Waarde website achterhalen: dit is een site waard

Een site kopen of je website verkopen, hoe doe je dat? Allereerst is het belangrijk om de waarde van een website te achterhalen. Is dit eenmaal bekend, dan pas kun je over een prijs onderhandelen. Er zijn diverse tools om de waarde van websites te ontdekken. In dit artikel laat ik je zien hoe je dit doet.

Hét moment om in te stappen? Kies je platform.


Waarde domeinnaam en website

Er is een groot verschil tussen een domeinnaam of (complete) website. Een domeinnaam bestaat uit een URL, bijvoorbeeld geldkip.nl. Sommige domeinnamen zijn sterk, terwijl anderen slecht verzonnen zijn. Alleen al een domeinnaam kan een flinke waarde hebben, soms meer dan €1000.

Een website is compleet: deze omvat de domeinnaam en webhosting, lay-out en artikelen (webpagina’s). Een mooie website met een goede domeinnaam en veel bezoekers kan een waarde van meer dan €50.000 hebben.

[do_widget id=text-20]

Handel in websites

Er is veel handel in kleine en grote websites. Vooral grote website met veel bezoekers zijn erg populair. Het is echter aan de koper om de website net zo succesvol of misschien nog wel succesvoller te maken. Lukt dit niet, dan ben je het geïnvesteerde bedrag voor een groot deel kwijt.

Verkoop je een website? Dan is het belangrijk om gegevens als bezoekersaantallen, bronnen (waar komen de bezoekers vandaan) en eventuele inkomsten zo goed mogelijk door te geven. Ook nu weer is het aan de koper om jouw website goed voort te zetten, hier ben je zelf niet verantwoordelijk voor.

Een mooi voorbeeld van een geflopte aankoop is de website Hyves. Jarenlang was dit de bekendste Nederlandse social media website. Op het hoogtepunt werd Hyves verkocht aan TMG (Telegraaf media groep.) helaas, bijna alle Hyvers stapten op dat moment over naar het toen nog vrij onbekende Facebook. Hyves ging door als spelletjes website, maar werd nooit meer zo populair.

Waarde website achterhalen

Online vind je verschillende tools om de waarde van een website te achterhalen. Houd er rekening mee dat dit vaak geen betrouwbare tools zijn. Er wordt een inschatting van bezoekersaantallen en inkomstenbronnen gemaakt. Hieruit volgt een berekening oftewel waardebepaling. Uit verschillende testen blijkt dat deze waardebepaling vaak veel te hoog of te laag ligt. Houd je dan ook niet met dit soort waardebepalingen bezig.

De waarde van een website of webshop opvragen

Verschillende mediabedrijven houden zich bezig met de aankoop en verkoop van websites. Ze kopen websites of webshops tegen een leuk bedrag op, passen de site eventueel aan en verkopen deze met winst door. Een leuk verdienmodel waar heel wat geld mee wordt binnengehaald. Misschien iets voor jou, aanstormende GeldKip?

Wist je dat dit soort mediabedrijven graag de waarde van een site of webshop bepalen? Geef online jouw domeinnaam door en vul dit aan met de gevraagde statistieken of gegevens. Vaak ontvang je binnen enkele dagen een waardebepaling. Het is aan jou of je dit een reële waarde vindt.

Zelf de waarde achterhalen

Gelukkig kun je ook zelf de waarde van een website achterhalen of berekenen. Dit kan vooral bij websites met een verdienmodel, bijvoorbeeld affiliate of advertentieruimte. Hoe kun je de waarde van deze website berekenen? Bekijk de inkomsten over het afgelopen jaar oftewel de jaaromzet. Dit is bij benadering de waarde van de website. Vaak wordt ook 10 – 12x de laatste maandomzet aangehouden.

Dit soort berekeningen komt redelijk dicht bij de werkelijke waarde. Er zijn echter nog veel meer dingen die de waarde bepalen. Denk maar eens aan een groot aantal bezoekers, veel artikelen of blogs en de koppeling met een of meerdere social media accounts.

Een website zonder inkomsten: wat levert dat op?

Voor een website zonder inkomsten ligt de waardebepaling een stuk lastiger. Het is in dit geval vooral belangrijk om te kijken naar de bezoekersstatistieken. Zijn deze organisch (zoekmachines) of afkomstig van andere bronnen zoals social media of nieuwsbrieven? Hoe meer organische bezoekers, hoe beter de website scoort.

 • Een website met tienduizend bezoekers per maand maar zonder inkomsten heeft een waarde van ongeveer €100 – €500.
 • Een site met maandelijks 1 miljoen bezoekers kan wel €1000 – €5000 waard zijn, misschien nog wel meer.

Het is ook een beetje afhankelijk van de niche (onderwerp) en natuurlijk wat de gek ervoor geeft. Waardebepaling is soms nattevingerwerk.

Website verkopen, hoe pak je dit aan?

Wil je van je website of webshop af? Dan is het belangrijk om hier een betrouwbare partij voor te vinden. Bied de website te koop aan op platformen zoals Sitedeals of websitestekoop.nl. Zo vind je geïnteresseerden voor jouw site. Geef niet zomaar alle gegevens vrij, veel mensen reageren puur uit nieuwsgierigheid. Laat zeker geen mensen op de server of het CMS systeem inloggen of maak hier een apart account met beperkte rechten voor aan.

Ben je tevreden met het bod of zijn jullie een prijs overeengekomen? Controleer de koper goed. Geef geen verhuiscodes of toegangscodes door voordat de betaling binnen is.


GeldKip is een blogger van midden 40. Eigen huis met zonnepanelen (heel milievriendelijk), gezin, bedrijfje én een hond. Droomt van rijkdom en zoekt naar duizend manieren om dat te bereiken. Al die tips en ideeën komen in de blogs tot leven. ✍️Schrijven kost tijd en geld. Daarom staan er in de artikelen soms affiliate linkjes die naar een product of dienst verwijzen. Hiervoor ontvangt GeldKip een vergoeding, waar niet jij maar de adverteerder voor betaalt.

Een gedachte over “Waarde website achterhalen: dit is een site waard

 • 25 augustus 2020 om 10:30
  Permalink

  Mooi en goed stuk!

  Zelf heb ik ook een website te koop staan: Woonkanaal.nl.

  Voor een goed bod kun je mailen naar info@woonkanaal.nl.

  Gr. Colin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *