Bijgewerkt: 27 maart 2023

Je hoeft geen HBO (of hoger) diploma te hebben om goed te verdienen. Bij onderstaande jobs gaat het namelijk om jouw skills, goede ideeën of ervaring.

Cijfers over het onderwijsniveau

Behoor jij tot de standaard bevolkingsgroep? Ruim 40% van de bevolking heeft een havo, vwo of mbo 2 – 4 diploma op zak. 9% is niet verder gekomen dan het basisonderwijs.

19% heeft een hbo- of wo – bachelordiploma en 20% een vmbo, havo, vwo-onderbouw of mbo 1 diploma. Het is dus helemaal niet vreemd om alleen basisonderwijs te hebben gevolgd, of hooguit vmbo. Dan behoor je in ieder geval tot de 29% van de bevolking.

Geen diploma, wel goed verdienen

Vaak wordt gedacht dat een goed diploma gelijk staat aan een hoog salaris. Die vlieger gaat helaas niet op. Uit onderzoek blijkt dat een afgestudeerde hbo’er moeilijker werk vindt. Wil je als hbo’er kans maken, kies dan voor een opleiding in de mechatronica. Hier is namelijk de meeste vraag naar.

Het zal je vast niet verbazen dat een aantal bekende Nederlanders niet verder is gekomen dan de mavo of het vmbo. Actrices Inge Schrama en Georgina Verbaan volgden alleen de mavo. De beroemde (en rijke) YouTuber Enzo Knol kwam niet verder dan vmbo-kader. Hij eindigde op een school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Je hoeft dus geen diploma te hebben om goed te verdienen. Wel moet je weten waar dit geld te halen valt. Hieronder 6 jobs waarmee je zonder diploma toch goed kan verdienen.

1. Fotograaf

Canon EOS 2000D + 18-55mm IS II 

Je denkt misschien: in de wereld van de fotografie is te veel concurrentie. Dat klopt ook, vooral wanneer je een standaard fotograaf bent. Jij doet het net even wat anders. Heb je al eens gehoord van Stock Fotografie? Hiermee maak je foto’s voor het internet (of brochures). Je schiet unieke plaatjes en verkoopt deze via een stock photo website of je eigen website. Ben je erg goed, dan weten opdrachtgevers je vanzelf te vinden. Het is een freelance beroep, dus je hebt alle vrijheid. De inkomsten variëren, maar beginnen ergens vanaf € 1000 per maand. Mits je dit (vooral in het begin) combineert met gewone fotografie.

2. Horeca

Liever een vaste baan? Kijk dan eens voor een baan in de horeca. Deze branche staat erom bekend slecht te betalen. Toch is dit niet altijd het geval. Binnen de horeca draait het allemaal om ervaring. Zo kun jij je al snel opwerken tot eerste barmedewerker of misschien wel mede eigenaar.

Misschien is het een idee om zelf iets op te starten. Een café, lunchroom of restaurant.  Schenk je alcoholhoudende dranken, dan heb je wel een drank- en horecavergunning nodig. Voordeel van werken in de horeca is dat het je losser en socialer maakt, wat later weer van pas kan komen. Als vertegenwoordiger ofzo. Je verdient er een goede boterham mee, maar wordt er geen miljonair van.

3. Belegger/ broker

Heb je enige kennis van beleggen, dan zit je als belegger goed. Dit kan om aandelen, opties maar ook om cryptocurrency gaan. Vooral met de CFD handel valt er iets te verdienen. Als broker handel je uit naam van je klanten. Hier heb je geen diploma maar wel een licentie voor nodig. Verdiensten? Tot wel € 5000 per maand (of meer). Maar soms ook een stuk minder.

4. Evenementplanner

Jaarlijks worden er alleen al in Nederland tienduizenden evenementen georganiseerd. De evenementplanner leidt dit allemaal in goede banen. Ben jij creatief en niet bang om flink aan te pakken? Dan is deze job zonder diploma echt iets voor jou. Je kunt vragen wat je wilt, dus je inkomsten kunnen ook flink oplopen (tot meer dan € 2500 per maand).

5. HR manager

Bang om zonder diploma als HR manager aan de slag te gaan? Gewoon doen! Tenminste, wanneer jij over de juiste skills beschikt. De taken bestaan uit het aantrekken van nieuw personeel, maar ook het begeleiden en beoordelen van bestaand personeel. Daarnaast zorg je ervoor dat werknemers de juiste (interne) opleiding krijgen. Kijk op Indeed voor relevante vacatures HR manager. Het salaris ligt ergens tussen de € 2300 en € 3600 per maand.

6. Contentmanager/ schrijver

Het internet blijft maar groeien. Wie bovenaan in Google wil verschijnen, heeft veel (en goede) content nodig. Tekstschrijvers zijn onmisbaar. Helaas zijn er maar weinig die goede kwaliteit weten te leveren. Kun jij je hierin onderscheiden? Dan heb je de perfecte job zonder diploma, die ook nog eens goed verdient. Als contentmanager houd je de website van de opdrachtgever bij. Je schrijft en plaatst content op zijn/ haar website of webshop. Niet alleen teksten maar ook beeldmateriaal, dat je het even weet. Dit werk verdient tussen de € 1200 en € 3400 per maand (afhankelijk van het aantal opdrachtgevers).

Ads: bol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.