Bijgewerkt: 29 maart 2023

Geld verdienen met oude domeinnamen

Een domeinnaam is het adres van een website op het internet. Het is de naam die mensen intypen in hun browser om naar jouw website te gaan. Sommige domeinnamen zijn echter al jaren niet meer in gebruik. Dit kan komen doordat de eigenaar gestopt is met de website, failliet is gegaan, of de website gewoon niet meer nodig heeft. Maar wat kun je eigenlijk doen met oude domeinnamen? In deze blog laat ik je de mogelijkheden zien.

Waarom zou je oude domeinnamen willen kopen?

Er zijn verschillende redenen waarom je een oude domeinnaam zou willen kopen. Ten eerste kan het zijn dat je een nieuw bedrijf start en graag een domeinnaam wilt hebben die al een bepaalde geschiedenis heeft. Zo’n domeinnaam kan namelijk al bekend zijn bij het publiek. Dit draagt weer bij aan de naamsbekendheid van jouw nieuwe bedrijf.

Een andere reden is om meer verkeer naar je website te krijgen. Oude domeinnamen kunnen namelijk een hoge ranking hebben in de zoekmachines. Vaak omdat ze al lang bestaan en misschien al veel backlinks hebben. Als je zo’n domeinnaam overneemt en er een nieuwe website op zet, profiteer je van de bestaande autoriteit van de domeinnaam. Hiermee verhoog je het aantal mogelijk bezoekers naar je website.

Oude domeinnamen kopen en verkopen

Het kopen van een oude domeinnaam is een slimme investering als je deze wilt doorverkopen. Hiervoor moet je wel een geïnteresseerde partij vinden. Ook blijkt niet makkelijk te zijn om oude domeinnamen te kopen. Er zijn veel kapers op de kust.

 Er zijn verschillende manieren om een oude domeinnaam te kopen. Het proces kan soms langdurig en complex zijn. Hieronder worden de verschillende stappen om een oude domeinnaam te kopen.

Stap 1: Zoek naar de gewenste domeinnaam

De eerste stap bij het kopen van een oude domeinnaam is bedenken welke domeinnaam je wilt kopen. Dit kan een domeinnaam zijn die al een tijdje niet meer wordt gebruikt. Of een domeinnaam die al in gebruik is maar waarvan de eigenaar bereid is om deze te verkopen.

Het is belangrijk om de gewenste domeinnaam zorgvuldig te bekijken. De waarde hiervan is van verschillende factoren. Dit zijn onder andere de relevantie van de naam voor je bedrijf, de autoriteit van de domeinnaam en de historie van de domeinnaam.

Stap 2: Bekijk de geschiedenis van de URL

Het is handig om te weten wat er vroeger op het domein heeft gestaan. Maak hierbij gebruik van Archive.org. Wanneer je ziet dat er twijfelachtige activiteiten op de website hebben plaatsgevonden, dan moet je deze zeker niet kopen. Een negatieve historie is slecht voor je eigen naamsbekendheid en werkt negatief op je organische ranking door.

Stap 3: Identificeer de eigenaar van de domeinnaam

Als je eenmaal de gewenste domeinnaam hebt gevonden, moet je de eigenaar van de domeinnaam te identificeren. Is de domeinnaam verlopen dan regel je de aankoop via een hostingbedrijf. Er zijn ook partijen die oude domeinen opkopen en vervolgens via een veiling te koop aanbieden. Populaire sites die dit doen zijn bijvoorbeeld Sedo, GoDaddy Auctions en NameJet.

Het kan natuurlijk ook dat het domein nog in gebruik is. Maar dat er geen contactgegevens op de website staan. Gelukkig zijn er verschillende tools die je hierbij helpen. Zoals WHOIS, die helpen bij het identificeren van de eigenaar van een domeinnaam.

Stap 4: Bepaal de waarde van de domeinnaam

Voordat je contact opneemt met de eigenaar moet je eerst weten wat de domeinnaam ongeveer waard is. Dit doe je door naar vergelijkbare domeinnamen te kijken die in het verleden verkocht zijn. Maak ook gebruik van een domein waarderingstool. Bijvoorbeeld Estibot en GoDaddy.

Bedenk echter dat een tool nooit de exacte waarde weer kan geven. Het maakt namelijk ook verschil of er een actieve website op het domein staat, of dat het alleen om de domeinnaam zelf gaat. Wanneer er een actieve website aanwezig is dan wordt de waarde bepaald aan de hand van de jaaromzet.

Het vaststellen van de waarde van een actieve website is niet zo moeilijk. Vraag naar de jaaromzet of maak hier een inschatting van. De waarde van een website is gelijk aan eenmaal de jaaromzet. Voor kleine websites bedraagt dit iets minder, terwijl grotere websites een hogere waarde hebben.

Stap 5: Neem contact op met de eigenaar

Contacteer de verkoper van de domeinnaam. Indien de domeinnaam wordt verkocht via een veiling, kun je direct een bod uitbrengen. Zo niet, dan moet je contact opnemen met de eigenaar en onderhandelen over de prijs.

Hierbij is het handig wanneer je al iets over de waarde weet. Dat maakt je sterker in de onderhandelingen. Maak ook duidelijk waarom je vindt dat de prijs te hoog is. Vraagt de eigenaar een lagere prijs dan je in gedachten had? Niks over zeggen en direct accepteren.

Stap 6: Duidelijke afspraken maken

Kom je tot een overeenkomst? Maak dan duidelijke afspraken met de verkoper. Leg deze afspraken in een schriftelijke overeenkomst vast. Zo kan er later nooit gezeur over komen.

Stap 7: Betaal voor de domeinnaam

Wanneer je de domeinnaam via een veilingsite koopt dan betaal je via een van de verschillende betaalopties. Koop je een oude domeinnaam via een hostingbedrijf dan heb je ook verschillende betaalopties. Maar wanneer je de domeinnaam van een bedrijf of particulier koopt moet je vaak zelf het geld overmaken.

Houd eventueel rekening met btw die in rekening wordt gebracht. Ben je ondernemer dan kun je deze btw weer bij de voorbelasting aftrekken.

Stap 8: Transfer de domeinnaam

Zorg dat de gekochte domeinnaam naar je eigen domeinnaamregistrar wordt getransporteerd. Configureer de domeinnaaminstellingen zoals je dat wenst.

Geld verdienen met oude domeinnamen

Misschien heb je in gedachte om geld te verdienen met oude domeinnamen. Dat is zeker mogelijk! Hieronder laat ik je enkele van de meest voorkomende methoden zien.

Domeinnaamveilingen: Verkoop je oude domeinnamen op domeinnaamveilingen zoals Sedo, GoDaddy Auctions en NameJet. U kunt je domeinnamen hier aanbieden en de hoogste bieder koopt de domeinnaam.

Domeinnaammakelaars: Huur een domeinnaammakelaar en om je oude domeinnamen te verkopen. De makelaar bepaalt de waarde van de domeinnaam bepalen, brengt de domeinnaam op de markt en onderhandelt over de verkoopprijs.

Parkeren van domeinnamen: Het parkeren van domeinnamen houdt in dat je advertenties op de domeinnaampagina plaatst en een deel van de advertentie-inkomsten ontvangt. Dit gebeurt telkens wanneer er op een advertentie wordt geklikt. Dit is vooral nuttig als de domeinnaam een hoge verkeerswaarde heeft.

Domeinnaamleasing: Je kunt je domeinnaam verhuren aan een bedrijf of individu voor een bepaalde periode en hier een vergoeding ontvangen. Dit is een goede optie zijn als je een waardevolle domeinnaam hebt die je niet wilt verkopen.

Verkoop van domeinnamen: De laatste optie is oude domeinnamen kopen en deze vervolgens weer doorverkopen. Dit doe je via adverteren, sociale media of een platform. Maar je kunt ook rechtstreeks met een geïnteresseerde contact opnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.