Bijgewerkt: 27 maart 2023

Wanneer je met vervroegd pensioen of prepensioen gaat dan doe je dit (ruim) voor de AOW gerechtigde leeftijd. Bij het bereiken van de AOW-leeftijd stopt het prepensioen en volgt het ouderdomspensioen.

In veel pensioenregelingen is het mogelijk om eerder te stoppen met werken. Dat lijkt geweldig maar er kleven wel wat nadelen aan dat prepensioen. Je moet rekening houden met een lagere uitkering. In deze blog vind je alle nadelen van vervroegd pensioen op een rij.

Waarom met prepensioen gegaan

De AOW gerechtigde leeftijd komt steeds hoger te liggen. Dit komt omdat de mens steeds ouder wordt en ook langer door kan werken. Door de langere levensverwachting moet de AOW-leeftijd wel naar boven worden bijgesteld, anders kost het te veel geld. Hierdoor zouden er flinke tekorten ontstaan.

In 2023 ligt de AOW-leeftijd op 66 jaar en 10 maanden. Dit wordt in de toekomst verder verhoogd. In 2028 komt dit te liggen op 67 jaar en 10 maanden.

Velen zitten hier niet op te wachten en willen eerder stoppen met werken. Vooral ideaal wanneer je al jarenlang zware lichamelijke arbeid hebt verricht. Daarnaast is het prepensioen een uitkomst voor mensen die een veel oudere partner hebben. Wanneer het leeftijdsverschil vijf jaar of meer bedraagt dan is het fijn om toch samen met pensioen te kunnen gaan.

Nadelen van vervroegd pensioen: dit moet je weten

Zo op het eerste oog lijkt het geweldig om voor prepensioen te kiezen. Al helemaal wanneer je partner een stuk ouder is en jullie hierdoor samen met pensioen gaan. Dit betekent ook samen genieten van uitstapjes, familie, vrienden en andere leuke dingen.

Wanneer je met prepensioen gaat ontvang je nog geen AOW. Dit heeft niet alleen gevolgen voor nu maar ook voor het moment waarop je de AOW-leeftijd bereikt. Hieronder vind je drie nadelen van vervroegd pensioen.

1. Je moet vermogen opbouwen

Je kunt niet zomaar drie of vijf jaar eerder stoppen met werken zonder dat je dit financieel op kunt vangen. Wanneer je met prepensioen gaat ontvang je namelijk nog geen AOW. Je hebt geen recht op het basispensioen en ook niet op het aanvullend pensioen. Je moet dus zorgen dat je op een andere manier inkomsten hebt.

Dit betekent dat je vooraf moet berekenen hoeveel het prepensioen je gaat kosten. Aan de hand hiervan bouw je vermogen op. Wanneer je drie jaar eerder stopt met werken heb je ongeveer 70.000 tot 80.000 euro nodig. Stop je vijf jaar eerder met werken dan heb je een bedrag van 80.000 tot 90.000 euro nodig om tot je pensioen te overbruggen.

2. Je ontvangt straks minder AOW

Nog een nadeel van vervroegd pensioen is dat je geen AOW meer opbouwt. Elk jaar dat je eerder stopt met werken kost tussen de 6 en 8% aan pensioen. Kies je ervoor om vijf jaar eerder met pensioen te gaan dan loop je straks flink wat uitkering mis.

Je moet dus niet alleen vermogen opbouwen voor je prepensioen maar ook wanneer je straks echt met pensioen bent. Hierdoor heb je meer eigen vermogen nodig dan gedacht. Lukt het niet om te sparen? Probeer dan elke maand wat te investeren in aandelen of crypto. Voor velen is dit een goede manier om toch vermogen op te bouwen.

Breng een bezoek aan eToro NL

Beleg in aandelen * grondstoffen * indices * crypto en nog veel meer. Gebruiksvriendelijk platform.

Een andere manier om inkomen te creëren tijdens prepensioen én pensioen is een eigen bedrijfje starten of hier en daar wat bijklussen.

3. Verveling ligt op de loer

Sommige gepensioneerden gevallen in een gat. Ze weten niet hoe ze hun tijd in moeten delen. Heb je al bedacht wat je gaat doen wanneer je met vervroegd pensioen gaat? Wanneer je geen goede tijdsindeling hebt dan kan dit tot stress en verveling leiden. Uiteindelijk kun je zelfs in een depressie terechtkomen, hoe gek dit ook klinkt.

Wanneer je met prepensioen gaat houd je plots enorm veel tijd over. Het is goed om hierover na te denken. Begin dus tijdig met de voorbereiding. Sommige hobby’s kosten veel tijd dus dan zit het wel goed. Maar hoe meer je aan een hobby besteedt, hoe meer het gaat kosten. Zonder inkomen is het lastig om een hobby te betalen.

Wanneer je vervroegd met pensioen gaat breng je ook veel tijd met je partner door. Dat kan vooral in het begin voor stress en ruzie zorgen. Het zal niet de eerste keer zijn dat een relatie juist door dat prepensioen op de klippen loopt. Praat dus over je verwachtingen en stem de wensen zo goed mogelijk op elkaar af.

Extra tip: probeer in je ritme te blijven

De eerste twee jaar dat je met vervroegd pensioen gaat is het goed om in je normale ritme te blijven. Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip op te staan. Moest je vroeger om 6 uur opstaan dan mag je dit best verlaten naar 8 uur. Maar blijf zeker niet dat 13 uur in bed liggen.

Het is ook goed om aan je eigen ontwikkeling te blijven werken. Volg bijvoorbeeld een cursus of opleiding, dit houdt je geest scherp. Zorg er ook voor dat je in contact blijft met vrienden, familie en oud-collega’s.

Als laatste is het belangrijk om goed op je voeding te letten. Wanneer je meer thuis zit ben je geneigd om ongezond en meer te gaan eten. Hierdoor kom je flink in gewicht aan en het is ook nog eens slecht voor je gezondheid. Blijf dus gezond en gevarieerd eten en beweeg regelmatig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.