Heeft jouw man geen geld? Pas op: dit kan de bom onder je relatie zijn. Voordat je het weet hebben jullie de grootste ruzie over geld of schulden. Hoe ga je hiermee om en wat kun je eraan doen? Samen zetten we wat (financiële) zaken op een rij.

Financiële ongelijkheid in een relatie

Vroeger (toen alles beter was) verdiende de man de kost en bleef de vrouw thuis. Dat is tegenwoordig wel anders. De moderne vrouw haalt veel voldoening uit haar werk. Jij vast ook! Maar hoe zit dat met financiële ongelijkheid? Relatie problemen ontstaan vaak hierdoor.

De geëmancipeerde vrouw gaat steeds meer verdienen. Sommige vrouwen verdienen zelfs meer dan hun man of vriend. Deze financiële ongelijkheid levert vooral voor jonge mannen heel wat stress op. Ze balen er ronduit van wanneer hun partner meer verdient. Gelukkig vinden de meeste mannen het stiekem wel prettig: het neemt toch weer wat financiële zorgen weg. Maar ja, wat doe je wanneer jouw man helemaal geen geld heeft?

[do_widget id=text-20]

Ik werk: mijn man heeft geen geld

Daar sta je dan als goed geëmancipeerde vrouw. Je hebt een leuke baan, een goed inkomen en weinig zorgen aan je hoofd. Oh wacht: mijn man heeft geen geld! Hierdoor komen alle vaste lasten bij jou te liggen. Vind je dat een probleem of kun je hiermee leven? Er zijn een aantal situaties waarin dit helemaal geen probleem hoeft te zijn:

  • Jullie hebben bewust voor deze rolverdeling gekozen: jij werkt en hij doet het huishouden en/of zorgt voor de kinderen
  • Hij kan niet werken vanwege een (lichamelijke) beperking maar ontvangt wel een (ziektewet)uitkering
  • Jouw partner is tijdelijk werkloos maar wel hard op zoek naar een nieuwe baan

In bovenstaande drie voorbeelden hebben jullie het (redelijk) goed geregeld. Jij brengt het geld naar huis of jouw partner heeft een uitkering. Dat jouw man geen geld heeft, is vaak tijdelijk of een bewuste keuze. Simpel.

Geen werk en een uitkering

Is jouw man werkloos en ontvangt hij een WW-uitkering? Na twee tot drie jaar (soms korter) stopt de WW-uitkering. Heeft hij dan nog steeds geen werk, dan kunnen jullie in financiële problemen raken. Hebben jullie allebei geen werk dan is het duidelijk: jullie gaan voor een bijstandsuitkering.

Heb jij als vrouw een parttime baan, dan kun je dit aan laten vullen tot een volledig (bijstands)inkomen. Bij een fulltime baan kom je hier meestal niet voor in aanmerking. Was je eerder gewend om van twee inkomens te leven, dan wordt dat nu gehalveerd. Mogelijk hebben jullie wel recht op toeslagen zoals huurtoeslag, zorgtoeslag en kindertoeslagen.

Relatieproblemen door geld of schulden

Schrik niet: 1 op de 3 relaties wordt omwille van financiële problemen verbroken. Dit heeft niet zozeer met de financiën maar meer met de stress te maken. Zelfs de beste relaties blijken hier niet goed tegen bestand. Gelukkig kun je hier wel iets aan doen. Hebben jullie financiële problemen of schulden? Zo wordt jullie relatie beter:

  • Maak het niet groter dan het is

Begin niet elke dag weer over jullie financiële problemen. Dat is er nu eenmaal en het heeft geen zin om hierover te blijven zeuren. Zoek eerder naar concrete oplossingen.

  • Uit je frustraties niet richting je partner

Misschien voel jij je enorm gefrustreerd door jullie schulden. Het heeft echter geen zin om dit op je partner af te reageren: hij voelt namelijk diezelfde frustratie. Neem af en toe wat afstand en praat met een goede vriendin. Je zult merken dat dit veel beter werkt.

  • Begrijp zijn pijn

Mannen kunnen zich enorm schuldig voelen over financiële problemen. Hierdoor vindt hij het moeilijk om erover te praten. Begrijp hoeveel pijn hem dit doet. Geef hem de steun die hij nodig heeft.

  • Schakel hulp in

Misschien wel de beste tip bij financiële problemen of schulden: schakel hulp in. Ga voor een budgetcoach, de Kredietbank of schuldhulpverlening. Weet je niet waar je moet beginnen? Klop dan eerst bij de gemeente aan. Met wat extra hulp komt er meer inzicht in jullie financiële situatie. Dit haalt gelijk wat druk van jullie relatie af.

  • Blijf niet bij hem uit schuldgevoel

Ik wil je natuurlijk niet wegjagen van jouw man, al helemaal niet wanneer je zielsveel van hem houdt. Maar denk je: “mijn man heeft geen geld en hij verandert dit ook niet”? Geeft hij met opzet veel geld uit en weigert hij te werken? Soms moet je voor jezelf kiezen.

Mijn man wil niet werken

Daar komt hij: mijn man heeft geen geld én mijn man wil niet werken. Kijk, dat wordt een heel ander verhaal. De meeste mannen zijn echte bikkels en doen er alles aan om voor hun partner of gezin te zorgen. Gaat dit niet, dan voelen ze zich vaak schuldig. Dan heb je het over een echte man.

Maar je hebt ook van die types die gewoonweg niet willen werken. Die liever de hele dag achter de Playstation of de Wii hangen, de kroeg induiken of een winterslaap houden. Zelfs wanneer het zomer is. Zich niet eens druk maken om de huur/hypotheek, de zorgkosten en de energierekening.

Wat je doet wanneer de man niet wil werken

Wat doe je met een man die niet wil werken? Geloof me: dit heeft al heel wat relatiebreuken of scheidingen veroorzaakt. Waarom wil je partner niet werken? Kijk eerst eens naar de onderliggende oorzaak.

Heeft hij misschien psychische problemen zoals faalangst of is hij niet assertief genoeg? Dan is het belangrijk om hier hulp bij te zoeken. Als zijn vrouw en levenspartner blijf je hem stimuleren en motiveren. Werkt dit niet, dan neem je andere maatregelen.

Via werk.nl vind je hulp bij het vinden van werk. Het UWV en leerwerkloket informeren en adviseren over werk of een leerbaan. Er zijn verschillende mogelijkheden om de kans op werk te vergroten.

Tip: lees het boek ‘Solliciteren via LinkedIn’.

Daarnaast is vrijwilligerswerk altijd goed: je partner doet ervaring op en is wat vaker van huis. Dit levert gelijk een stuk minder stress op. Niet vergeten: werken aan een gezonde relatie doe je samen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.