,

Bijgewerkt: 27 maart 2023

Cryptomunten worden steeds populairder. Ruim 3,5 miljoen Nederlanders denkt erover om bitcoin of andere cryptemunten aan te schaffen. Waar kan ik cryptomunten kopen? Als beginner is het lastig om dit via een handelsbeurs te doen. Daarom zijn er een aantal alternatieven waarbij je gewoon met iDEAL betaalt. Bovendien hoef je dan ook geen aparte wallet te downloaden.

Waarom cryptomunten kopen een goed idee is

Waarom zou je cryptomunten kopen, het kost immers alleen maar geld. Dat klopt maar je moet dit ook niet als een gewone aankoop zien. De meeste mensen kopen crypto’s als belegging. Het verleden heeft laten zien dat koersen flink kunnen stijgen. Een vermeerdering van 100 tot wel 1000 keer de aankoopprijs is helemaal niet vreemd.

Kijk maar eens naar bitcoin. In 2015 kocht je één bitcoin voor slechts € 200. In 2021 staat de koers op maar liefst € 50.000. Had je in 2015 voor € 1000 aan bitcoins gekocht dan had je die in 2021 voor € 250.000 kunnen verkopen. Daar kun je toch een leuk huisje van aanschaffen. Sommige mensen kopen cryptomunten om het als alternatief betaalmiddel te gebruiken. Bijvoorbeeld omdat de toekomst van valuta zoals euro en dollar erg onzeker is.

Waar kan ik cryptomunten kopen? 3 tips

Je wil starten met de handel in of het houden van cryptomunten. Waar kan ik cryptomunten kopen? Dit kan op twee manieren: via een cryptocurrency exchange (handelsbeurs) of via een broker (tussenpersoon). Voordeel van een handelsbeurs is dat je nog een beetje kunt spelen met de aan- en verkoopprijs. Ook is hier de fee (vergoeding) lager. Gemiddeld ligt dit tussen de 0,20% en 0,70%.

Nadeel van een handelsbeurs is dat je er echt verstand van moet hebben, het werkt een beetje hetzelfde als handelen in aandelen. Bovendien is geld storten niet zo eenvoudig en in sommige gevallen kun je alleen met bitcoin betalen. Die moet je dus eerst nog ergens anders aanschaffen.

Ben je een beginner, dan kun je het beste cryptomunten kopen bij een broker. De fee ligt hier wat hoger. Aan de andere kant kun je bij Nederlandse aanbieders gewoon met iDEAL betalen, wel zo makkelijk. Bovendien maak je in veel gevallen gebruik van de interne wallet. Ideaal voor beginners want zo hoef je geen aparte wallets te downloaden.

Bekijk waar je overal cryptomunten vanuit Nederland kunt kopen.

1. Litebit

Eigenlijk is Litebit een van de beste Nederlandse aanbieders. Wanneer je hulp nodig hebt dan gebeurt dit ook gewoon in het Nederlands, daar waar je bij andere aanbieders in het Engels moet communiceren. Litebit staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB), wat betekent dat het voldoet aan de eisen van deze toezichthouder. Hiermee is Litebit een betrouwbare aanbieder.

De aankoopkosten verschillen van minder dan 1% tot 5%. Voordat je een aankoop doet kun je een inschatting maken van de totale kosten. Het fijne aan Litebit is dat zowel de aankoopprijs als de verkoopprijs inclusief deze kosten is. What you see is what you get, er komen achteraf geen transactiekosten bij.

Nog een voordeel is het gebruik van interne wallets. Die zijn bij Litebit aardig goed beveiligd want er zijn nog nooit wallets gehackt. Dit is bij sommige andere aanbieders wel al eens gebeurd. Bij Litebit heb je keuze uit verschillende betaalmogelijkheden waaronder iDEAL.

Meld je aan bij Litebit

2. Bitcoin Meester

De tweede Nederlandse aanbieder is Bitcoin Meester, ook weer een broker oftewel tussenaanbieder. Je hoeft dus niet zelf op een beurs te handelen. Net als Litebit heeft ook Bitcoin Meester de wallets goed beveiligd. Bij een eventuele hack gaat er maximaal 5% verloren. Sinds 2020 staat Bitcoin Meester geregistreerd bij de DNB.

Het aanbod bij Bitcoin Meester is groter dan bij Litebit. Aan de andere kant vind je ook heel veel cryptomunten waar nauwelijks handel in is. Dit vergroot de kans op dalende koersen. Het is dus even opletten wat je aankoopt. Kies uit verschillende betaalmogelijkheden waaronder iDEAL.

De fee oftewel handelskosten bedraagt standaard 1%. Hoe meer je handelt hoe lager de kosten worden. Dit kan uiteindelijk 0,1% worden, maar er zijn weinig mensen die zoveel bij Bitcoin Meester handelen. Dan heb je het echt over vele duizenden euro’s per dag.

Meld je aan bij Bitcoin Meester

3. Bitvavo

Waar kan ik cryptomunten kopen om mee te handelen? Zoals je eerder hebt kunnen lezen kan dit op een speciale handelsbeurs. In Nederland heb je één crypto handelsbeurs, namelijk Bitvavo. Alle andere handelsbeurzen zijn in het buitenland gevestigd. Bitvavo is netjes geregistreerd bij de DNB en voldoet hiermee aan de wet- en regelgeving.

Bij Bitvavo kun je op elk moment van de dag handelen. Hier is het een kwestie van vraag en aanbod waarmee je de prijs bepaalt. De transactiekosten zijn laag, ongeveer 0,25% per transactie. Bitvavo heeft geen interne wallets zoals bij Litebit of Bitcoin Meester. De cryptomunten die je hier koopt blijven op de servers van Bitvavo staan. Wil je ze voor een lange tijd bewaren dan is het beter om ze naar een eigen wallet te verplaatsen. Bij een eventuele hack kun je bij Bitvavo alles kwijtraken.

Voordeel van Bitvavo is dat je deel kan nemen aan het dagelijkse handelsverkeer in cryptomunten. Zo kun je heel snel aan- en verkopen tegen interessante prijzen. Geld storten op het account kan onder andere via iDEAL. Wanneer je via de link aanmeldt dan hoef je bij Bitvavo onder de eerste € 1000 geen transactiekosten te betalen.

Meld je aan bij Bitvavo

Eindconclusie cryptomunten kopen

Waar kan ik cryptomunten kopen met iDEAL? Dit kan bij bovenstaande aanbieders. Je gaat dan voor de meest makkelijke manier om als Nederlander cryptomunten te kopen. Verkopen gaat net zo makkelijk. Ben je een absolute beginner, ga dan voor Litebit. Deze aanbieder verricht veel onderzoek naar de cryptomunten die je hier kunt kopen. Hebben ze geen vertrouwen in een cryptomunt dan wordt deze ook niet (meer) aangeboden.

Bitcoin Meester is hier wat makkelijker in. Voordeel hiervan is dat het aanbod groter is. Nadeel is dat je soms handelt in munten die nagenoeg dood zijn. Dit kan voor een flink verlies zorgen.

Wil je starten met actief handelen en misschien wel dagelijks? Meld je dan aan bij Bitvavo. Houd er rekening mee dat het tot wel twee weken kan duren voordat je alles onder de knie hebt, want actief handelen in cryptomunten kan best lastig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.