Bijgewerkt: 27 maart 2023

Je wilt lenen als student zonder inkomen. Is dit mogelijk? Het wordt niet makkelijk, maar ook als student zonder inkomen kun je geld lenen. Om je op weg te helpen vind je in dit artikel verschillende mogelijkheden en belangrijke tips.

Verschillende soorten leningen

Voor studenten zijn verschillende soorten leningen beschikbaar. Als eerste is er de persoonlijke lening of het doorlopend krediet, hoewel je voor dit soort leningen wel een inkomen moet hebben. De minilening biedt meer opties. Daarnaast is er de speciale studielening of een DUO lening. Laten we alle leningen eens op een rij zetten.

Persoonlijke lening en doorlopend krediet

Dit zijn de meest ongeschikte leningen wanneer je geen inkomen hebt. Met inkomen wordt bedoeld: loon uit arbeid of een bepaald soort uitkering. Heb je wel een stabiel inkomen? Dan sluit je een persoonlijke lening of doorlopend krediet bij de bank of een kredietaanbieder af. De bank is vaak duurder, terwijl de rente bij bepaalde kredietaanbieders een stuk lager ligt.

Het verschil tussen een persoonlijke lening aan doorlopend krediet? Bij de persoonlijke lening ontvang je het geldbedrag in één keer op je rekening. Je betaalt in maandelijkse termijnen af, waarbij de rente en de looptijd vaststaat. De rente van het doorlopend krediet licht hoger lag, waarbij de rente niet vaststaat. Je kunt wel reeds afgeloste bedragen opnieuw opnemen. Lenen als student zonder inkomen? Dan zijn de persoonlijke lening en het doorlopend krediet niet geschikt voor jou.

[do_widget id=text-19]

Flitskrediet oftewel minilening

Heb je een bedrag tot € 1500 nodig? Het maakt niet uit of je dit bedrag eenmalig of vaker nodig hebt: het flitskrediet (minilening) biedt veel mogelijkheden. Je kunt hier namelijk lenen als student zonder inkomen. Met de minilening hoef je geen bewijs van inkomen aan te tonen. Ook vindt er geen BKR check plaats.

[do_widget id=text-18]

De minilening is er voor iedereen, mits je minimaal 18 jaar oud bent. Voor de aanvraag heb je alleen een geldig identiteitsbewijs nodig. Het afsluiten van een minilening verloopt geheel online, je hoeft dus nergens een afspraak te maken. Let wel op dat je deze lening in 1 tot 2 maanden moet terugbetalen. Ook de rente is hoger dan bij de persoonlijke lening.

Twee bekende aanbieders van de minilening:

Ferratum

Saldodipje

Rood staan bij de bank

Misschien is rood staan bij de bank een optie. Rood staan houdt ook wel in dat je een achterstand op je bankrekening opbouwt. Hier betaal je rente over. Het voordeel is dat er altijd wat financiële ruimte beschikbaar is. Over rood staan betaal je wel veel rente, wat gelijk het grootste nadeel is. Rood staan bij de bank moet je altijd aanvragen.

Creditcard voor studenten

Voor lenen als student zonder inkomen kun je ook terugvallen op een creditcard. Met een creditcard verricht je betalingen zonder dat dit direct van je rekening wordt afgeschreven. Aan het einde van de maand worden alle betalingen in één keer van je betaalrekening afgeschreven. Wanneer je dit maandelijks laten doen, betaal je in veel gevallen geen rente. Voordeel van een creditcard is dat je geen negatieve BK registratie ontvangt, tenzij er betalingsachterstanden ontstaan. Voor een creditcard heb je wel een stabiel inkomen of saldo op je betaalrekening nodig.

Studielening bij het DUO

Een studielening of studiefinanciering is een goed idee. Je krijgt dan maandelijks een bepaald bedrag op je rekening gestort. Dit is een lening die je na je studie terug moet betalen. Houd er rekening mee dat je hier ook rente over betaalt. Hoeveel je kunt lenen hangt onder andere van je basisbeurs, het inkomen van ouders maar ook de soort studie (opleiding) af.

Hoe zit het met het aflossen van de studiefinanciering? Het aflossen begint na het beëindigen van de studie. De rente wordt jaarlijks aangepast maar staat wel voor vijf jaar vast. De actuele rente vind je altijd op de website van DUO.

Particulier geld lenen

Kun je nergens lenen als student zonder inkomen? Dan is er nog een laatste optie: particulier geld lenen. Denk hierbij aan geld lenen bij familie, vrienden maar ook bij particulieren die je niet kent.

Bij het afsluiten van een particuliere lening is het belangrijk dat alles goed op papier staat. Ten eerste is dit voor de kredietverstrekker (degene die jou geld geleend) onmisbaar: zo heeft deze meer zekerheid. Daarnaast is het goed dat je een leenovereenkomst op papier hebt staan, anders ziet de belastingdienst het als een schenking. Je zou dan zomaar schenkbelasting moeten betalen.

Wees voorzichtig met een particuliere geldlening. Ga niet zomaar met de eerste de beste aanbieder in zee, vooral wanneer je deze persoon niet kent. Er wordt veel misbruik gemaakt van de vraag naar particuliere leningen. Betaal nooit een bedrag vooruit: met een lening betaal je altijd in maandelijkse termijnen terug. Geef ook nooit je identiteitsbewijs af (maak hier een kopie van en scherm privacy gevoelige zaken af).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.