Bijgewerkt: 13 december 2023

Het internet is een geweldig platform om geld te verdienen. Je werkt terwijl je thuis zit of tussendoor andere dingen doet. Heb je al aan deze manier van werken gedacht? Een van de meest lucratieve methoden is geld verdienen met teksten schrijven. Dit doe je als copywriter, blogger of (SEO) tekstschrijver. Benieuwd hoeveel je verdient? In dit artikel lees je er alles over.

Verschillende verdienmodellen

Hoeveel je verdient met teksten schrijven is afhankelijk van het verdienmodel. Sommigen vragen een tarief per woord, anderen per uur. Maar je kunt ook betaald krijgen per tekst of per project. Daarnaast zijn er tekstschrijvers die zich uit te laten betalen op commissiebasis.

Het kan lastig zijn om een verdienmodel vast te stellen. Niet elk verdienmodel is geschikt voor jou. Daarom vind je hieronder een aantal ideeën.

Een woordtarief

Veel startende tekstschrijvers of copywriters werken met een woordtarief. Dit begint vanaf 1 cent per woord, oplopend tot ongeveer 8 cent per woord. Er zijn ook tekstschrijvers die wel 25 cent per woord vragen. Dit kunnen zowel beginnende als zeer ervaren tekstschrijvers zijn.

Voor opdrachtgevers is het vaak lastig om te bepalen hoe het met de kwaliteit zit. Er zijn namelijk goedkope tekstschrijvers die hoge kwaliteit leveren, en dure tekstschrijvers die rommel aanleveren. Natuurlijk zijn er ook goedkope schrijvers die slecht zijn en dure schrijvers die goed zijn in wat ze doen.

Een woordtarief zegt dus weinig over de kwaliteit die de opdrachtgever geleverd krijgt. Wil je met een woordtarief werken? Zorgt dat het in verhouding met heel kwaliteit staat. Daarom is het verstandig om in het begin een niet al te hoge woordprijs te vragen.

Wanneer je 3 cent per woord vraagt, en je schrijft een blog van 600 woorden, dan levert deze € 18 op. Voor een starter is dit geen slechte verdienste. Schijf je elke dag drie blogs van 600 woorden? Dan kun je per maand ongeveer € 1080 verdienen. Wanneer je het dubbele vraagt dan zit je al op € 2160.

Een uurprijs

Het is niet helemaal eerlijk om een uurprijs te vragen. Dit komt omdat de opdrachtgever niet weet hoe lang je over het schrijven van een tekst of blog doet. De meeste copywriters of tekstschrijvers hebben drie tot wel vier uur nodig voor het schrijven van een blog. Ben je ervaren, dan kun je soms al een half uur klaar zijn.

Daarnaast heb je sneller en langzame schrijvers. Wanneer je een snelle schrijver bent dan doe jij je zelf met een uurprijs kort. Stel dat je € 60 per uur? Je bent een half uur klaar. Dan ontvang je maar € 30 voor die tekst. Terwijl een ander hier misschien € 100 voor zou vragen.

Ben je een langzame schrijver, dan werkt een uurprijs in jouw voordeel. Maar voor de opdrachtgever juist in zijn of haar nadeel.

Een prijs per tekst of artikel

De meest eerlijke methode is een prijs per tekst of artikel vragen. Vooraf onderzoek je waar je over moet schrijven, de moeilijkheidsgraad en uit hoeveel woorden de tekst moet bestaan. Aan de hand hiervan bepaal je jouw prijs. Het is eerlijk tegenover de opdrachtgever, maar ook tegenover jezelf.

Ben je een langzame schrijver? Dan is het niet zo netjes om dit bij de opdrachtgever in rekening te brengen. Zo zijn er veel tekstschrijvers die makkelijk € 250 voor een blogpost vragen. Dit komt omdat ze veel te langzaam schrijven, waardoor de opdrachtgever de dupe is. Leer jezelf aan om sneller en beter te schrijven. Zo kun je jouw tarief lager dan je concurrenten houden, trek je meer klanten aan en verdien je zelfs meer dan je concurrenten.

Schrijven op commissiebasis

Dan heb je nog een laatste verdienmodel: schrijven op commissiebasis. Je krijgt dan betaalt op basis van de hoeveelheid werk die je verricht, of de verkoopresultaten. Dit betekent dat je geen vaste vergoeding ontvangt.

Je ziet het bijvoorbeeld bij schrijvers die meewerken aan een boek. Ze ontvangen dan een bepaald percentage van de verkoopopbrengsten. Maar het kan ook dat je een artikel schrijft en een gedeelte van de advertentie-inkomsten ontvangt. Dit laatste zie je veel op artikelenwebsites die vooral vroeger heel populair waren.

Schrijven op commissiebasis kan in je voordeel uitpakken. Bijvoorbeeld wanneer je goed bent met commercieel schrijven en ook voldoende verstand van SEO hebt. Daarnaast moet je bereid zijn om het risico te nemen. Je ruilt namelijk een vaste vergoeding in voor commissie.

In de praktijk kan deze commissie lager uitvallen dan je vaste vergoeding. Maar het kan ook voor flink hogere inkomsten zorgen.

Schrijven op commissiebasis is een uitdaging en blijft ook altijd een beetje een gok. Wanneer je financieel niet afhankelijk bent van je schrijfkunsten, dan kan de commissiebasis een interessant verdienmodel zijn.

Bij dit verdienmodel is het belangrijk om duidelijke afspraken in contact vast te leggen. Bijvoorbeeld omtrent de verwachtingen en betalingsvoorwaarden.

Hoeveel verdien je met teksten schrijven per maand?

De meeste tekstschrijvers gaan copywriters verdienen tussen de € 1000 en € 2200 per maand. Dit is dus heel wisselend. Beginnende schrijvers zullen vaak niet over de € 1000 uitkomen. Sommige ervaren copywriters komen boven de € 2200 per maand uit.

Iemand die zich fulltime met schrijven bezighoudt, verdient tussen de € 2500 en € 3400 per maand. Overigens zijn het vaak de goedkopere tekstschrijvers die aan de bovengrens zitten. Dit komt omdat veel bedrijven op zoek zijn naar betaalbare tekstschrijvers. Wanneer je vlot doorschrijft en goedkoop bent, kan dit aardig wat opleveren.

Zelf schreef ik ooit 12 blogs per dag, tegen een prijs van € 75 per stuk. Dat leverde € 900 per dag op. Dit deed ik vijf dagen per week, waardoor ik een maandomzet van € 18.000 had. Kun je voorstellen dat jij dit ook kan bereiken? Ja dat kan jij!

Hoeveel verdient een tekstschrijver per jaar?

Geen enkele week is hetzelfde. De ene week schrijf je 50 teksten, de andere week zit je uit je neus te vreten. Dit komt omdat je afhankelijk bent van de opdrachten die je krijgt toegeschoven.

Allereerst is het belangrijk dat je jezelf als tekstschrijver of copywriters bekendmaakt. Hoe meer naamsbekendheid, hoe meer opdrachten je krijgt. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je betaalbare tarieven hanteert en snel door kan schrijven. Dit blijkt op de lange termijn het meest op te leveren.

De meeste tekstschrijvers verdienen per jaar tussen de € 12.000 en € 30.000. Wanneer je heel goed in je werk bent, dan kun je makkelijk boven de € 100.000 per jaar uitkomen. Bedenk echter dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Wees daarom tevreden met elke euro die je verdient, en blijf aan je vaardigheden werken.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.