Bijgewerkt: 27 maart 2023

Tijdens de warme zomermaanden kan de temperatuur op zolder aardig oplopen. De zolder koel houden is vooral belangrijk wanneer je hier een slaapkamer of werkkamer hebt. Wat te doen tegen warmte op zolder? Ontvang 5 tips en ga zelf aan de slag.

[do_widget id=custom_html-5]

Temperatuur op zolder

Tijdens een hittegolf bedraagt de buitentemperatuur 30 graden of meer. Wie binnenshuis de zon weert houdt het hier iets koeler: vaak tussen de 24 en 28 graden. Met een ventilator is het goed te doen, maar hoe zit het met de temperatuur op zolder? Hier loopt de temperatuur veel te hoog op. Zo kan de zolder een temperatuur van 30 graden of meer bereiken! Dit is natuurlijk veel te warm wanneer je hier moeten werken, hobbyen of slapen.

Zolder koel houden: 5 tips

Hoe krijg je het koud in huis of wat te doen tegen warmte op zolder? Met een aantal slimme aanpassingen kun je de zolder koel houden. De ene aanpassing kost je bijna niets, terwijl de ander om een investering vraagt. Lees de vijf belangrijkste tips en ga zelf aan de slag.

1. De zon buiten houden met raambekleding

Zorg dat de zon niet binnen kan. Dit geldt niet alleen voor zolderkamers maar voor de hele woning. Heb je een dakkapel? Kies dan voor rolgordijnen, gewone gordijnen of rolluiken. Voor een schuin dakraam ben je aangewezen op rolgordijnen. Kies altijd voor een isolerend of verduisterend rolgordijn. Deze rolgordijnen weren het zonlicht, waardoor het niet teveel opwarmt.

Bekijk verduisterende rolgordijnen voor het dakraam

2. Voldoende ventileren

Laat het dakraam op het heetst van de dag dicht: zo blijft de warmte buiten. Zodra het buiten afkoelt zet je het dakraam vol open. Zorg dat het zolderluik of de deur naar de zolder openstaat en zet ook op de verdieping hieronder de ramen open. Zo kan het flink doorwaaien. Dankzij een goede ventilatie koelt het in de avonduren af.

3. Ventilator en luchtkoeler

Een ventilator brengt de warme lucht in beweging. Hierdoor verdampt het zweet op je huid sneller, waardoor je meer afkoelt. Een ventilator blaast de lucht rond zonder deze omlaag te brengen. Je creëert dus een lagere gevoelstemperatuur. Het blijft net zo warm op zolder, maar het is zeker beter uit te houden. Het voordeel van een ventilator is de lage aanschafprijs en het minimale energieverbruik. Tip: met een staande ventilator bepaal je zelf in welk gedeelte je behoefte hebt aan afkoeling. Zet de staande ventilator tegenover het openstaande dakraam en blaas alle warme lucht naar buiten!

Naar de staande ventilators

Een luchtkoeler is een ventilator en koeler ineen. Deze werkt als een ventilator maar blaast de lucht langs een koelelement. Hiermee breng je de binnentemperatuur enkele graden naar beneden. Ideaal om de zolder koel te houden. De luchtkoeler werkt dan ook beter dan een ventilator. Bovendien is deze goedkoper dan een airco en verbruikt ook veel minder energie. Je hebt al een luchtkoeler vanaf €25. De betere een zwaardere luchtkoelers zijn verkrijgbaar voor een prijs vanaf €89.

Bekijk de luchtkoelers

3. Isoleren van de zolder

Bij een slechte isolatie komt warme lucht binnen, waardoor het teveel opwarmt. In de winter gebeurt het tegenovergestelde: warme lucht ontsnapt en koude lucht komt binnen. Hierdoor kan een zolderkamer in de winter zeer koud aanvoelen. Isoleren is de beste methode om de temperatuur op peil te houden. Bovendien bespaar je hier een hoop energiekosten mee.

Het isoleren van een schuin dak kost tussen de €2000 en €4000 (inclusief montage). Isoleer je aan de binnenkant, dan is dit altijd goedkoper dan isoleren aan de buitenkant. Voor isolatie van het platte dak ben je ongeveer €3500 kwijt. Jaarlijks bespaar je met dakisolatie tussen de €400 en €500.

Geen geld voor het isoleren van het dak? Een persoonlijke lening is een mogelijke oplossing. Deze heeft een lage rente en betaal je in maandelijkse termijnen terug. Dankzij de jaarlijkse besparing op de energierekening kun je dit geld gebruiken voor tussentijds (boetevrij) aflossen. Daarna profiteer je een heel leven lang van een aangename zoldertemperatuur en een lagere energierekening.

[do_widget id=text-19

4. Airco op zolder

Een airco op zolder is alleen verstandig wanneer deze geïsoleerd is. Bij een niet geïsoleerde zolderkamer gaat de koele lucht direct verloren. Dit is natuurlijk zonde van alle verbruikte energie. Een airco is de meest effectieve manier voor het omlaag brengen van de omgevingstemperatuur. Hierbij heb je de keuze uit een mobiele airco of een split unit airco. Met deze laatste voorzie je meerdere kamers van koele lucht.

De goedkoopste mobiele airco kost ongeveer €299. Voor een split unit airco betaal je een vanaf prijs van €425. Een monoblock airco kost minimaal €995.

Bekijk de best verkochte airco’s

5. Zorg dat warme lucht niet naar de zolder kan

Warme lucht stijgt op, dat is een feit. Misschien is het op de benedenverdieping of eerste verdieping warmer dan je denkt. Deze warme lucht stijgt richting de zolder. Houd daarom de deur naar de zolder of het zolderluik gesloten. Zo hoef je alleen nog maar de zolderruimte te koelen, zonder dat je er extra warme lucht bijkrijgt.

Met bovenstaande tips kun jij de zolder koel houden. Nog een extra tip: slaap tijdens warme zomermaanden alleen onder de hoes van je dekbed of een laken. Zo kan jouw lichaam de warmte goed kwijt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.