Bijgewerkt: 27 maart 2023

De gemiddelde Nederlander heeft ongeveer € 43.000 aan bank- en spaartegoeden. Voor velen van ons is dit een stuk meer dan wat op de eigen bankrekening staat. Dat komt omdat een klein deel Nederlanders stinkend rijk is en zo het gemiddelde spaartegoed van alle andere burgers omhoog haalt.

Dacht je dat € 43.000 veel is? Ontdek hoeveel geld er in de wereld is, maar ook binnen Europa of Nederland.

Indeling van het geld

Geld wordt ingedeeld in drie verschillende classificaties. Het gaat namelijk niet alleen om contant- of elektronische geld. Deposito’s en leningen hebben ook een financiële waarde.

M1 monetair aggregaat

Voor de meeste mensen is het M1-geld iets dat dagelijks voorbijkomt. Het gaat hier om fysieke biljetten en munten die buiten de banken in omloop zijn. Ook elektronisch geld valt hieronder. Denk maar aan het tegoed op je betaalrekening of spaarregeling.

M2 monetair aggregaat

In dit geval gaat het om al het geld dat in categorie M1 valt, inclusief de deposito’s. Maar dan wel deposito’s met een korte looptijd van maximaal 48 maanden. Een deposito (spaardeposito of termijndeposito) is een soort spaarrekening waarop je het bedrag voor een bepaalde termijn vastzet.

M3 monetair aggregaat

M3 is een heel breed begrip. Het gaat namelijk om al het contant en elektronisch geld, kortlopende én langlopende deposito’s en ook nog eens kortlopende leningen tussen banken. Ook geldmarktfondsen vallen hieronder. Dit zijn een soort beleggingsfondsen.

Zoveel geld is er in de wereld: contant geld en elektronisch geld

De geldhoeveelheid groeit jaarlijks. Dit heeft verschillende oorzaken maar bevolkingsgroei en inflatie zijn twee belangrijke factoren. In januari 2023 groeide al het geld op de wereld met maar liefst 12,5%, ten opzichte van een jaar eerder.

Er wordt elke dag massaal geld bijgedrukt. De geldprinters wereldwijd staan bijna nooit stil. Volgens sommigen zou er een totaal van 1,03 biljard euro meer in de wereld zijn. Dit klopt helemaal niet want ondertussen is er veel meer geld bijgekomen. Vooral sinds het jaar 2021 is dit hard gegaan.

In 2023 is er 1,16 biljoen euro aan geld in de wereld. Het bevat dan al het geld dat in de categorie M3 valt. Het precieze bedrag is lastig te zeggen omdat er elke dag meer geld bijkomt. Maar wanneer je dit uit wil schrijven ziet dit ongeveer zo uit:

€ 1.116.763.150.000.000

Zou je al het geld van de wereld eerlijk over het aantal mensen verdelen dan zou ieder ongeveer 133.000 euro hebben. Helaas kan dit niet eerlijk verdeeld worden, dit zou schadelijk zijn voor de economie. Er zullen altijd rijken en armen zijn, en heel veel mensen die hier tussen zitten.

Hoeveel geld is er in Europa?

Binnen Europa is er natuurlijk veel minder geld in omloop dan in de hele wereld. De Europese Centrale Bank (ECB) houdt bij hoeveel geld er in totaal in Europa is. Volgens de cijfers van de ECB is er 15,4 biljoen euro in omloop. Het gaat hier om M3 geld oftewel alle categorieën.

In totaal is 14,6 biljoen euro aan M2 geld in Europa in omloop. Volledig uitgeschreven ziet dit als volgt uit:

€ 15.400.000.000.000

Zoveel geld is er in totaal in Nederland

Nederland is een van de rijkere landen ter wereld. Dit is voornamelijk aan de grote handelshistorie te danken. In Nederland is er in totaal 580,32 miljard euro M2 geld in omloop. Dit betreft dus al het contante geld, het elektronische geld (bankrekeningen, spaarrekening), investeringen en kortlopende deposito’s.

De waarde van cryptocurrency

Cryptocurrency is een aparte categorie. De waarde hiervan wordt niet meegenomen bij het totaal van geld wat er in de wereld is. Dit komt omdat cryptocurrency niet als wettig betaalmiddel is geaccepteerd.

Op zich is het ook niet nodig om dit mee te tellen. Investeerders kopen crypto aan met contant- of elektronisch geld. Dit geldt verdwijnt nooit van de markt maar gaat in dit geval naar de verkoper. Die hier vervolgens weer andere crypto van koopt, waarbij het geld weer bij een derde terecht komt. Crypto is niks anders dan een tussenstation, maar niet wettelijk.

De totale waarde van cryptocurrency kan sneller stijgen of dalen dan van al het andere geld, deposito’s en leningen. Op het moment van schrijven (februari 2023) bedraagt de totale crypto marktwaarde ongeveer 967,82 miljard dollar. Dat is veel meer dan de totale hoeveelheid geld in Nederland (uit de categorie M2).

Kan contant geld verdwijnen?

Sommigen vragen zich af of het mogelijk is dat contant geld verdwijnt. Voorlopig blijft dit het standaard en wettig betaalmiddel. Wel wordt contant geld langzaam door elektronisch geld vervangen. Burgers hebben steeds minder contant geld in huis en op zak.

Verschillende nationale centrale banken drukken bankbiljetten, vooraf wordt bepaald hoeveel dit moet zijn. Het muntgeld wordt in speciale munthuizen geslagen.

Het bijdrukken van elektronisch geld

Voor landen is het mogelijk om elektronisch geld bij te drukken. Dit gebeurt in de vorm van overheidsleningen. Hierbij worden er belangrijke activa op de markt gekocht waarbij er elektronisch geld aan de reservebalans van de bank wordt toegevoegd.

Je kunt je natuurlijk afvragen waarom we niet oneindig veel geld bijdrukken. Zo zou iedereen rijk zijn. Helaas werkt dit niet zo. Wanneer de hoeveelheid geld in de wereld toeneemt zullen ook prijzen gaan stijgen. Dat gebeurde in Venezuela waarbij de centrale bank in opdracht van de overheid geld begon bij te drukken. Dit zorgde voor hyperinflatie.

Onbeperkt geld bijdrukken is dus nooit goed! Het zorgt ervoor dat producten en diensten steeds duurder worden en spaargeld minder waard wordt. Het goede nieuws is dat lopende leningen hierdoor goedkoper worden.

Ongelijke verdeling van al het geld in de wereld

Momenteel zijn er 2668 miljardairs in de wereld. Dat lijkt weinig maar ze bezitten gezamenlijk 12,75 biljoen dollar. Dat is 20 keer zoveel als de hoeveelheid geld die in Nederland in omloop is.

De rijkste persoon ter wereld is Teslabedenker Elon Musk. Zijn vermogen wordt geschat op 300 miljard dollar (275 miljard euro). De 10 rijkste mensen ter wereld hebben een totaal vermogen dat meer is dan 40% van de armste mensen. Die 10 miljardairs bezitten dus meer dan 3,1 miljard mensen samen.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.