Bijgewerkt: 27 maart 2023

Voor de alimentatieberekening hou je rekening met redelijke woonlasten. Bij kinderalimentatie spelen de Nibud tabellen een rol (hoeveel kost een kind). Uiteindelijk ontstaat er een draagkrachtformule. Allemaal leuk en aardig, maar waar moet je met betrekking tot de woonlasten nu precies rekening mee houden? Daar geef ik vandaag antwoord op.

Alimentatieberekening: kinderalimentatie en partneralimentatie

Scheiden is (soms) lijden, vooral wanneer het op alimentatie aankomt. Degene met het hoogste inkomen mag alimentatie aan de ander betalen. Er is een duidelijk verschil tussen kinderalimentatie en partneralimentatie. Kinderalimentatie geldt alleen bij de aanwezigheid van minderjarige kinderen, mits deze ‘bij de relatie’ horen (dus geen stiefkinderen of pleegkinderen). Partneralimentatie geldt bij een verbroken huwelijk of geregistreerd partnerschap, maar soms ook bij een samenlevingscontract.

Kinderalimentatie gaat altijd voor partneralimentatie. Blijft er na de alimentatieberekening voor kinderalimentatie geen draagkracht meer over voor partneralimentatie, dan komt deze te vervallen.

Officieel laten berekenen

Ex-partners mogen onderling afspraken maken over de alimentatie. In geval van echtscheiding zal de advocaat hier vaak aan te pas komen. Deze maakt een alimentatieberekening. Voor de ontvangende partij is het altijd beter om alimentatie afspraken vast te laten leggen. Bij betalingsproblemen kan deze het LBIO inschakelen, maar alleen wanneer er een uitspraak van de rechtbank over de alimentatie aanwezig is.

Redelijke woonlasten alimentatie

De hoogte van de alimentatie wordt niet zomaar klakkeloos bepaald. Het is belangrijk rekening te houden met de levensstandaard tijdens het huwelijk (een relatie), behoefte van het kind of ex-partner en de inkomens van beide partijen.

Voor de betalende partij spelen de redelijke woonlasten een belangrijke rol. Dit bepaalt namelijk wat de draagkrachtig is, en hiermee de hoogte van de alimentatie Wat zijn eigenlijk redelijke woonlasten?

Er wordt eigenlijk niet echt naar de werkelijke woonlast gekeken. De woonlast bedraagt 30% van het netto inkomen. Het maakt hierbij niet uit of de werkelijke woonlasten hoger of lager liggen Alleen in bepaalde situaties geldt een uitzondering, bijvoorbeeld bij een moeilijk verkoopbaar woning.

Afwijken van redelijke woonlasten

Soms wil de rechter nog weleens afwijken van de redelijke woonlasten. Alimentatie kan hierdoor een stuk lager of hoger uitvallen. Dit gebeurt vaker wanneer de betalende partij gaat samenwonen, waarbij de ontvangende partij een herberekening van de alimentatie aanvraagt. Door het samenwonen kan de alimentatieplichtige (betalende partij) namelijk de woonlasten met zijn nieuwe partner delen. Dit verhoogt de draagkracht en hiermee ook de alimentatie. Eerlijk? Niet altijd, daarom wordt er vanaf 2013 geen rekening meer gehouden met samenwonen.

Overzicht van de woonlasten

Wat verstaan rechters of advocaten onder woonlasten? Dit zijn alle kosten die een woning met zich meebrengt. Je kunt rekening houden met de volgende zaken:

  • Hypotheek of huur
  • Eventuele servicekosten
  • Onroerende zaakbelasting
  • Gas, water en licht
  • Verzekeringen
  • Reservering voor onderhoud aan de woning

Daarnaast wordt er ook rekening gehouden met de volgende financiële lasten:

  • Zorgverzekering
  • Schulden (aflossing)

Al deze lasten zijn verpakt in de algemene woonlasten en bedragen 30% van het netto besteedbaar inkomen. Wist je dat het netto besteedbaar inkomen uit je maandsalaris, vakantiegeld en eventuele 13e maand bestaat? Dat moet je er nog even bijrekenen.

Alimentatie afkopen

Misschien heb je wel eens van het afkopen van alimentatie gehoord. Hiermee betaal je in één keer de gehele alimentatiesom. Dit is alleen bij partneralimentatie mogelijk, kinderalimentatie kun je dus niet afkopen!

Is het wel verstandig om partneralimentatie af te kopen? Niet altijd. Wanneer er iets aan de situatie verandert kan de partneralimentatie komen te vervallen. Wanneer de ontvangende partij gaat samenwonen, hoeft de ex namelijk geen alimentatie meer te betalen. Bij afkoop is deze periode dan al betaald, terwijl dat achteraf niet nodig was. Het terugvorderen van betaalde partneralimentatie is niet mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.