Bijgewerkt: 27 maart 2023

Je koopt een recreatiewoning voor eigen gebruik of om te verhuren. Is een recreatiewoning kopen verstandig? Dit ligt er helemaal aan wat en waar je iets koopt, maar ook wat het idee hierachter is. Ontdek waar je rekening mee moet houden: alle do’s and dont’s op een rij.

Recreatiewoning – bungalow – chalet

Onder een recreatiewoning vallen verschillende type vakantiewoningen:

  • Stacaravan
  • Appartement
  • Bungalow
  • Chalet
  • Blokhut
  • Villa

Dit zijn de meest voorkomende vakantiewoningen of recreatiewoningen. Een eigen recreatiewoning heeft zijn voor- en nadelen. Misschien wil je de woning gaan verhuren. Dit levert jou extra inkomsten op, maar ook dit heeft weer zijn voor – en nadelen.

Is een recreatiewoning kopen verstandig?

Ga je graag en regelmatig op vakantie, dan lijkt een eigen recreatiewoning zeer interessant. Is een recreatiewoning kopen verstandig? Zie het als een investering in jezelf, je gezin maar ook in de toekomst. Jullie hebben je eigen vakantieplekje waar je even helemaal tot rust komt. Aan de andere kant kun je het ook als een financiële investering zien. Helaas levert dit niet altijd het gewenste resultaat op. Wat je ook doet, hieronder de belangrijkste do’s and dont’s.

Do: kopen omdat het je favoriete locatie is

Zie je een leuk vakantiehuisje op jouw favoriete locatie te koop staan? Is het jouw bedoeling om hier zelf vakantie te vieren? Dan moet je de recreatiewoning zeker kopen. Doe dit echter niet wanneer je inkomsten uit verhuur wil halen. In dit geval kies je liever voor een populaire en toeristische locatie. Dan weet je tenminste zeker dat jouw stacaravan of bungalow ook echt verhuurd wordt.

Don’t: de woning niet onderhouden

Recreatiewoningen vragen meer onderhoud dan normale woonhuizen. Dit komt omdat een vakantiehuisje al snel gedateerd raakt, maar soms ook erg uitgeleefd raken. Heb je geen zin in regelmatig onderhoud? Schaf dan liever geen recreatiewoning aan, maar huur lekker een huisje of hotel. Dan heb je nergens omkijken naar.

Do: meerdere malen per jaar op vakantie

Ga je zeker 3 keer per jaar of nog vaker op vakantie? Dan kan een recreatiewoning je veel geld besparen. Je investeert eenmalig in het vakantiehuis en hoeft het alleen nog maar te onderhouden. Jouw vakantieadres is altijd beschikbaar. Ook ideaal wanneer je regelmatig voor werk wegmoet, en hierbij in de recreatiewoning verblijft. Ga je maar één keer per jaar op vakantie en verhuur je de vakantiewoning niet, dan is het een te dure aanschaf. Een recreatiewoning kopen is dan niet zo verstandig.

Don’t: geen rekening houden met erfpacht en gemeentelijke belastingen

Veel vakantiewoningen staan niet op eigen grond. Staat het chalet of de bungalow op de grond van de eigenaar van het park, dan moet je erfpacht betalen. Hiermee huur je de onderliggende grond. Dit betekent dat je ook niet zomaar met de grond kan doen wat jij wilt. Houd daarnaast ook rekening met gemeentelijke belastingen. Heb je het geld niet voor erfpacht en gemeentelijke belastingen? Misschien is een eigen vakantiewoning toch niks voor jou.

Do: je eigen inrichting

Huur je een vakantiewoning, dan moet je het doen met de inrichting van de eigenaar. Een eigen recreatiewoning richt jij helemaal naar jouw eigen smaak in. Dat is pas een lekker gevoel!

Woonartikelen (accessoires) bestel je gewoon online. Bekijk het woonassortiment.

Don’t: je rijk rekenen

In een vakantiehuisje investeren? Dit levert niet altijd het gewenste rendement op. Ten eerste moet je maar zien dat je het verhuurt krijgt. Verhuur je via het recreatiepark, dan komen hier veel kosten bij kijken. Houd ook rekening met onderhoudskosten, een gedateerde vakantiewoning stijgt echt niet in waarde. Reken jij jezelf rijk met investeren in vakantiehuisjes, dan moet je van goeden huize komen. Alleen de beste investeerders behalen flinke rendementen.

Do: je vakantiewoning verhuren

Is een recreatiewoning kopen verstandig wanneer je deze verhuurt? Jazeker, maar alleen als je weet waar je mee bezig bent (zie hierboven). Afhankelijk van je situatie hoef je geen belasting over de huurinkomsten te betalen. Wel geef je de vakantiewoning in box 3 op. Hierover betaal je vermogensbelasting.

Enkele tips bij aankoop van een recreatiewoning

Koop niet zomaar de eerste de beste recreatiewoning. Kijk goed naar de locatie, het type huisje, voor hoeveel personen en de staat van onderhoud. Al deze dingen samen bepalen de uiteindelijke koopprijs. Kijk ook eens naar vergelijkbare recreatiewoningen in de omgeving: hoe zien deze eruit en wat is hier de vraagprijs van? Let ook goed op eventueel erfpacht of regels van het park. Zijn huisdieren niet toegestaan en heb je een hond, dan past dit vakantiehuisje zeker niet bij jou.

Hoe zit het met financiering van de recreatiewoning? Betaal je dit van spaargeld, beleggingen, een tweede hypotheek of ga je geld lenen? Ga je voor een geldlening, kies dan bij voorkeur voor een persoonlijke lening. Hierbij leen je eenmalig tegen een vaste rente en looptijd. De rente van de persoonlijke lening is ook nog eens het laagst (vergelijkbaar met het doorlopend krediet).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.