Bijgewerkt: 31 maart 2023

Het YouTube Partnerprogramma en hoe het werkt.

Je hebt vast wel eens gehoord van mensen die miljoenen via YouTube verdienen. Hoe doen ze dat toch? En is dit ook iets dat voor jou haalbaar is? Vroeger was het heel makkelijk om met YouTube snel rijk te worden. Tegenwoordig heeft dit platform een aantal strenge regels waar je aan moet voldoen. Dan pas is het mogelijk om betaald te krijgen door YouTube.

Het YouTube partnerprogramma

Je verdient geld met YouTube doordat er advertenties bij je video’s worden geplaatst. Om geld te verdienen met advertenties moet je deel uitmaken van het YouTube-partnerprogramma. Hier kom je niet zomaar voor in aanmerking. Je moet aan bepaalde eisen voldoen zoals het hebben van minstens 1000 abonnees en 4000 uur kijktijd in de afgelopen 12 maanden. Zodra je aan deze eisen voldoet, kun je je aanmelden voor het partnerprogramma. Dit doe je via je YouTube-kanaalinstellingen.

Word je goedgekeurd voor het programma? Dan kun je beginnen met het verdienen van geld via advertenties op je video’s. YouTube betaalt een deel van de advertentie-inkomsten die op je video’s worden weergegeven. De rest gaat naar YouTube.

Google Adsense

YouTube betaalt uit via Google Adsense. Dit is een programma dat is ontworpen voor website-eigenaren. Die kunnen via dit programma geld verdienen via advertenties. Het is niet zo vreemd dat YouTube betaalt via Google: die twee vallen onder hetzelfde moederbedrijf.

Je moet een Adsense-account aanmaken en je YouTube-kanaal koppelen. Dan pas kun je uitbetalingen ontvangen. Je kunt uitbetalingen ontvangen via bankoverschrijving of cheques. In Nederland is bankoverschrijving gebruikelijk. Er geldt een minimumbedrag voordat je uitbetaald wordt, momenteel is dit $100.

Vijf feiten over het verdienen van geld op YouTube

Niet alles is zo geweldig als het klinkt. Er zijn namelijk vijf feiten die je moet weten voordat je geld met YouTube gaat verdienen.

1. YouTube neemt 45% van de advertentie-inkomsten

YouTube neemt 45% van de advertentie-inkomsten die op je video’s worden weergegeven. Van elke $1 aan advertentie-inkomsten die op je video’s worden weergegeven, houdt YouTube $0,45 en gaat de rest naar jou als maker.

2. Vereisten van het YouTube-partnerprogramma

Je moet voldoen aan de vereisten van het YouTube-partnerprogramma. Dit betekent een minimum van 1000 abonnees. Maar ook 4000 uur kijktijd in de afgelopen 12 maanden. Allereerst moet je toegang krijgen tot het YouTube-partnerprogramma. Dat lukt dus alleen wanneer je aan die vereiste voldoet. Meld je dus niet op de gok aan want je wordt dan zeker afgekeurd.

3. Verdiensten variëren sterk

De verdiensten van YouTubers variëren heel sterk. Sommigen verdienen enkele tientjes per maand, anderen miljoenen. Hoeveel je verdient hangt weer van de succesfactor af. Denk hierbij aan de niche van het kanaal, de populariteit van video’s en het aantal advertenties dat wordt weergegeven. YouTubers in populaire niches zoals gaming, beauty en lifestyle verdienen meer dan die in minder populaire niches.

4. Reclameregels voor gesponsorde video’s

Je kunt geld verdienen met gesponsorde video’s en andere betaalde samenwerkingen. Hierbij is het belangrijk dat je aan de reclameregels voldoet. Je moet bijvoorbeeld duidelijk vermelden dat het om gesponsorde content gaat.

5. Het spreiden van inkomstenbronnen is belangrijk

Het is belangrijk om niet alleen afhankelijk te zijn van advertentie-inkomsten op YouTube. Door verschillende inkomstenbronnen te hebben, zoals gesponsorde video’s, merchandise-verkoop en lidmaatschappen, voorkom je dat je inkomsten verliest.

Je video’s kunnen in de toekomst niet langer geschikt zijn voor adverteren. Maar er kunnen ook veranderingen in het YouTube-algoritme plaatsvinden. Waardoor veel minder mensen je video’s bekijken.

Vijf manieren om geld te verdienen op YouTube

De meeste mensen verdienen via YouTube geld middels advertentie-inkomsten. Maar er zijn ook nog wat andere methoden. Ik laat je zien wat er allemaal mogelijk is.

Advertentie-inkomsten

Een van de meest populaire methoden is advertentie-inkomsten. Als je video’s vaak worden bekeken en je kanaal een groot aantal abonnees heeft, kom je in aanmerking voor het YouTube-partnerprogramma. Hiermee schakel je advertenties op je video’s in. Je verdient een deel van de opbrengst die YouTube van adverteerders ontvangt.

Het bedrag dat je verdient is afhankelijk van verschillende factoren. Dat zijn onder andere de lengte van je video’s, de onderwerpen en de demografie van je publiek. Het kan even duren voordat je genoeg weergaven hebt om geld te verdienen. Je moet vooral consistent en kwalitatieve content produceren.

Sponsoring

Heb je een groot publiek en ben je invloedrijk in een bepaalde niche? Dan kun je betaald worden voor het promoten van in je video’s. Dit varieert van het noemen van het product in de video tot een volledige productplaatsing.

Het is belangrijk om eerlijk te zijn over sponsoring en duidelijk te maken aan je publiek dat het om gesponsorde content gaat. Dit is zeker een waardevolle manier om geld te verdienen op YouTube. Werkt alleen samen met merken waar je achter staat. Ook moeten ze relevant zijn voor je kanaal en publiek.

Productverkoop

Misschien heb je een eigen product. Verkoop dit via YouTube. Je kunt bijvoorbeeld een link naar je webshop in de beschrijving van je video’s plaatsen of een link toevoegen aan een kaart in je video. Je kan van alles verkopen, van digitale producten zoals e-books en cursussen tot fysieke producten zoals kleding en accessoires.

Zorg dat je producten relevant zijn voor je publiek en dat je de waarde ervan duidelijk communiceert. Dit is een mooie is bron van inkomsten als je een trouw publiek hebt dat geïnteresseerd is in wat je te bieden hebt.

Donaties

Sommige YouTubers ontvangen van hun fans donaties. Vooral geschikt als je een grote fanbase hebt en je publiek jou wil ondersteunen. In dit geval vraag je donaties via YouTube. YouTube heeft hier een functie voor ingebouwd: Super Chat. Hiermee kunnen kijkers geld tijdens livestreams doneren.

Je kunt ook een Patreon-account aanmaken, waarmee fans je op regelmatige basis ondersteunen en exclusieve content kunnen ontvangen. Ook nu weer moet je transparant zijn over waar de donaties naartoe gaan en hoe je ze gebruikt om je kanaal te verbeteren.

Lidmaatschappen

Je kunt je abonnees ook vragen om lid te worden van je kanaal en toegang. Hierbij krijgen ze toegang tot exclusieve content en voordelen. In ruil daarvoor betalen ze een maandelijks bedrag. Dit kan variëren van extra video’s en livestreams tot merchandise en persoonlijke interactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.