Bijgewerkt: 27 maart 2023

Hoeveel geld kan ik pinnen? Dit wisselt per bank. Pinnen kan bij de geldautomaat van de eigen bank, maar ook bij die van een andere bank. Over het algemeen geldt dat je minder kan opnemen wanneer je bij een andere bank geld pint. Ook kun je in het buitenland pinnen. Soms zijn hier extra kosten aan verbonden. De grootste banken zoals Rabobank, SNS bank, ING bank, ABN Amro en Knab hanteren allemaal een andere limiet.

Pinnen bij een pinautomaat

Geld pinnen kan alleen met de bankpas, niet met de smartphone (hiermee is het wél mogelijk om betalingen te verrichten). De bankpas is voorzien van een pincode. Het is belangrijk om deze pincode strikt geheim te houden en aan niemand te geven. Ook bankmedewerkers zullen niet naar de pincode vragen.

Geld pinnen kan bij de geldautomaat van de eigen bank, maar ook bij een andere bank. De meeste bankpassen zijn overal binnen Europa te gebruiken. Voor landen buiten Europa gelden andere regels.

[do_widget id=text-18]

Om criminaliteit tegen te gaan zetten sommige banken het pinnen buiten Europa standaard op ‘uit’. De klant kan dit wel aanzetten. Pinnen buiten Europa brengt soms extra kosten met zich mee. Hoeveel geld kan ik pinnen? Hieronder een overzicht.

Hoeveel kan je dagelijks en wekelijks pinnen bij de eigen bank?

Aan het pinnen zit een limiet. Uiteraard heeft dit als eerste te maken met het saldo op de rekening. Wanneer je rood staan uit hebt staan, dan kan je niet meer pinnen dan er op de rekening staat.

Bij rood staan kan je pinnen wanneer het saldo negatief is. Ook het rood staan heeft een limiet: dit staat in de overeenkomst die je met de bank hebt afgesloten. Rood staan brengt altijd kosten met zich mee: je betaalt rente.

Hoeveel je dagelijks of wekelijks kan pinnen hangt af van de bank en het soort pas. Voor volwassenen gelden de volgende bedragen voor pinnen bij de eigen bank, per 2020:

 • ABN Amro betaalpas: € 500 per dag
 • ING betaalpas: € 1.000 per dag
 • Knab bankpas: deze bank heeft geen eigen pinautomaat
 • Rabobank Wereldpas/ Europas: € 1.250 per week
 • SNS betaalpas: € 1.000 per dag

Het is vaak mogelijk de limiet op pinnen te verhogen. Dit kan tijdelijk, maar ook blijvend. Soms moet er dan een ander pakket worden afgesloten. Hier kunnen extra kosten aan verbonden zijn. Informeer vooraf altijd eerst goed bij de bank naar de voorwaarden en de kosten.

Pinnen bij een andere bank

Hoeveel geld kan ik pinnen bij een andere bank? De limiet voor pinnen bij een andere bank (dus de niet-eigen-bank) is als volgt:

 • ABN Amro betaalpas: € 250 per dag
 • ING betaalpas: € 250 per dag, maximaal 1 transactie per dag
 • Knab bankpas: € 500 per dag en maximaal € 2.500 per week
 • Rabobank Wereldpas/ Europas: € 250 per dag
 • SNS betaalpas: € 1.000 per dag. Soms verspreid over meerdere transacties

Bedragen kunnen afwijken door wijzigingen van de bank.

Voor pinnen in het buitenland gelden vaak dezelfde bedragen als pinnen bij een andere bank. Ook kan het zo zijn dat er juist minder gepind kan worden in het buitenland. De buitenlandse bank kan extra kosten in rekening brengen. Dit wordt dan altijd vóór de transactie vermeldt.

Binnen Europa zullen deze kosten vaak meevallen, maar buiten Europa kunnen de kosten soms hoger zijn dan verwacht. Het is daarom handig om vooraf te informeren naar de kosten in het buitenland. Dit voorkomt verrassingen.

Tip: naar het buitenland? Gebruik een anti skim hoesje. Deze beschermt de bankpas tegen skimmen (geld van een kleine afstand van de bankpas halen).

Bekijk de anti skim hoesjes

Jongerenrekening en studentenrekening

Voor jongeren rekeningen en studentenrekeningen gelden andere limieten. Zo kan met de jongerenrekening van de Rabobank maximaal 500 euro per week gepind worden. Voor de ING jongerenrekening geldt een dagelijkse limiet van 250 euro. Deze limieten zijn soms wel aan te passen, met toestemming van de ouder(s). Voor een studentenrekening geldt vaak dat je hier rood mag staan.

Creditcard

Een creditcard (Nederlands: kredietkaart) is een pas waarmee gepind/betaald kan worden op krediet. Er wordt dus geld geleend van de bank. Achteraf moet dit geld (met rente) terugbetaald worden. Niet iedereen komt in aanmerking voor een creditcard: er moet voldoende inkomen zijn en de betalingen moeten regelmatig uitgevoerd worden.

Bekende creditcards zijn MasterCard, American Express en VISA. Vaak wordt er middels een pincode betaald. Pinnen bij de geldautomaat geschiedt altijd via een pincode.

Hoeveel geld kan ik pinnen met creditcard? Ook hieraan zijn limieten verbonden. Onderstaande gegevens gelden voor de standaard creditcards:

 • ABN Amro: € 2.000 per dag, aan de balie maximaal € 7.500 per dag
 • ING bank: € 1.000 tot en met € 5.000 per dag.
 • Knab: onbekend
 • Rabobank: € 750 per dag
 • SNS: € 400 per dag

Ook voor bovenstaande lijst geldt dat dit afhankelijk is van het type creditcard. Informeer altijd bij de eigen bank. Geld lenen kost geld, een creditcard kost daarom ook geld. Opnames/pinnen met een creditcard brengen kosten met zich mee. Vaak is dat een percentage van het op te nemen bedrag met een minimumbedrag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.