Een recessie 2020 is op komst. Dit zal zich ook in 2021 doortrekken. Door de coronacrisis mogen we een hogere werkeloosheid dan tijdens de financiële crisis van 2008 verwachten. Tenminste, dat is wat economen voorspellen. Wat staat ons tijdens de recessie van 2020/ 2021 nog meer te wachten?

Dit is een recessie

Bij een recessie vindt er een terugval van de economische groei plaats. Hierbij daalt het nationaal inkomen van een land. Je kunt echter pas van een recessie spreken wanneer de groei van het bruto nationaal product gedurende minimaal twee kwartalen negatief is.

Gevolgen van een recessie (2020 en 2021)

Een recessie heeft altijd gevolgen. Wanneer een recessie lang aanhoudt ontstaat er een (financiële of economische) crisis. Het is dus niet zo dat een recessie ook direct een economische crisis betekent.

In november 2019 werd al de verwachting uitgesproken dat Nederland aan het begin van 2021 in een recessie belandt. Door de coronacrisis, die sinds februari 2020 invloed heeft op Europa, ontstaat de recessie al in 2020. De recessie 2020 zal ook groter uitvallen en sneller verlopen dan verwacht.

Een grote economische terugval in 2020

Het uitbreken van het coronavirus dat de ziekte COVID-2019 veroorzaakt heeft ernstige gevolgen. De recessie 2020 is een feit. De verwachtingen over de gevolgen hiervan lopen erg uiteen. De Rabobank verwacht dat de Nederlandse economie zal krimpen (-0,2%). Je moet je echter bedenken dat veel bedrijven niet meer draaien. Werknemers moeten thuiswerken of er is helemaal geen werk meer voor ze.

Vooral zzp’ers hebben het zwaar. Het is maar de vraag of ze er na de coronacrisis weer bovenop komen. De verwachting is dat de werkloosheid flink zal stijgen. Volgens sommigen komt de werkloosheid boven de cijfers van de financiële crisis van 2008 uit. Dit is een enorme economische terugval.

Centraal plan Bureau voorspelt recessie 2020

Op 26 maart 2020 heeft het Centraal Planbureau (CPB) een voorspelling gemaakt van de recessie 2020. In het meest gunstige geval zal het bruto binnenlands product in 2020 met 1,2% krimpen. We moeten ons echter ook voorbereiden op een krimp van maar liefst 7,7%. In 2021 gaat hier nog eens 2,7% vanaf. Dit betekent dus niet alleen een recessie 2020 maar ook een recessie 2021. Overigens zijn we er in Nederland niet zo heel slecht aan toe: de Britse economie zal met 10% krimpen en de Chinese een economie met maar liefst 40%.

De werkloosheid in Nederland kan tijdens de recessie 2020/2021 oplopen tot 9,4% van de beroepsbevolking. Dit is de hoogste werkloosheid sinds 2008. Alleen in 1935 was de werkloosheid veel hoger: 19,4% van de beroepsbevolking.

Toch zal deze recessie niet heel lang aanhouden en vanaf 2021 alweer (wat) herstellen.

Recessie 2020 overleven

Kunnen we een mogelijke recessie 2020 voorkomen? Nee, het zat al in de verwachting dat we in 2021 een recessie meegingen maken. De recessie 2020 komt eerder dan verwacht. Afwenden gaat niet meer, zoveel mogelijk beperken kan wel.

De overheid heeft diverse steunmaatregelen in het leven geroepen. Deze steunmaatregelen moeten bedrijven overeind houden. Hierbij is het belangrijk dat werknemers zoveel mogelijk in dienst blijven. Helaas is dit niet voor iedereen mogelijk en zullen er toch bedrijven failliet gaan (omvallen) of staan werknemers op straat.

Daarom hieronder wat tips om de recessie 2020 te overleven.

Tips voor bedrijven – recessie 2020

Voor bedrijven is het belangrijk om gebruik te maken van de steunmaatregelen. Zo krijgen bedrijven 90% van de loonkosten vergoed. Voorwaarde is wel dat er geen ontslagen vallen. Daarnaast is het goed om te kijken naar de mogelijkheid tot thuiswerken. Wanneer personeel aan het werk kan blijft de motivatie ook aanwezig. Iedereen weet: gemotiveerd personeel presteert beter.

Hoe zit het met opdrachtgevers/klanten? Door de recessie 2020 zullen een aantal opdrachtgevers of klanten wegvallen. Minder werk betekent concurrerende prijzen. Dit zie je altijd tijdens een recessie en hierna een economische crisis gebeuren. Het is goed om alvast kritisch naar de tarieven of prijzen te kijken, vooral voor bedrijven die zich in een niet vitale sector bevinden.

Zzp’ers – recessie 2020 overleven

Nederland telt meer dan 1 miljoen zzp’ers. Dat is maar liefst 11,5% van de werkende bevolking! Je kunt je voorstellen dat zzp’ers het tijdens de recessie 2020 en recessie 2021 het zwaarst van allemaal hebben. Het is de kleine zelfstandige ondernemer die de eerste klappen opvangt. Overleef je deze recessie?

Op tijd anticiperen. Houd rekening met toekomstige ontwikkelingen. De recessie 2020 is vrijwel zeker een feit. Dit betekent minder opdrachtgevers of klanten en concurrerende prijzen. Probeer hier tijdig op in te springen. Vooral voor kleine bedrijven is het belangrijk om online goed zichtbaar te zijn. De meeste klanten of opdrachtgevers komen namelijk via het internet binnen. Een SEO tekstschrijver helpt bij de online zichtbaarheid van de zzp’er. Maar wacht je niet te lang mee, want concurrenten die dit ook doen blijven je altijd een stap voor.

Naar de SEO tekstschrijver

Recessie 2020 overleven voor werknemers

De werkeloosheid zal groeien, helaas maar waar. In het vierde kwartaal van 2019 had bijna 7 op de 10 Nederlanders betaald werk. Het gaat hier om de werkzame beroepsbevolking (15-75 jaar). Zo zagen de cijfers ervan de afgelopen jaren uit:

  • vierde kwartaal 2019: 9 miljoen werkenden
  • vierde kwartaal 2018: 8,8 miljoen werkenden
  • vierde kwartaal 2017: 8,6 miljoen werkenden
  • vierde kwartaal 2010: 8,2 miljoen werkenden

Bedenk dat in het vierde kwartaal van 2010 de werkloosheid redelijk hoog was als gevolg van de kredietcrisis. Het werkloosheidspercentage lag toen op 5,6% (beroepsbevolking). In februari 2020 lag het werkloosheidspercentage op 2,9%. Kun jij je voorstellen dat dit percentage de komende tijd boven de 5,6% gaat uitkomen? Dit betekent dat er meer dan 450.000 banen in Nederland verloren gaan.

Hoe overleef je de recessie 2020? Bij een hoge werkloosheid is het lastig om een nieuwe baan te vinden. Probeer jezelf bij te scholen zodat je voldoende kennis in huis hebt. In tijden van hoge werkloosheid nemen bedrijven liever mensen met veel kennis en ervaring aan.

Lange stilstand betekent grote economische schade

Ondanks dat we een recessie 2020 en recessie 2021 mogen verwachten kan dit wel beperkt worden. Een lange stilstand van het bedrijfsleven betekent namelijk een grotere economische schade. Daarom is het zo belangrijk om de virusuitbraak zo snel mogelijk onder controle te houden. Verwacht wordt dat deze in het tweede kwartaal van 2020 onder controle is. Wanneer dit langer duurt zijn de gevolgen niet te overzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.