Bijgewerkt: 27 maart 2023

Je hebt een leegstaande garagebox en wil deze verhuren. Een heel goed idee: het levert je namelijk extra inkomsten op. Ga je als particulier verhuren, dan moet je met een aantal zaken rekening houden. Je ontvangt 5 praktische tips.

Jaarlijkse kosten garagebox verhuren

Je bent geen echte GeldKip wanneer je niet eerst kijkt wat het rendement is. Wat zijn de kosten en hoe hoog zijn de opbrengsten? Een garagebox vraagt natuurlijk om onderhoud. De kosten liggen niet zo hoog als bij een eigen woning, dat scheelt alweer. De eerste 15 jaar heb je met wat geluk nauwelijks onderhoudskosten. Daarna moet er misschien iets vervangen worden.

Een garagebox valt in box 3 van de belastingdienst (sparen en beleggen). Mogelijk betaal je hier vermogensbelasting over, vooral wanneer je ook nog eens een hoop spaargeld hebt. Is de garagebox het enige vermogen, dan valt het wel mee met deze vermogensbelasting. In een aantal gevallen betaal je dan helemaal niets. Reken dit zelf even uit!

Is de garagebox op de gemeentelijke riolering aangesloten, dan betaal je soms ook nog rioolheffing. De gemeente kan ook een aparte WOZ-beschikking voor de garage afgeven. Je betaalt onroerend zaken belasting (ozb). Dit zijn in ieder geval de kosten van een garagebox op een rij.

Rendement: de opbrengsten

Bij een stijgende vraag naar garageboxen en bij koop en verkoop van een garagebox kan het rendement tussen de 7% en 13% bedragen. Wat levert het op wanneer je verhuurt? Als huurprijs kun je tussen de €75 en €500 per maand aanhouden. Dit zijn natuurlijk ontzettend grote verschillen. De huurprijs wordt bepaald door de locatie, de grootte van de garagebox en de staat van onderhoud. Afhankelijk van de constructie hoef je deze huurkosten niet op te geven bij de belastingdienst. Dit wordt anders wanneer je de opbrengsten op een rekening stort en het hierop laat staan, waardoor het vermogen groeit (vermogensbelasting).

Mocht je geen garagebox (willen/kunnen) kopen en toch in vastgoed investeren? Kijk dan eens bij verschillende investeringsmaatschappijen.

Verhuur garagebox door particulier: tips & tricks

Als particulier heb je vaak 1 of 2 garageboxen in bezit. Heb je er meer, dan kun je nog steeds als particulier handelen. Waar moet je eigenlijk rekening mee houden bij het particulier verhuren van een garagebox? Hieronder vind je 5 praktische tips.

1. Stel een huurcontract op

Ik hoor je denken: “dat wist ik toch al’! Nou, er zijn genoeg mensen die geen huurcontract opstellen. Je verhuurt een garagebox aan een goede vriend, dus je vertrouwt het allemaal wel. Niet doen! Stel altijd een huurcontract op, zelfs wanneer het voor een goede vriend of familielid is. In dit contract vermeld je de volgende zaken:

  • Huurprijs
  • Eventuele contractduur
  • Opzegtermijn
  • Toegestane of verboden opslag
  • Wie verantwoordelijk is voor schade aan de garagebox

 2. Eis een brandverzekering

Wanneer er eenmaal brand uitbreekt, gaat de gehele garagebox binnen no time in vlammen op. Normaal gesproken is het de huurder die een brandverzekering afsluit. Stel dit ook als eis in het huurcontract op. Mocht de huurder geen brandverzekering hebben en er ontstaat schade door brand, dan kun je hem aansprakelijk stellen.

3. Houd je huurder in de gaten

Vertrouw alleen jezelf. Garageboxen worden vaak gebruikt voor een wietplantage of het opslaan van illegale of gevaarlijke stoffen. Het zal ook niet de eerste keer zijn dat er iemand in een garagebox woont of hier huisdieren in gehuisvest zijn. Je kunt dit uitsluiten door dit in het huurcontract te verbieden. Dan nog weet je niet of iemand zich aan het huurcontract houdt. Rijd af en toe eens langs of laat een (over)buurman een oogje in het zeil houden. Je hoeft geen politieagent te spelen, maar een beetje controle kan geen kwaad. Een kijkje in de garagebox nemen? Dit mag alleen met toestemming van de huurder.

4. Sluit een opstalverzekering af

Met een opstalverzekering is de woning of het gebouw verzekerd tegen schade door brand, storm en blikseminslag. Ook schade aan het gebouw door inbraak hoort hierbij. Veel garageboxen vallen onder de opstalverzekering van de woning. Staat de garagebox verder van de woning af? Dan is het verstandig om te controleren of de garagebox wel verzekerd is. Soms moet je een aparte opstalverzekering voor de garage afsluiten. Let op: jij als eigenaar sluit deze opstalverzekering af. Het is niet de bedoeling dat de huurder dit doet.

5. Huurprijs en indexering bepalen

Hoe bepaal je de huurprijs van een garagebox? Je kunt natuurlijk vragen wat je ervoor wilt en het is de gek die het ervoor geeft. Beter bepaal je een reële huurprijs. Lastig? Kijk eerst eens wat de huurprijs van andere garageboxen in de buurt is. Bezoek de website Marktplaats, hier vind je genoeg voorbeelden. Ga van hieruit kijken of jouw garagebox nieuwer/ ouder en groter/ kleiner is. Is de box voorzien van elektra en stromend water, dan kun je best wat meer vragen.

Je mag de huur van de garagebox verhogen. Dit mag echter alleen wanneer dit ook in het huurcontract staat. Ben je dit vergeten te vermelden, dan kun je de huur niet verhogen en blijft deze gedurende de huurperiode hetzelfde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.