Bijgewerkt: 27 maart 2023

Voorkom dat je teveel belasting betaalt

Vroeger kon je crypto kopen zonder dat dit van invloed was op je vermogen. Totdat de overheid het begon te reguleren. Tegenwoordig moet je belasting over je crypto betalen. Velen willen dit niet aan zoeken naar methoden om de belasting te ontwijken. Ander belastingdienstje crypto zien? Nee ze kunnen het niet direct inzien. Maar er zijn wel wat methoden om te achterhalen of en hoeveel crypto je hebt. Aan de andere kant zijn er ook wat trucjes om je crypto te verbergen.

Crypto is vermogen

Sinds de overheid zich met crypto bemoeit zijn er een aantal regels opgesteld. Een van die regels is dat cryptocurrency onder vermogen valt. Heb je bijvoorbeeld 5 bitcoins die samen € 300.000 waard zijn? Dan zegt de belastingdienst dat je een vermogen van € 300.000 hebt.

Het vermogen wordt elk jaar op 1 januari bepaald. Het is dus de bedoeling dat je op 1 januari kijkt wat de waarde van al je crypto’s bedraagt. Vervolgens moet je tijd bij de belastingdienst opgeven. Doe je bijvoorbeeld aangifte over het jaar 2023 een kijkje wat de waarde van de crypto op 1 januari 2023 was.

Hoe kan de belasting je crypto zien?

De fiscus kan op verschillende manieren zien dat je crypto in bezit hebt of had. Bijvoorbeeld bij verkoop van crypto waarbij je de winst naar je bankrekening over laat maken. Dan staat er plots een groot bedrag op je rekening. Banken zijn verplicht om je tegoeden aan de belastingdienst door te geven.

Een andere methode is dat crypto handelsplatformen je bezittingen aan de belastingdienst op kunnen geven. In sommige gevallen zijn ze dit verplicht, bijvoorbeeld bij controle door de fiscus.

In de toekomst worden cryptobedrijven gedwongen om gegevens over gebruikers aan de belastingdienst door te geven.

Je crypto voor de belastingdienst verbergen

Wil je geen belasting betalen? Dan zit er maar één ding op: je crypto verbergen. Dat kan op verschillende manieren maar je moet je wel snel mee zijn. Het is namelijk mogelijk dat je in de toekomst geen anonieme cryptowallet mag hebben. Of dat beurzen je gegevens verplicht moeten doorgeven.

Ook crypto en verplaats dit naar een hardware wallet

De beste manier is om crypto te kopen en te verplaatsen. Koop bijvoorbeeld crypto op een beurs zoals Bitvavo of Litebit. Bij Bitvavo krijg je ook nog eens een bonus waarbij je de eerste € 1000 gratis handelt.

Natuurlijk maak je eerst geld naar de beurs over, dit is zichtbaar op je bankrekening. Maar wanneer jij € 200 of misschien wel € 3000 overmaakt dan zal de bank hier niet direct wakker van liggen. Het wordt niet als vreemde transactie gezien.

Kijk uit met grotere bedragen. Wanneer je meer dan € 10.000 in één keer overmaakt dan kan dit wel als verdachte transactie worden gezien. Op dat moment sta je zowel bij de bank als bij de belastingdienst in de schijnwerpers.

De eerste stap is dus om kleine bedragen naar je crypto account over te maken. Vervolgens kroop koop je crypto aan. Die verstuur je zo snel mogelijk naar je hardware wallet. Dit is een soort USB-stick waarop je crypto staat opgeslagen. Je bewaart hem thuis op een veilige plek. Wedden dat de veel belastingdienst helemaal niet weet dat je crypto hebt?

Crypto kopen een decentraal platform

Veel handelsplatformen worden door bedrijf gereguleerd is. Wanneer je crypto aankoopt kan deze informatie bij de belastingdienst terechtgekomen. Daarom crypto op een decentraal platform aan. Dit zijn enkele voorbeelden van decentrale platforms:

  • Uniswap
  • 1Inch
  • Sushiswap
  • PancakeSwap

Meestal betaal je op dit soort platforms een transactievergoeding van 0,2%. Dit ligt gelijk met de meeste gecentraliseerde platforms.

Laat je crypto niet op een platform staan. Dit vormt een risico, het kan namelijk gestolen worden. Didi Taihuttu van de bitcoin familie maakt deze fout: hij verhuisde eind 2022 zijn bitcoins van een centraal maar een decentraal handelsplatform. Dit betekent dus dat hij het online laat staan. Leuk voor hackers én natuurlijk handig voor de belastingdienst om te weten hoeveel belasting ze rekening kunnen brengen.

Verhuis je aangekochte crypto naar een wallet. Bedenk dat online wallets redelijk veilig zijn maar je gegevens uiteindelijk in handen van de belastingdienst kunnen komen. Dat kan met een offline wallet nooit. Tenzij de belastingdienst je hele huis doorzoekt.

Zorg dat je geen vermogen hebt

Je moet op 1 januari belastingjaar kijken wat de waarde van je vermogen is. Je moet dus de waarde van je crypto bepalen aan dit in je belastingaangifte opgeven. Staat er toevallig een grote uitgave op de planning? Bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen, een badkamerverbouwing een nieuwe auto. Dan heb je geluk want die alleen kun je belasting ontwijken.

Zorg dat je in december nog even een smak geld uitgeeft links dit zorgt ervoor dat je op 1 januari, de peildatum voor de belastingdienst, minder vermogen hebt. Een mooie manier om vermogensbelasting te ontwijken.

Crypto niet aan de belastingdienst opgeven

Als laatste kun je ervoor kiezen om je crypto niet op te geven. Momenteel (in 2023) is dit mogelijk. De fiscus heeft dat ze druk met het controleren van grote bedrijven of grote belasting ontwijkers. Hierdoor zullen ze particulieren met een beetje crypto niet najagen.

Houd er wel rekening mee dat je crypto verzwijgen altijd een risico vormt. Het kan namelijk dat de fiscus in de toekomst meer toegang krijgt tot je cryptobezit. Daar zijn ze nu al mee bezig, het duurt nog enkele jaren voordat dit volledig is ontwikkeld.

Je bent niet altijd verplicht om crypto op te geven

Stel nu dat je een beetje crypto hebt. De waarde bedraagt € 2000. Verder heb je geen spaargeld en ook geen andere beleggingen. Moet je die crypto dan opgeven? Kijk, in de basis zou je alles moeten opgeven. Maar over die € 2000 doet niemand moeilijk.

Ben het invullen van je belastingaangifte wordt gevraagd of je vermogen boven of onder een bepaalde grens uitkomt. Vink je aan dat dit mag die grens ligt dan hoef je helemaal niks op te geven.

Sommige mensen doen geen belastingaangifte. Je bent namelijk niet altijd verplicht. Dus wanneer je € 2000 aan crypto hebt en normaal nooit belastingaangifte doet, hoef je dit nu ook niet te doen.

Wanneer je boven de vermogensgrens uitkomt. In 2023 geldt een vrijstelling van € 57.000 per persoon. Met z’n tweetjes is dat € 114.000. Zolang je cryptowaarde niet hierboven uitkomt en je hebt verder geen ander vermogen, dan hoef je niet in actie te komen.

Boete crypto: wanneer je het niet opgeeft

Sommige mensen vergeten om hun crypto aan de belastingdienst op te geven. Of ze geven dit met opzet niet op. Wanneer je dit niet meldt, bewust of onbewust, loop je risico op een boete. Die boete loopt op tot 300%.

Daarnaast moet je de verschuldigde vermogensbelasting nog steeds betalen. Bedenk dus van tevoren of het wel zo verstandig is om met je crypto de belastingdienst te ontwijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.