Bijgewerkt: 27 maart 2023

Cryptocurrency kopen voor jongeren

In het begin maakte het niet uit hoe oud je was, iedereen kon kopen. Nu mag je alleen een handelsaccount aanmaken wanneer je 18 jaar of ouder bent. Dit betekent dat je andere manieren moet verzinnen om in crypto te handelen. Benieuwd waar je crypto kan kopen onder de 18? Dat lees je in deze blog.

Meest veilig: op een crypto exchange

Je kunt op verschillende manieren hebt ook een wanneer je nog geen 18 jaar bent. Het is belangrijk dat je dit op een veilige manier doet. De meest veilige methode is via een crypto exchange. Bij sommige platformen moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Maar er zijn ook exchanges waar je minimaal 13 jaar oud moet zijn.

 • Nederlandse crypto exchanges: minimumleeftijd 18 jaar
 • Sommige buitenlandse platformen: minimumleeftijd 13 jaar

Lukt het niet om als jongeren zelf een account te openen? Doe dit met de hulp van een volwassene. Deze kan op zijn of haar naar een account openen. Vervolgens neem je dit account over.

Het is belangrijk om te weten dat degene die het account opent ook de eigenaar is. Wanneer je hebt ook koopt dan staat het eigenlijk op naam van de ander. Dit betekent dat hij er ook belasting over moet betalen. Regel het openen van een account daarom met je ouders of een ouder familielid.

Crypto kopen onder de 18 op een P2P platform

Je kunt ook crypto kopen op een P2P platform. Je koopt en verkoopt crypto’s rechtstreeks met andere gebruikers. Hier staat dus geen bedrijf tussen. Dit bied je de mogelijkheid om anoniem een account aan te maken. Dit zijn een aantal van die platforms:

 • OKX
 • DeFi Swap
 • Uniswap
 • PancakeSwap
 • Huobi
 • Bybit

Het voordeel is dat je crypto koopt terwijl je nog geen 18 jaar bent. Het nadeel is dat er ook wat oplichters op dit soort platforms actief zijn. Er worden bijvoorbeeld cryptomunten aangeboden die je nooit geleverd krijgt. Of het gaat om zeer slechte crypto’s, gemaakt om jou op te lichten.

Via een marktplaatssite

Een andere optie is cryptocurrency kopen op een marktplaats zou je niet. Bijvoorbeeld via Marktplaats, Speurders of Tweedehands. Kijk of vraag of iemand crypto te koop aanbiedt. Je koopt je deze crypto door via de website te betalen. Marktplaats heeft een functie waarmee je geld aan de verkoper overmaakt.

Je kunt ook betalen middels een Tikkie of een betaallink. Of je maakt het geld rechtstreeks laten verkoper over.

Wanneer je crypto via een marktplaatssite het koopt moet je heel voorzichtig zijn. Wees er zeker van dat de verkoper de crypto naar je wallet overmaakt. Doet hij dat niet dan ben je geld kwijt. Je kunt hier in principe weinig aan doen. Behalve een melding bij de marktplaatssite maken. Maar die kunnen ook niet meer doen dan deze oplichter blokkeren.

Producten verkopen en in crypto uit laten betalen

Steeds meer jongeren verdienen geld via dropshipping. Hierbij verkoop je producten en laat je de leverancier het product naar jouw klant versturen. Je hoeft geen voorraad in te slaan en het kost je weinig tijd.

Laat klanten in crypto betalen! Dat is een goed idee om aan cryptocurrency te komen.

Je kunt ook overbodige spullen verkopen. Kijk eens op je slaapkamer of in huis rond wat er allemaal weg kan. Denk hierbij aan merkkleding, spelletjes, games, studieboeken, elektronica en andere dingen. Bied deze spullen via social media of marktplaats aan. Er zijn ook speciale apps waar je bepaalde producten kunt verkopen. Bijvoorbeeld Vinted.

Ook nu weer vraag je crypto in plaats van geld. Handig om crypto in je bezit te krijgen, zonder dat je dit ergens aan moet kopen.

Je verstuurt de producten pas nadat de klant heeft betaald. Dit biedt meer zekerheid. Zo weet je zeker dat je je geld of in dit geval je crypto krijgt. Zorg wel dat je het product echt naar de klant stuurt. Hij wil niet dat anderen jou als een oplichter zien.

Crypto ook een bij een bitcoin automaat

Je komt ze niet meer zoveel tegen maar ze zijn er nog wel: bitcoin automaten. Vooral in de Verenigde Staten staan er voldoende. In Nederland een stuk minder. Bij een bitcoin automaat betaal je cache of met je pinpas. In ruil hiervoor wordt er een bitcoin naar je wallet verstuurd.

Bij een bitcoin automaat kun je soms ook andere crypto’s kopen. Toch is het aanbod niet zo groot als op een handelsbeurs. In de volgende Nederlandse plaatsen kom je een bitcoin automaat tegen:

 • Amsterdam
 • Arnhem
 • Bavel
 • Breda
 • Dordrecht
 • Eindhoven
 • Nijmegen
 • Oudenbosch
 • Rotterdam
 • Terneuzen
 • Den Haag
 • Utrecht

In 2023 staan er nog 20 bitcoin automaten in Nederland. Woon je in België? Alleen in Brussel staan er twee automaten. Voor de rest vind je ze nergens in België.

In Duitsland staan maar liefst 123 bitcoin automaten. Vlak over de grens met Nederland zijn dit onder andere in Düsseldorf en Keulen.

Aanmelden bij een handelsbeurs en over je leeftijd liegen

Het laatste redmiddel: crypto kan op een handelsbeurs terwijl je geen 18 bent. Hoe dan? Gewoon door over je leeftijd liegen. Helaas is deze methode niet altijd mogelijk. Op veel handelsbeurzen moet je je identiteit te laten zien. Dit doe je middels een kopie van je paspoort of identiteitskaart. Of het platform maakt gebruik van speciale videotechnologie.

Je kunt het met een vals identiteitsbewijs proberen. Soms glip je er doorheen en is het op deze manier mogelijk om crypto te kopen onder de 18 jaar. Maar het kan ook wat gevolgen hebben. Wanneer het platform er achter komt word je account gesloten. Bovendien raak je de aangekochte crypto of de tegoeden kwijt wel eens

Ook heeft dit juridische gevolgen. Het platform kan aangifte doen bij de politie. Je kunt hier uiteindelijk een boete of een straf voor krijgen.

Nog enkele waarschuwingen

Jongeren moeten beschermd worden tegen financiële risico’s. Dat is de reden waarom je vaak geen crypto mag kopen wanneer je onder de 18 jaar bent. Wil je dit toch? Bepaal dan van tevoren hoeveel je wil investeren.

Maak een budget, bijvoorbeeld een eenmalige investering of wat je per maand wil investeren. Zorg dat je niet over dit budget heen gaat. Het is heel verleidelijk om bij verlies meer aan te kopen. Je wil dat verlies namelijk opheffen. Maar je moet dat niet doen. Misschien heb je in een andere maand meer geluk. Wees vooral geduldig en luister niet naar beloftes dat je er ontzettend rijk mee wordt. Dat rijk worden is zeldzaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.