Bijgewerkt: 27 maart 2023

Slaap je in de zomermaanden slecht door de warmte? Lees de tips tegen warmte in bed. GeldKip zoekt altijd naar goedkope oplossingen. Zo hoef je geen dure airco aan te schaffen om toch goed te slapen.

Beter slapen met warm weer

Waarom slaap je slecht wanneer het warm weer is? Dit heeft een hele duidelijke reden. Het lichaam valt in slaap door iets af te koelen. De ideale omgevingstemperatuur om in te slapen ligt rond de 18 graden. In de zomermaanden is het op de slaapkamer vaak een stuk warmer. Dit verklaart waarom je moeilijk inslaapt of ’s nachts vaak wakker wordt.

Wil je beter slapen met warm weer, dan moet je ervoor zorgen dat de omgevingstemperatuur lager wordt. Je kunt er ook voor zorgen dat je lichaam afkoelt. Hieronder 7 tips tegen warmte in bed.

1. Op het juiste moment het raam openzetten

Is het buiten erg warm, laat de ramen overdag dan dicht. Hiermee houd je de warmte buiten. Pas in de nacht of de vroege ochtend zet je het raam open. Dit is afhankelijk van het gebied waar je woont. In landelijke gebieden koelt het ’s nachts goed af. Woon je midden in het centrum, zet dan het raam tussen 6 uur en 10 uur ’s morgens open. Dit is het koelste moment van de dag.

2. Verkoelend kussen

Een van de beste tips tegen warmte in bed is het verkoelend kussen. Dit product zorgt zeker voor een rustgevende nacht. Bovendien verminder je klachten als hoofdpijn of migraine. Het Innovagoods hervulbaar verkoelend kussen ontvangt goede beoordelingen en kost nog geen €18.

Bekijk het Innovagoods verkoelend kussen

3. Je eigen budget airco maken

Nog een goedkope oplossing om koel te slapen: je eigen low-budget airco maken. Dit heb je nodig:

  • Een ventilator
  • 3 – 5 plastic flessen

Plaats de ventilator in de slaapkamer. Vul de plastic flessen met water en vries deze in. De gevulde flessen niet helemaal vullen: laat ongeveer een 1 – 2cm ruimte in de fles over. Zo kunnen ze niet kapot vriezen. Plaats de bevroren flessen voor de ventilator. Zorg voor een opvangbak die de condens opvangt. Zet de ventilator aan: deze blaast over de bevroren flessen. Eerder koelt de ruimte af.

Bekijk de best verkochte ventilatoren

4. Slaap met een koelelement

In de winter liggen veel mensen met een warmwaterkruik in bed. Waarom zou je in de zomer geen koelelement mee naar bed nemen? Wikkel een koelelement in een handdoek of een speciale hoes. Houd dit tegen je nek aan: hier koel je lekker van af.

Koop online een koelelement

Extra tip: bestel een koelelement die je ook voor de koelbox kunt gebruiken. Zo heb je altijd koelelementen in huis.

5. Blaas de warme lucht naar buiten

Warme lucht stijgt op, dat is een feit. Blaas met een ventilator de warme lucht van de slaapkamer naar de gang toe. Zet op de gang het luik van de vliering/ zolder open. Plaats een extra ventilator op zolder, die de warme lucht via het zolderraam naar buiten blaast. Heb je geen zolder of vliering? Zet de ventilator tegenover het raam en blaas zo de warme lucht door het openstaande raam naar buiten toe. Laat hierbij goed op de buitentemperatuur. Is het buiten warmer dan binnen, laat dan de ramen juist dicht.

6. Verkoelend matras

Je hoeft geen matras met koelelementen te kopen, maar je kunt wel voor een verkoelend matras zorgen. Toe aan een nieuw matras? Laat materialen als rubber, polyether en latex links liggen. Deze materialen zijn veel te warm! Een verkoelend matras met goede ventilatie is van koudschuim of traagschuim.

7. Dun laken en voeten onder de dekens vandaan

Leg tijdens de warmen zomermaanden geen dik dekbed op je bed. Slaap onder een dun laken of haal het dekbed uit de dekbedhoes. Nog een tip: je lichaam koelt via de voeten af. Steek een of beide voeten onder de deken of het laken vandaan. Dit geldt ook voor je hoofd: laat deze zo vrij mogelijk. Trek dus geen dekens over het hoofd.

Hier moet je ook op letten

Tijdens warme dagen verlies je veel vocht. Het is belangrijk om minimaal 1,5 liter water per dag te drinken. Zweet je veel, verhoog dit dan naar 2 tot 2,5 liter water. Zet altijd een flesje water op je nachtkastje. Zo hoef je ’s nachts niet eruit en kun je toch even bijtanken. Drink je te weinig? Dan krijg je mogelijk last van hoofdpijn en een verminderde concentratie.

Toch een airco aanschaffen

Kun je de hitte moeilijk verdragen? Een airco is een goede oplossing. Nadeel van een airco is dat het veel energie vraagt. Ook is dit niet altijd goed voor de luchtwegen. Aan de andere kant slaap je dankzij een airco een stuk beter. Hierdoor voel jij je overdag fitter en presteer je beter. Een airco is ook voor overdag handig, vooral wanneer je zeer slecht tegen warmte kunt.

Je hebt de keuze uit een mobiele airco of vaste airconditioning. De mobiele airco is verplaatsbaar. Handig wanneer je deze regelmatig in andere ruimtes gebruikt. De vaste airconditioning is een stuk krachtiger, hoewel dit ook van het model afhangt.

Bekijk de best verkochte airco’s

Tip: ga niet voor de allergoedkoopste airco. Kijk vooral naar de maximale koelcapaciteit. Een airconditioning moet geschikt zijn voor de ruimte waarin je hem plaatst. Vergelijk verschillende airco’s met elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.