helemaal aan de rand van de stad parkeert, dat is vaak wel gratis. Maar dan ben je minimaal een half uur naar het centrum aan het reizen. Dat schiet natuurlijk ook niet op.

Je hebt in sommige steden wel de zogenaamde Park + Walk parkeerterreinen. Deze parkeerterreinen liggen op 10 minuten wandelen van het centrum. Parkeren is hier veel goedkoper dan in een parkeergarage in het centrum zelf. Dit kan je soms meer dan de helft aan parkeerkosten besparen.

Met betrekking tot gratis parkeren in Amsterdam of andere grote steden zijn er hier en daar wel wat uitzonderingen. Bekijk hieronder waar je gratis kunt parkeren (en wanneer).

Gratis parkeren in Amsterdam

In het centrum van Amsterdam zal je altijd moeten betalen. Op zondag kun je wel gratis parkeren in Amsterdam Zuid en Amsterdam Oost. In bepaalde wijken in Amsterdam-Noord en Amsterdam West mag je ook door de week gratis parkeren.

Zoek je een hele goedkope parkeerplaats voor minder dan € 2 per uur kijk dan eens bij P1 Wieden (Noord) of Geuzenpoort (West). Ook parkeerterrein De Overkant in Noord kost minder dan € 1 per uur.

Goedkope parkeerplaatsen in Eindhoven

Wanneer je midden in het centrum van Eindhoven parkeert ben je het duurst uit. Rijd eens door naar het PSV stadion, hier betaal je ongeveer € 1,20 per uur. Voor een hele dag betaal je € 6, dat is echt niet veel. Je moet wel nog even de bus naar het centrum pakken. Lopend is ook te doen, mits je niet slecht ter been bent.

Bij winkelcentrum Woensel staan ongeveer 2000 parkeerplaatsen tot je beschikking. Hier betaal je slechts € 3,50 per dag. Je vindt in dit winkelcentrum al voldoende winkels, maar wanneer je naar het centrum wilt dan rijden er regelmatig bussen naartoe. Verder betaal je bij de campus van de universiteit ongeveer € 2 per uur. Via het station loop je naar het centrum.

Gratis parkeren in Maastricht

Wil je echt gratis parkeren in Maastricht? Plaats de auto dan in een van de buitenwijken. Vooral in de buiten-woonwijken is parkeren altijd gratis. Van hieruit pak je de bus naar het centrum. Wil je onbeperkt dichtbij het centrum parkeren, zoek dan een P en W parkeerterrein. Dit staat voor Park en Walk oftewel: goedkoop parkeren en maximaal 10 minuten naar het centrum wandelen. De wandelroutes staan altijd duidelijk aangegeven.

In het centrum zelf kun je beperkt parkeren, meestal voor 1 tot maximaal 4 uur achter elkaar. Je bent er naar verhouding wel een stuk duurder uit.

Parkeermogelijkheden in Rotterdam

Ook in Rotterdam kun je gratis parkeren, je moet alleen weten wat de beste plekken zijn. Gratis parkeerplaatsen vind je op de Rododendronstraat (naast de kerk) of bij P+R Nesselande. Er zijn nog meer Parkeren en Reizen terreinen (P+R) waar je gratis de auto neerzet. Deze parkeerplaatsen liggen verder van het centrum af. Het is dus wel nodig om vervolgens het openbaar vervoer naar het centrum te nemen. Dit zijn een aantal gratis parkeerterreinen in Rotterdam:

 • P+R Hoek van Holland
 • P+R Kralingse Zoom
 • P+R Meijersplein
 • P+R Beverwaard
 • P+R Nesselande

Let op want bij een aantal van deze parkeerplekken mag je alleen gratis parkeren wanneer je hierna het openbaar vervoer neemt. Bovendien mag je niet langer dan 72 uur parkeren, hierna moet je de auto weghalen. Er wordt regelmatig gecontroleerd dus laat je auto hier zeker niet langer dan 72 uur staan.

Gratis parkeren op feestdagen

In veel (grote) steden mag je op feestdagen gratis parkeren. Dit geldt op nieuwjaarsdag, Pasen, koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, Pinksteren en met kerst. Houd er wel rekening mee dat niet elke stad het parkeren op feestdagen gratis maakt. Het is aan te raden om hier goed naar te kijken, een boete is duurder dan betaald parkeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.