Bijgewerkt: 27 maart 2023

In Amerika is het erg populair: de no spend month. Langzaam waait het ook naar Europa over. Een maand geen geld uitgeven, is dit echt mogelijk? Ja, en het mooie is dat je aan het einde van die maand ontzettend veel geld overhoudt. Je wordt je bewust van je uitgavenpatroon, waardoor je de maanden daarop veel bewuster leeft.

Met mijn 7 tips gaat het jou lukken om een maand geen geld uit te geven. Je wordt hier echt veel gelukkiger van.

1. Kies de juiste maand uit

Je moet de no spend month niet in november of december plannen. Dit zijn namelijk twee dure maanden. Je bent met de feestdagen bezig en koopt cadeautjes, kerstversiering en andere zaken. In november word je ook nog eens verleid met speciale actiedagen zoals black Friday of singles day.

Dus: kies een maand waarvan je zeker weet dat het makkelijk is om geen geld uit te geven. De juiste maanden hiervoor zijn:

  • Januari
  • Maart
  • April
  • Mei
  • Juni
  • September
  • Oktober

Maak het jezelf niet te moeilijk! Wanneer je de eerste no spend month achter de rug hebt, kun je later altijd een wat lastige maand uitkiezen.

2. Ken het verschil tussen vaste lasten en andere uitgaven

Een maand geen geld uitgeven betekent natuurlijk niet dat je de vaste lasten laat liggen. Je huur of hypotheek, de energierekening en de zorgverzekering moeten gewoon betaald worden. Hier kom je niet onderuit en mag je ook zeker niet overslaan. Wanneer je vaste lasten niet betaalt krijg je namelijk allerlei herinneringen en later aanmaningen. Voordat je het weet betaal je meer dan je lief is.

Daarnaast heb je noodzakelijke uitgaven zoals de allerbelangrijkste boodschappen. Dit zijn meel en brood, rijst en pasta, groenten en vlees. Probeer dit echter tijdens je no spend month zo min mogelijk te kopen. Kijk eerst in de voorraadkast, de koelkast en de vriezer wat er nog allemaal aanwezig is. Probeer gedurende een maand van je voorraad te leven.

3. Breng anderen op de hoogte

Wil je een maand lang geen geld uitgeven, dan is het handig dat je omgeving hiervan op de hoogte is. Hierdoor zullen ze je niet verleiden om mee naar de kroeg of de bioscoop te gaan. Bovendien weten ze het ook dat je geen cadeautje mee naar een verjaardag neemt. Of kijken ze er niet vreemd van op wanneer je zelf een cadeautje geknutseld hebt.

4. Maak plezier

De no spend month is geen straf en zo moet je het ook niet zien. Het is een manier om zuiniger te leven, meer geld over te houden maar ook om jezelf bewust te maken van je uitgavenpatroon. Probeer gedurende die maand veel plezier te maken. Er zijn veel dingen die je gratis kan doen, bijvoorbeeld door het park wandelen of een gratis openluchtconcert bezoeken.

Op televisie draaien genoeg leuke films, dus je hoeft je niet te vervelen. Misschien heb je nog een boek of wat tijdschriften liggen die je niet uit hebt gelezen. Verder kun je fietsen, tijd op social media doorbrengen, door het winkelcentrum lopen (niets kopen!), op een bankje voorbijgangers kijken (neem je eigen flesje drinken mee) of gratis in een meertje of beekje zwemmen.

Werk gedurende deze maand vooral met een weekplanning. Het helpt je om je tijd nuttig te besteden, zonder dat je geld uitgeeft. De weekplanning is geschikt voor het hele gezin, of alleen voor jezelf.

5. Gooi reclamefolders direct weg

Tijdens je zuinige maand zul je merken dat het moeilijk is om niet aan verleidingen toe te geven. Gooi reclamefolders die door de brievenbus komen direct weg. Werp er zelfs geen blik op. In je mailbox zul je ook aanbiedingen ontvangen. Klik ze direct weg. De prullenbak in, zodat je er later niet toch naar kijkt.

Moet je tussendoor naar de supermarkt? Maak thuis een lijstje van wat je echt nodig hebt. Wanneer je in de supermarkt staat koop je echt alleen de dingen die op je lijstje staat. Kijk niet naar aanbiedingen en laat je nergens toe verleiden.

Tip: het helpt om in de keuken een boodschappenlijstje op te hangen, of maak gebruik van een boodschappenlijstje notitieblok. Dit is iets waar alle gezinsleden de boodschappen op schrijven en het helpt je bij gericht boodschappen doen.

6. Blijf aan de toekomst denken

Je weet waar je het voor doet: geld overhouden en bewust met je financiën omgaan. Blijf hieraan denken. Focus je ook op de toekomst, want over een paar weken of dagen is de maand alweer voorbij. Dit maakt het makkelijker om die zware dagen te overbruggen.

7. Geef toe wanneer het niet gaat lukken

Komt er iets tussendoor waardoor je toch geld uit moet geven? Bijvoorbeeld omdat je schoolfoto’s van je kinderen moet betalen, het abonnement dat je zo graag wilde nu heel goedkoop is of nog een cadeautje wil kopen? Tja, zo’n zaken horen natuurlijk niet bij een no spend month. Wanneer die uitgaven echt niet kunnen wachten, geef dan toe dat je project mislukt is.

Maak hier geen probleem van, want er komen nog genoeg maanden om het opnieuw te proberen.

Wanneer is de volgende no spend challenge?

Sommige groepen organiseren elk jaar een no spend challenge. Dit is echter geen verplichting en ook geen vaste ‘feestdag’ of een traditie. Je mag altijd zelf bepalen wanneer je met een no spend challenge start. Je doet het voornamelijk voor jezelf en je gezin, niet voor een ander.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.