Wat is een negatief resultaat uit overige werkzaamheden en wat moet je hiermee doen? In dit artikel meer uitleg over inkomsten uit overig werk. Dit moet je namelijk opgeven in je aangifte inkomstenbelasting. De belastingdienst accepteert een negatief resultaat niet altijd. Lees wat je moet doen.

Bestel dit onthullende boek

Uitleg inkomsten uit overig werk

Je hebt inkomsten dat je niet van een werkgever ontvangt. Ook ben je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting. Toch ontvang je inkomsten. Denk hierbij aan beroepen als postbezorger, hulp in de huishouding, tekstschrijver of gastouder. Deze inkomsten vallen (vaak) in de categorie inkomsten uit overig werk.

Verplichtingen bij inkomsten uit overige werkzaamheden

Je moet inkomsten uit overige werkzaamheden bijna altijd opgeven (Belastingdienst). Dit hoeft niet wanneer je een klus voor familie of vrienden doet en waarbij je alleen een onkostenvergoeding ontvangt. In alle andere gevallen geef je de inkomsten door en je belastingaangifte.

Geef je de inkomsten niet door? Wanneer de belastingdienst hierachter komt, kun je een flinke boete verwachten. Bovendien moet je de verschuldigde belasting alsnog betalen.

Je hoeft geen administratie bij te houden. Wel moet je doorgegeven bedragen kunnen verantwoorden. Bijvoorbeeld wanneer je kosten maakt en deze aan de belastingdienst doorgeeft. Bewaar daarom alle aankoopbonnen of facturen goed.

Negatief resultaat uit overige werkzaamheden

Vrijwel altijd heb je positieve inkomsten uit overig werk. Toch kun je te maken krijgen met een negatief resultaat uit overige werkzaamheden. De kosten die je maakt liggen hoger dan de inkomsten die je ontvangt. Daarom is het resultaat negatief. Hoe gaat de belastingdienst hiermee om?

Geen negatief resultaat vermelden

De belastingdienst zit niet te wachten op een negatief resultaat uit werkzaamheden. Waarschijnlijk is dit geen goede bron van inkomsten of ben je actief in de hobbymatige sfeer. Het negatief resultaat inclusief bijbehorende kosten hoef je niet op te geven middels de belastingaangifte.

Negatief resultaat en ondernemer worden

Je werkzaamheden groeien. Misschien denk je erover om je in te schrijven als ondernemer. Lukt dit wanneer je een negatief resultaat hebt? Je mag je natuurlijk inschrijven bij de KVK (Kamer van Koophandel). Het is ook heel normaal dat je als ondernemer de eerste 2 jaar verlies draait. In het derde jaar moet je echter op winst uitkomen. Is dit niet het geval, dan doe je iets niet goed.

De belastingdienst houdt rekening met de eerste jaren van een onderneming. Hierdoor mag je resultaat negatief uitvallen. De belastingdienst beschouwt je dan nog niet als ondernemer maar beoordeelt jouw inkomsten als resultaat uit overige werkzaamheden. Pas wanneer je winst maakt, word je door de belastingdienst als ondernemer gezien.

Verlies uit onderneming

Iets ander dan een negatief resultaat uit overige werkzaamheden is verlies uit onderneming. Het verlies uit de onderneming valt in box 1 (werk en woning). Dit verlies moet je verrekenen. Belangrijk om te weten: het verlies uit onderneming kan nooit hoger zijn dan het totaal aan verlies uit werk en woning (box 1). Heb je bijvoorbeeld €3000 aan inkomsten maar bedraagt het verlies uit onderneming €10.000? Dan is het totaal verlies uit werk en woning:

€3000 – €10.000 = – €7000.

Je staat dan op een verlies van €7000 en niet €10.000. Verlies uit onderneming kun je niet verrekenen met positieve resultaten uit box 2 en box 3. Je mag dit verlies wel verrekenen met winsten uit voorgaande ondernemersjaren.

Recht op zelfstandigenaftrek

Ondernemers (zzp’ers) hebben recht op de zelfstandigenaftrek. Dit is een extra aftrekpost van €7280 (2019). Hierdoor betaal je als ondernemer minder inkomstenbelasting. Om gebruik te maken van de zelfstandigenaftrek, moet je aan de volgende twee voorwaarden voldoen:

  • Je bent ondernemer
  • Je voldoet uit het urencriterium (minimaal 1225 uren per jaar besteden aan de onderneming)

Hoe zit het met verlies uit onderneming en zelfstandigenaftrek? Vroeger was de zelfstandigenaftrek afhankelijk van de winst die je maakte. Vanaf 2012 gaat het hier om een vast bedrag.

Maak je verlies? Wanneer de winst lager is dan de zelfstandigenaftrek, kun je deze slechts gedeeltelijk of helemaal niet benutten.

Voorbeeld: je hebt een winst van €2000. Dan bedraagt de zelfstandigenaftrek maximaal €2000. Heb je verlies uit onderneming? Dan vervalt het recht op zelfstandigenaftrek. Zo simpel is het.

Belastingaangifte: inkomstenbelasting

Moet je inkomstenbelasting betalen, dan ben je ook verplicht om hier aangifte van te doen. Hoe zit het eigenlijk met een negatief resultaat uit overige werkzaamheden? Valt het inkomen in de hobbymatige sfeer of heb je een familielid geholpen? Dan hoef je dit waarschijnlijk niet op te geven. Verwacht je winst te behalen, ook al is het in de toekomst? Dan moet je dit wel opgeven.

Het is vaak een grijs gebied waarin niemand een duidelijk antwoord op heeft. Vul je een negatief resultaat of negatieve winst in, dan kan een belastinginspecteur dit controleren. Houd er rekening mee dat je waarschijnlijk de fiscus over de vloer krijgt, vooral als je ondernemer bent. Heb je nog vragen over het invullen van de belastingaangifte, neem dan altijd contact met een belastingadviseur of accountant op. Deze kunnen jou hier zeker meer over vertellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.