Bijgewerkt: 9 januari 2024

De juiste strategie: beleggen voor lange of korte termijn?

Investeren voor de lange termijn, een geliefde beleggingsstrategie. Bij aandelen werkt dit vaak goed, maar cryptomunten voor de lange termijn is niet altijd de beste keuze. Dat heeft met de ontzettend hoge votaliteit te maken. Maar ook met toekomstige onzekerheden. Bedenk dus goed of crypto voor de lange termijn wel zo verstandig is.

Beste cryptomunten voor de lange termijn

Regelmatig wordt er ‘advies’ gegeven met betrekking tot de beste kruikmunten voor de lange termijn wel eens zo zou je moeten investeren in bitcoin, ethereum of cardano. Allemaal munten die de afgelopen jaren een mooie groei hebben laten zien. Helaas bestaat er geen lijst met beste crypto voor de lange termijn. Want op korte termijn zou die lijst helemaal ineen kunnen storten.

GRATIS handelen op het Nederlandse Bitvavo. Meld je aan en ontvang die bonus, alleen geldig via onderstaande link.


Rekening houden met diverse scenario’s

Hoewel bitcoin sinds 2009 bestaat, werd hij pas in 2017 heel populair. Ineens moest iedereen bitcoin hebben. Ondertussen kwamen er steeds meer cryptomunten bij. Toen begonnen ook de echte problemen. Sommige munten werden gebruikt door criminelen, terwijl andere munten een te hoog energieverbruik hadden (of nog steeds hebben).

Daar komt nog bij dat je in 2024 kunt kiezen uit meer dan 20.000 verschillende cryptocurrency’s. Waarvan 90% van de munten nooit een toekomst zal hebben. Hierdoor zijn cryptomunten voor de lange termijn niet meer de beste keuze. Want je moet namelijk rekening houden met onderstaande scenario’s.

Een verbod op crypto

In de volgende landen is crypto geheel of gedeeltelijk verboden:

  • Europa: Noord-Macedonië
  • Amerika: Bolivia
  • Azië: China, Nepal, Jordanië, China, Qatar, Bangladesh, Irak
  • Afrika: Egypte, Algerije, Marokko, Zimbabwe, Libië, Tunesië, Algerije

In bovenstaande landen mag je niet handelen in crypto, niet minen (delven) en in sommige gevallen ook niet in bezit hebben. Sommige landen hebben een verbod op het delven van crypto, zoals in Zweden en de strenge maatregelen in Estland. Ook Groot-Brittannië en Nederland overwegen een verbod op het minen van crypto.

Houd rekening met dit soort ontwikkelingen. Een totaalverbod zorgt ervoor dat de interesse in crypto afneemt. Terwijl een verbod op delven voor problemen op het blockchain netwerk zorgen. Het gevolg: dalende koersen.

Derde Wereldoorlog

Het is niet de vraag of maar wanneer de derde Wereldoorlog uitbreekt. Vaak wordt gezegd dat in tijden van oorlog crypto een goede belegging is. Maar niets is minder waar, want juist in een oorlog kun je worden afgesneden van het internet. Op dat moment heb je helemaal niets meer aan je cryptomunten.

Wereldwijd neemt de politieke onrust toe. Dat zie je ook aan dalende koersen, die van tijd tot tijd weer een opleving kennen. In tijden van oorlog bestaat er niet zoiets als de beste cryptomunten voor de lange termijn. Want de toekomst is heel onzeker, en crypto zou zomaar kunnen verdwijnen.

Geen regulatie

Het idee achter bitcoin en andere crypto’s is dat het decentraal is. Er vindt dus geen regulatie middels een overheid of (centrale) bank plaats. Maar het ontbreken van regulatie kan ook een groot nadeel zijn. Worden je cryptomunten gestolen of word je via crypto’s opgelicht, dan is dat je eigen probleem.

Wanneer koersen ineenstorten is het financieel verlies ook voor jezelf. Dit geldt ook voor verlies van toegangssleutels, waardoor je nooit meer bij je crypto kunt. Allemaal risico’s waar je wel bij stil moet staan.

Nu heeft het ontbreken van regulatie niet veel te maken met de keuze tussen lange of korte termijn investeringen. Maar het is wel zo dat je jezelf bij een korte termijn investering sneller terug kunt trekken. Zonder dat je gelijk op groot verlies staat.

Verschil in winstpercentages

Mensen die de beste cryptomunten voor de lange termijn aanschaffen, behalen een jaarlijks winstpercentage van ongeveer 6% tot 10%. Terwijl korte termijn beleggers een jaarlijks percentage van 10% tot 30% behalen.

Aan de andere kant kan investeren voor de korte termijn ook risicovoller zijn. Door de druk achter het ‘korte termijn beleggen’ ben je sneller geneigd om met verlies te verkopen. Terwijl je met een langetermijnbelegging minder druk en stress voelt.

De waarde kan elk uur verschillen

Vaak wordt gezegd dat je in de dip moet (bij)kopen. Dit lijkt inderdaad een gunstig moment, maar dat wordt tenietgedaan wanneer de koersen nog verder dalen. Niemand weet van tevoren wat het dieptepunt is. De waarde van bitcoin en crypto’s kan namelijk elk uur (fors) verschillen.

Wil je cryptomunten voor de lange termijn, zoek dan vooral naar populaire munten. Hiervan weet je vrijwel zeker dat ze volgende maand of volgend jaar ook nog verhandelbaar zijn. Maar: garanties hierop kan niemand je geven.

De beste crypto voor de korte termijn hoeft niet direct populair te zijn. Belangrijker is om naar koersverschillen te kijken. Merk je dat een munt dagelijks meer dan 3% in koers wisselt? Dan zou dit wel eens een goede investering voor de korte termijn kunnen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.