Bijgewerkt: 27 maart 2023

Het kindgebonden budget is inkomensafhankelijk, maar dat geldt niet voor de kinderbijslag. Zowel inkomen als vermogen tellen niet mee. Er wordt alleen naar de leeftijd en het aantal kinderen gekeken. Waarom kinderbijslag niet inkomensafhankelijk is? Lees verder…

Recht op kinderbijslag

Wanneer heb je recht op kinderbijslag? Dit geldt in de volgende gevallen:

  • Je verzorgt eigen kinderen tot 18 jaar
  • Je verzorgt pleegkinderen, adoptiekinderen, stiefkinderen of andere kinderen alsof het je eigen kinderen zijn
  • Je woont niet in Nederland maar bent toch verzekerd voor de kinderbijslag

Direct na de geboorte van een kind is er recht op kinderbijslag. Hierbij kijkt de Sociale Verzekeringsbank naar de eerste dag van het kwartaal waarin het kind geboren is. De financiële tegemoetkoming begint in het eerstvolgende kwartaal. Het stopt zodra het kind 18 wordt: in het eerstvolgende kwartaal.

De hoogte van kinderbijslag

Hoeveel kinderbijslag kun je krijgen? De bedragen kinderbijslag worden elk jaar aangepast. Voor 2023 zien de bedragen er zo uit:

  • 0 tot en met 5 jaar: € 269,76
  • 6 tot en met 11 jaar: € 327,56
  • 12 tot en met 17 jaar: € 385,37

Bovenstaande bedragen kinderbijslag gelden per kwartaal en per kind. Heb je twee kinderen van 10 en 13 jaar oud? Dan ontvang je in totaal €712,93 per kwartaal.

Is kinderbijslag inkomensafhankelijk?

Heb je kinderen onder de 18 jaar, dan heb je recht op kinderbijslag. Mogelijk heb je ook recht op kindgebonden budget. Dit laatste is een tegemoetkoming in de kosten voor opvoeding en onderhoud kinderen. KGB wordt uitbetaald door de belastingdienst. De kinderbijslag ontvang je van de sociale verzekeringsbank. Er is een duidelijk verschil tussen kinderbijslag en kindgebonden budget:

  • Kinderbijslag is niet inkomensafhankelijk
  • Kindgebonden budget is wel inkomensafhankelijk

Bij de aanvraag en uitbetaling van kinderbijslag wordt dus niet naar je inkomen gekeken. Ook je vermogen telt niet mee.

Waarom kinderbijslag niet inkomensafhankelijk is

Nederland kent 4 volksverzekeringen. Dit zijn de AOW, de nabestaandenuitkering, de wet langdurige zorg en de kinderbijslag. Iedereen die rechtmatig in Nederland woont, is automatisch verzekerd voor deze vier volksverzekeringen.

Een volksverzekering is verplicht: je kunt niet zeggen dat je niet verzekerd wil zijn. Iedereen moet dan ook premie volksverzekeringen betalen. Deze premie wordt bij de loonbelasting berekend. Van alle premies worden AOW, kinderbijslag en de andere twee uitkeringen betaald.

De overheid vindt dat iedereen evenveel recht heeft op deze volksverzekeringen. Daarom is de kinderbijslag niet inkomensafhankelijk.

Kinderbijslag inkomensafhankelijk maken

Er wordt veel gediscussieerd over het wel of niet inkomensafhankelijk maken van de kinderbijslag. In 2014 liet minister Lodewijk Asscher weten hier geen voorstander van te zijn. Hij vindt dat ook de middeninkomens moeten profiteren van overheidsvoorzieningen. Met betrekking tot de kinderbijslag is dit ook de enige kindregeling die niet inkomensafhankelijk is.

De kinderbijslag vermogenstoets

Is er ook zoiets als een kinderbijslag vermogenstoets? Ook hierbij kijken we eerst naar het kindgebonden budget. Bij een hoog eigen vermogen krijg je geen kindgebonden budget. Dit geldt echter niet voor de kinderbijslag. Er is dus geen sprake van een kinderbijslag vermogenstoets. Je kunt dus gerust twee miljoenen euro op je bankrekening hebben staan en dan nog kinderbijslag ontvangen.

Dit lijkt voor velen een oneerlijke zaak. Toch moet je bedenken dat iedereen premie volksverzekeringen betaalt. Wanneer je hieraan meebetaalt, ben je ook automatisch verzekerd en heb je recht op kinderbijslag. De overheid kan niet stellen dat deze mensen meebetalen maar niks mogen ontvangen, alleen omdat ze meer vermogen hebben.

Kinderbijslag maximaal aantal

Er wordt vaak gedacht dat je voor een maximaal aantal kinderen kinderbijslag krijgt. Dit is niet waar: er geldt geen maximaal aantal kinderen. Het maakt dus niet uit of je 1 of 10 kinderen hebt: het recht op deze tegemoetkoming blijft bestaan.

Wel houdt de SVB fraudezaken goed in de gaten. In het verleden is er namelijk flink gefraudeerd met niet in Nederland wonende kinderen. Hierbij ontvingen Marokkaanse mannen kinderbijslag voor deze kinderen. Gelukkig kwam deze zaak aan het licht en wordt hier nu strenger op gecontroleerd.

Moet ik kinderbijslag aanvragen?

Ben je zwanger of net in Nederland komen wonen? Dan ontvang je nog geen kinderbijslag. Moet ik kinderbijslag aanvragen? Een veel gestelde vraag waar je hieronder het antwoord op vindt.

Bij de geboorte van een kind doe je aangifte bij de gemeente waarin je woont. De gemeente geeft deze gegevens door aan de sociale verzekeringsbank. Hierop ontvang je automatisch een brief met daarin de kinderbijslag bedragen. Soms vraagt de SVB om een bankrekeningnummer. Geeft dit zo snel mogelijk door, alleen zo kan de SVB uitbetalen.

Je hebt een kind en wilt in Nederland komen wonen en/of werken. Je kunt kinderbijslag krijgen als je een geldige verblijfsvergunning en of werkvergunning hebt. Ook kun je kinderbijslag krijgen als je uit een EU/ EER land of Zwitserland komt, en geen detacheringsverklaring hebt. Het is altijd verstandig om zelf contact op te nemen met de Sociale Verzekeringsbank. Deze bekijkt of je recht hebt op de tegemoetkoming in de kosten van onderhoud en verzorging kinderen.

Geen kinderbijslag ontvangen

Waarom kinderbijslag niet inkomensafhankelijk is, dat is nu duidelijk. Je hoeft je dus geen zorgen te maken wanneer je een hoger inkomen of vermogen hebt. Recht op kinderbijslag maar dit niet ontvangen? Kijk eerst op de website van de sociale verzekeringsbank. Soms is er sprake van een storing. De SVB meldt dit op hun website, alsmede wanneer dit alsnog wordt overgemaakt.

In een aantal gevallen kan de SVB de kinderbijslag stopzetten. Dit heeft niets met inkomen of vermogen te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.