Bijgewerkt: 27 maart 2023

De risico’s van handelen in crypto

Hoge rendementen en genoeg geld om een sportauto en een villa te kopen. Dit zijn beloftes die rondom crypto hangen. Logisch dat zoveel mensen hun geld erin steken. In de praktijk blijkt dat het rendement tegen te vallen, waardoor je steeds meer gaat investeren. Conclusie: bitcoin kan voor een verslaving zorgen. Gelukkig niet voor iedereen maar wanneer je hier gevoelig voor bent moet je zeker even dit artikel lezen.

Uitleg over een bitcoinverslaving

Hoe weet je nu of je verslaafd bent aan bitcoin? Een dergelijke verslaving uit zich door verschillende kenmerken. Kijk maar eens of je aan een of meer van deze kenmerken voldoet.

  • Zodra je opstaat bekijk je de bitcoin koers
  • Minimaal eenmaal per uur kijk je naar de huidige koers
  • Soms droom je ‘s nachts over crypto kopen en verkopen
  • Je voelt je onrustig wanneer je geen toegang hebt tot de koersen
  • Je stelt een budget op maar geeft stiekem meer geld uit aan de handel in crypto
  • Je leent geld om crypto te kopen
  • Je steekt jezelf in de schulden

Feitelijk geef je meer geld aan bitcoin uit dan dat het oplevert. Dat weet je ook wel maar je moet gewoon investeren. Het lukt niet om eens een dag helemaal niet met bitcoin of crypto bezig te zijn. Herkenbaar? Grote kans dat je met een bitcoinverslaving te maken hebt.

De effecten in het dagelijks leven

Ja, bitcoin is verslavend. Niet voor iedereen maar sommige mensen zijn hier hartstikke gevoelig voor. Een verslaving heeft zeker zijn effecten op je dagelijks leven. Omdat je zoveel tijd aan crypto besteedt houd je weinig tijd voor andere dingen over. Mogelijk zeg je afspraken af of kom je ze niet na.

Je stemming of humeur hangt helemaal af van de koersen. Gaan de koersen omhoog dan ben je opgewekt en voel je je gelukkig. Wanneer de koersen dalen dan heb je een rot humeur. Mogelijk ben je chagrijnig of reageer je bot tegen anderen. Het kan zelfs dat je in een sociaal isolement raakt.

Doordat je veel met crypto bezig bent heb je moeite met je concentratie. Het is moeilijk om taken voor je werk af te krijgen. Volg je een studie dan heb je moeite met leren.

Een ander gevolg is slecht slapen, in combinatie met ongezond eten. Door het slechte slapen voel je je overdag vermoeid en kun je de concentratie er moeilijk bijhouden. Mensen die slecht slapen maken meer van het hongerhormoon aan. Hierdoor grijp je sneller naar ongezond voedsel. Mogelijk breng je zoveel tijd achter de computer of laptop door dat je jezelf geen tijd gunt om gezond te eten. Dat is ook een reden waarom je veel suikers en slechte vetten nuttigt.

Je kunt je voorstellen dat je van dit soort zaken in gewicht aankomt. En dat een slecht slaappatroon zijn invloed heeft op je mentale en fysieke gezondheid.

Hoe het kan dat bitcoin verslavend is?

Je kent dat gevoel wel: je stopt 1 euro in een speelautomaat en je wint plots 20 euro. Je bent helemaal door het dolle heen. Dit komt omdat je hersenen dopamine aanmaken. Dit is een stofje dat stimulerend werkt. Het zorgt er ook voor dat je opgewekt bent.

Dopamine is een hormoon dat voor genot en motivatie staat. Het is een soort beloning voor de hersenen. De hersenen kunnen aan dopamine verslaafd raken, of jij aan dat prettige gevoel. Daarom wil je dit gevoel vaker ervaren. Je weet dat het gevoel er komt wanneer je wint. Dus probeer je steeds vaker te winnen.

Dat winnen kan op verschillende manieren. Met de speelautomaat maar ook door bitcoin te kopen. Want winst maken is ook winnen.

Hoe je van je bitcoin verslaving afkomt

Het is belangrijk om zo snel mogelijk van je bitcoin verslaving af te komen. Niet alleen omdat het slecht is voor je mentale en fysieke gezondheid, ook zorgt het voor financiële problemen. Van je verslaving afkomen kan op twee verschillende manieren:

  • Zelf aan de slag met je verslaving
  • Hulp zoeken bij iemand anders

Bij een milde verslaving is het goed mogelijk om hier zelf mee aan de slag te gaan. Wanneer ze bitcoin verslaving ernstig is, dat wil zeggen dat je er alleen niet vanaf komt, heb je hulp van een ander nodig. Bijvoorbeeld een therapeut of psycholoog. Maar er zijn ook verschillende hulpgroepen waar je terecht kunt.

Zelf met je bitcoinverslaving aan de slag gaan

Het kan lastig zijn om jezelf van je cryptoverslaving af te helpen. Maar met een sterke wil is dit zeker mogelijk. Het eerste wat je moet doen is jezelf uitschrijven van alle crypto platformen. Ja dat kan lastig zijn want misschien moet je met verlies verkopen. Toch moet je dit doen, het is de enige manier om van je verslaving af te komen.

Ga ook weg van cryptogroepen, bijvoorbeeld op Telegram. Ontvolg elke cryptoguru op social media of blokkeer ze. Je moet feitelijk niet meer met bitcoin of crypto in aanraking kunnen komen.

Het tweede is dat je iemand in vertrouwen neemt. Dit kan je partner, een goede vriend of collega zijn. Zolang het maar iemand is die jou wil en kan begrijpen. En waar je makkelijk mee kan praten.

Wees je bewust van je schaamte. Veel mensen raken en bitcoin verslaafd omdat ze geld verliezen. Ze willen dit ongedaan maken waardoor ze steeds meer investeren. Weet dat het hebben van een schaamtegevoel vrij normaal is en stap hier overheen.

Als laatste is het handig om je financiën uit handen te geven. Doe dit aan een vertrouwenspersoon. Geef je betaalpassen af zodat je geen crypto meer kan kopen. Blokkeer je bankieren app zodat je ook online niks meer kunt overmaken. En zorg dat je geen PayPalrekening of andere soortgelijke rekeningen hebt. Het is belangrijk dat deze persoon je wekelijks wat contant geld geeft voor je boodschappen. Deze persoon draagt er zorg voor dat je rekeningen worden betaald.

Aan bitcoin verslaafd: hulp van een professioneel

Lukt het niet om zelf van je bitcoin verslaving af te komen? Dan is professionele hulp nodig. Er zijn verschillende behandelmethoden. Individuele behandeling wordt het meest gekozen. Daarnaast heb je groepsbehandeling waarbij je met meerdere verslaafden in gesprek gaat. Je kunt ook kiezen voor onlinehulp en zelfs opname in een kliniek.

Tijdens de behandeling leer je in welke situaties je de focus op bitcoin of crypto legt en erin handelt. Want er zijn namelijk altijd momenten dat de drang tot handelen groter is. Je leert eerst dit soort momenten herkennen. Hierna leer je met deze momenten omgaan en welke andere handelingen je kunt doen. Je moet namelijk voor afleiding zorgen.

De drang om crypto aan te kopen zal nog enige tijd aanwezig blijven. Je leert met deze drang omgaan en hoe je voorkomt dat je terugvalt.

De kosten voor behandeling

Laat je je behandelen omdat je verslaafd bent aan bitcoin of cryptocurrency? Dan wordt deze behandeling vaak vanuit de zorgverzekering vergoed. Maar alleen wanneer je voor een behandelaar kiest die door je zorgverzekeraar wordt erkend. Er zijn namelijk een hoop coaches die je helpen om minder met bitcoin bezig te zijn, maar geen contract met zorgverzekeraars hebben. Dit betekent dat je een dergelijke coach zelf moet betalen.

Heeft de behandelaar een contract met de zorgverzekeraar? Dan wordt de behandeling volledig vanuit de basisverzekering vergoed. Wel geldt er een eigen risico dat je moet betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.