Ondanks de volatiliteit en soms dalende prijzen is handelen in crypto erg populair. Steeds meer Nederlanders beginnen hiermee. Het is belangrijk dat je dit doet met geld dat je absoluut kunt missen. Les 1: wees op de hoogte van de financiële risico’s die dit met zich meebrengt. Wil je gratis leren hoe handelen in crypto werkt? In dit artikel een duidelijk stappenplan voor beginners.

1. Kennis omtrent crypto

Het begint allemaal met de juiste kennis over crypto. Je hoeft er geen hele studie aan te besteden, maar het volgende moet je zeker weten:

  • Crypto of cryptocurrency is digitaal geld en niet tastbaar
  • Bitcoin was de allereerste cryptomunt en werkt op de bitcoin-blockchain
  • Er zijn meerdere blockchains met elk hun voor- en nadelen
  • Altcoins zijn alle alternatieven voor bitcoin
  • Koersen zijn erg volatiel (kunnen flink stijgen of dalen)

2. De hoogte van je investering bepalen

Het is verstandig om klein te beginnen. Bijvoorbeeld met 100 of 200 euro. Op deze manier maak je kennis met de handel in crypto. Pas wanneer het je een goed gevoel geeft en het ook aandurft verhoog je het budget.

In plaats van een eenmalige inleg kun je ook voor een maandelijkse inleg gaan. Periodiek beleggen is voor velen een goede strategie. Het is vooral een manier om op de lange termijn vermogen op te bouwen.

3. Bij een handelsplatform aanmelden

De derde stap is je aanmelden bij een handelsplatform. Kies altijd een betrouwbaar platform. Bitvavo is volledig Nederlands en biedt veel zekerheid in de vorm van garantie en verzekeringen.

Tijdelijk € 1000 gratis handelen bij Bitvavo. Meld je aan via de link en ontvang deze bonus.

Een platform kan altijd failliet gaan. Kijk daarom goed hoe lang de broker of het platform bestaat, hoeveel gebruikers het heeft en welke betrouwbaarheid en autoriteit het heeft opgebouwd.

4. Bepaal je beleggingsstrategie

Er zijn verschillende soorten beleggingsstrategieën. Bijvoorbeeld investeren voor de lange termijn of daytraden (zeer korte termijn). Periodiek beleggen (Dollar Cost Averaging) of in één keer. De Buy-and-hold strategie, buy low sell low, op basis van analyses, voorspellingen, wat anderen je vertellen of misschien wel het weerbericht in IJsland.

Een beleggingsstrategie kan nooit goed of fout zijn. Het gaat er voornamelijk om dat je er zelf op vertrouwt en er een goed gevoel bij hebt. Het is altijd mogelijk om je strategie aan te passen. Of om er een geheel eigen en zelfbedachte strategie op na te houden.

5. Je eerste aankoop

Laten we echt gaan handelen in crypto voor beginners! Stort geld op je account en bekijk welke crypto je wil kopen. Bij veel handelsplatformen kun je voor directe aankoop gaan. Je hoeft niet mee te bieden en je order wordt direct uitgevoerd.

Wil je zelf de prijs bepalen? Plaats dan een order in het orderboek. Zodra iemand tegen de door jou gestelde prijs wil handelen wordt je order uitgevoerd. Dit geeft natuurlijk geen garantie op de toekomstige koers. Die kan direct na je aankoop plots dalen waardoor je eigenlijk duur uit bent. Met wat geluk stijgt de koers waardoor je de crypto goedkoop hebt aangekocht.

6. Crypto op het platform laten staan of verplaatsen

Investeer je voor de korte termijn dan is het verstandig om cryptocurrency op het handelsplatform te laten staan. Je kunt het direct verkopen of een order plaatsen. Gaat het om een langetermijn investering dan is het beter om crypto te verplaatsen, doe dit naar een eigen wallet of een hardware wallet.

Ze zeggen wel eens: not your keys, not your coins. Dit betekent dat wanneer je de coins op een platform laat staan en er gaat iets mis, dat je dan alles kwijt bent. Gelukkig hebben sommige platformen een goede beveiliging ingebouwd (waaronder Bitvavo). Hierdoor raken munten niet zomaar kwijt. Mocht dit toch gebeuren, bijvoorbeeld na een hackaanval, dan keert de verzekering de schade uit.

7. Je crypto weer verkopen

Er komt een moment dat je winst wil verzilveren. Crypto verkopen doe je op hetzelfde handelsplatform. Ook kan dit op een ander platform. In dit geval moet je de crypto verplaatsen oftewel overmaken. Houd er rekening mee dat je over transacties altijd een fee betaalt. Het is dus zeker niet verstandig om meerdere transacties met je crypto uit te voeren, omdat je steeds minder overhoudt.

Probeer crypto tegen een goede prijs te verkopen. Ook nu weer kan dit direct of je plaatst een limit order.

Hoeveel winst moet je nemen? Dat hangt er vanaf waar je tevreden mee bent. Als beginner is het verstandig om niet te hebberig te zijn. Wees tevreden met een winst van 2% of 3%. Mocht het hoger uitvallen dan heb je geluk. Elke kleine winst is altijd beter dan verlies.

Sta je op verlies? Dan is er geen reden tot paniek. Je kunt afwachten tot de koers weer hoger komt te staan. Die garantie heb je nooit, dus het is ook mogelijk om het verlies te verkopen. Daarom is het zo belangrijk om je inleg goed te spreiden. Heb je op de ene munt verlies dan compenseert de winst van andere munten dit.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.